自由講場

跳至

首頁
12345...26

尾頁

象牙宮

lojo11 發表於 16-10-12 15:41
咁呀媽都要生活... 我唔係好明咩叫逆按揭

拎自己層樓按比銀行,吐錢到死,之後睇下要錢定係再搵返D錢贖樓

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我係你亞媽就賣咗層樓,自己洗哂去就算。而家好似自己係乞兒咁求你哋

象牙宮

sasa0208 發表於 16-10-12 15:41
哦....明喇

即係佢而家覺得你一齊住可以照顧埋佢既開支,但你可以搬走時佢就乜都無要靠自己

而家一齊住緊係我比晒啦!係之後搬走,我無能力再比錢佢自己生活!我唔知之後佢點生活呀!佢就唔想我搬走囉,緊係啦,咩家務都係我做,飯來張口但係唔得,受唔到佢咁嘈,成日開電視,同埋間屋細左D,阿仔同佢一間房咋

象牙宮

vv518vv 發表於 16-10-12 15:46
我係你亞媽就賣咗層樓,自己洗哂去就算。而家好似自己係乞兒咁求你哋

當初阿爸走,都係賣樓再買,賺左D生活費,估唔到咁快使左一大半(佢好鍾意shopping埋D無謂野),我夠想佢賣囉,但賣左佢住邊呢?咪又係搵著我黎搞!而且佢而家唔使做家務,又唔使煮飯,佢不知幾嘆幾enjoy呀

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:阿媽話層樓要比D孫

間屋夠大的話,不如叫你媽租一個房出去,幫補下開支

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

無話可說 發表於 16-10-12 15:48
而家一齊住緊係我比晒啦!係之後搬走,我無能力再比錢佢自己生活!我唔知之後佢點生活呀!佢就唔想我搬走 ...
咁講真,如果分開晒住而照顧唔到媽媽既,係應該考慮下一齊住

同你住又好,同你阿哥住又好,跟住放租

辦法總比困難多,睇你點去拆點佢啫

象牙宮

Jnam 發表於 16-10-12 15:55
間屋夠大的話,不如叫你媽租一個房出去,幫補下開支

唔大,得兩房,仲要屯門!佢又鍾意係個廳開電視大一大聲,又夜一夜,無可能租到比人住!

珍珠宮

引用:我係你亞媽就賣咗層樓,自己洗哂去就算。而

原帖由 vv518vv 於 16-10-12 發表
樓主阿媽好惨,好彩仲有層樓

侯爵府

了解吓逆按揭先,睇吓一個月可以攞到幾多錢,講就好聽,但可能到頭來都唔係一個月有好多錢
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

水晶宮

無話可說 發表於 16-10-12 15:41
咁佢單親爸爸嘛,又供樓又養女,離婚之後都無比錢啦,直接講好正常啫
我唔知道原來自己個仔大左,因為供樓而唔比家用比一個已經退休無收入既媽媽係"好正常"既事
最好個個老人家都可以有積蓄、有能力養自己,例如係小朋友仲細時,唔好供書教學,唔好比飽飯佢地食,慳返多個錢,因為仔女大左,有錢供樓無錢供養父母係"好正常".

Manmanca    發表於 16-10-13 10:19
AK47AK47    發表於 16-10-13 09:30
ansonapril95    發表於 16-10-13 00:42
lamlamng    發表於 16-10-12 19:12
kin818kin    發表於 16-10-12 17:23
vvff82    發表於 16-10-12 16:39
RAA    發表於 16-10-12 16:17
snowmeow    發表於 16-10-12 16:16

象牙宮

sasa0208 發表於 16-10-12 15:56
咁講真,如果分開晒住而照顧唔到媽媽既,係應該考慮下一齊住

同你住又好,同你阿哥住又好,跟住放租

我阿媽係懶,咩都求其仲污糟!佢又鍾意睇電視仲要大大聲,得閒中眼訓唔入房訓,又開到夜一夜先入房,根本無可能繼續一齊住!阿仔住左一個月已經發脾氣,唔做家務都算D野食就咁攤係廚房,以為開學後會靜D可以做功課讀書,點知都係死性不改,阿仔而家唯有走佬返阿嫲屋企做功課讀書,開飯先返黎!

象牙宮

karshing 發表於 16-10-12 15:59
樓主阿媽好惨,好彩仲有層樓

阿爸留低架,咁無能力可以點?自己都要生活架

象牙宮

方方媽媽 發表於 16-10-12 16:00
我唔知道原來自己個仔大左,因為供樓而唔比家用比一個已經退休無收入既媽媽係"好正常"既事
最好個個 ...

咁係你會點呢?單親養中學既女,要供樓,養車為搵食

象牙宮

lovececing 發表於 16-10-12 16:00
了解吓逆按揭先,睇吓一個月可以攞到幾多錢,講就好聽,但可能到頭來都唔係一個月有好多錢
...

我地唔理啦,但佢老人家唔肯簽名,我地無符喎

男爵府

樓主阿哥離左婚, 有個女, 出面租樓
樓主有個仔, 排公屋/等居屋
兩人都唔係有錢, 反而阿媽有層樓
妳倆都唔諗住同阿媽住, 阿媽好難頂? 難頂到要搬出去?
買樓做按揭已比唔少息, 再逆按揭萬一提早歸西, 真係超唔抵
點解有錢唔留返比 d 孫? 寧願益銀行財仔?

就咁睇我覺得不如叫妳哥返黎住, 妳搬出去, 再請個外傭
樓主阿哥同個女同房, 阿媽同外傭同房
有人湊女又慳租阿媽又唔使做家務

大宅

點解樓主講到要照顧媽咪係"extra負擔"咁既?

kin818kin    發表於 16-10-12 17:25

子爵府

最好個個 ...

其實我都覺得好恐怖,何解父母年老後,會預佢更加有能力自己顧自己
在我自己來講,多多少少也好,都會預一份來照顧父母,當係養自己仔女一樣,我點無都晤會少仔女果份。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

最好個個 ...
呀媽最好賣咗層樓, 食完先算。
明明有層樓, 搞咩都咁折堕俾人數

你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

無話可說 發表於 16-10-12 16:04
咁係你會點呢?單親養中學既女,要供樓,養車為搵食
無咩點,真係無能力,比唔起,都無辦法,但會內疚而唔係覺得"好正常"囉.
而且,係咪真係一千幾百都"擠"唔到出來?一個老人家,兩個仔女,每人比千五,都有三千,如果唔洗交租,慳慳地都夠食夠洗.如果係個阿媽大洗,咁佢自己諗辦法搵錢囉.

公爵府

gm147 發表於 16-10-12 16:06
樓主阿哥離左婚, 有個女, 出面租樓
樓主有個仔, 排公屋/等居屋
兩人都唔係有錢, 反而阿媽有層樓
呢個都係好辦法,俾我會捱下同啊媽一齊住,
其實層樓仲會留俾邊個,
未又係自已仔女,
起碼第二時有層樓唔駛煩住屋問題先,
呢個係長遠咁睇

首頁
12345...26