自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

系,但有時夜嘛嘛走出嚟都會俾佢嚇一嚇

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

李豆豆 發表於 16-10-19 12:12
早幾日我屋企都見到呀,老公話佢會幫手食曱甴
係呀... 試過打掃時見到櫃頂有大曱甴下半身的屍骸, 除咗係食剩咗... 應該都無其他理由

男爵府

我禽晚開門返屋企,因燈制係門旁,一開燈見到四腳蛇,嚇c我,今晚返屋企有陰影tim

用戶要求終止服務

馬騮狗 發表於 16-10-19 12:10
我屋企都有條,我唔會整死佢,佢幫我對付小强

其實佢得咁細條 小強都大過佢 佢點食返d強仔轉頭

男爵府

J.c.baby 發表於 16-10-19 12:20
其實佢得咁細條 小強都大過佢 佢點食返d強仔轉頭

唔好咁坦白同我講喇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

我屋企條虎已經落地生根,有下一代tim

大宅

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆 mamaaddoiloil 的帖子

佢的確係可愛益蟲,但點可愛點有益都好,佢D屎都係可惡的!
我有朋友住村屋,家裡「養」了兩條,成日夜晚2條走埋傾偈GEGEGE咁叫。
跟住又會周圍痾屎,試過有D碗碟未放番入櫃,佢地就喺上面痾....

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

mamaaddoiloil 發表於 16-10-19 11:58
鹽蛇係咪益蟲呀?見到佢係咪唔使捉架?我本身好驚昆蟲!乜蟲都驚!啱啱見到條!走左入我個大衣櫃後面!點算 ...
唔駛驚,鹽蛇(壁虎)唔係昆蟲,係爬行動物

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

子爵府

畀面勳章

Lorican 發表於 16-10-19 12:07
仲有我娘家最近被白蟻蛀,即係大水蟻,白蟻都冇食

鹽蛇點食白蟻呀?食白蟻果d係食蟻獸,穿山甲呀!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

早幾日佢先係我眼前出現, 仲係廚房個架到, 我真係唔介意同佢一齊生活, 但.... 唔好出現係我面前囉, 所以叫C6幫我送佢出門口, 希望佢自己會爬返入黎, 但記得唔好想偷望我囉

複式洋房

回覆樓主:

係益蟲

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

屋企間中有一兩條, 覺得係益虫呀

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

雖則知佢係益蟲,但之前住村屋,有佢喺屋企都係有昆蟲周圍走,仲要周圍屙屎,清潔都麻煩,所以都唔太想佢出現。

珍珠宮

引用:Quote:Lorican 發表於 16-10-19 12:07 仲有

原帖由 甄太太 於 16-10-19 發表
鹽蛇點食白蟻呀?食白蟻果d係食蟻獸,穿山甲呀!
我話佢地唔食昆蟲呀!睇清楚先啦!
係大水蟻嗰時都唔食,大水蟻咪變白蟻囉!
蚊又唔食,小強又唔食,食人既食物同走入垃圾筒搵食!

侯爵府

係益蟲黎嫁,類似燕子,你屋企好先會去你屋企住嫁咋。但我會好驚!不能共住
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

子爵府

回覆樓主:

食蚊架

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

yes

子爵府

畀面勳章

Lorican 發表於 16-10-19 12:54
我話佢地唔食昆蟲呀!睇清楚先啦!
係大水蟻嗰時都唔食,大水蟻咪變白蟻囉!
蚊又唔食,小強又唔食,食人既食 ...
佢雖則係益蟲,但好細隻,你旨意佢可以食到甘多蛇蟲鼠蟻會比較有難度,佢主要都係食下蚊或者細蟻,你屋企可能太多其他野食,佢已經吃飽咗!!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:鹽蛇係咪益蟲呀?

以前住果度好舊又低層,都冇蚊同小強。

你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

amypo 發表於 16-10-19 12:01
係益蟲有佢屋企冇小強,冇蟻

唔好信,以前住村屋,佢地經常共存

首頁

尾頁

跳至