婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

回覆:Crazygalah 的帖子

擺明玩嘢你仲晒心機去應酬佢?
宜家唔係你哋唔肯同佢哋食,不過佢唔鍾意嘅咪唔好食囉!你又冇損失嘅!

大宅

回覆樓主:

你老公自己番去食咪得law, 99想見既只係個仔。我覺得,如果62認為仔同新抱番去食飯係為左滿足佢個人優越感,我更加唔會番去食,唔該慳d,呢d飯局勞民傷財,唔需要一定要規定番去law, 我有時間有心就自然會早d約食,要我跟隨佢意願就唔洗諗。
講真,有幾多sister番99度食飯係出先真心,都係為左唔想c6難做。一年見幾次咪夠law,唔需要個個星期。

公爵府

咪同佢地癲啦.當你固定左每星期一定要返去晚飯時.萬一某星期有事去不到.....到時62咪要拆樓 ? 老人家同小朋友一樣呀....唔縱得ga ? 終有一日你自己受返晒 !

子爵府

回覆樓主:

耍住佢地話安排緊,如要回去食,—星期前通知,奌解要同佢地make commitment,费事自己綑死自己,你地唔so佢,整整下就會習慣,一於讓他們自動調節心態

男爵府

Dinner proposal?
彩佢嗰個真係有病
食就食唔食就算
成個世界就佢一個呀?忽忽地.....

水晶宮

唔理佢,做埋曬D咁嘅嘢

侯爵府

Crazygalah 發表於 16-11-13 07:07
咩玩法?點寫?要logbook ?

事源:過去的三個禮拜六約食午餐,62覺得lunch 不「正宗」,亦不喜歡我們返教 ...

又唔係有糧出俾你,寫咩 proposal, 儍儍地。叫你老公自己拆掂佢既麻煩爸爸媽媽,你唔好插手!

翡翠宮

畀面勳章

唔需要拆解,唔返去食飯就得,到佢地約你地先再出現
日日是好日

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:由佢索性吾返

原帖由 mini1204 於 16-11-13 發表
由佢
索性吾返
冇錯

總有離別的時候

男爵府

DINNER PROPOSAL 唔知用咩簿寫定用電腦?
寫中文定英文?
中式定西式?
要唔要插圖?
駛唔駛問營養師?
由於DINNER PROPOSAL 未完成既關係唔敢返去食飯~
加上老人家同後生食既野又唔同, 口味又唔同, 營養師建議分開食~~

EudyptulaMinor    發表於 16-12-5 12:40

大宅

AGa1111 發表於 16-11-13 10:21
唔見,唔返,到時可能到佢地寫proposal求你地返去食

同意!咁唔like就唔好一齊食,費事篤佢眼篤佢鼻!

別墅

多謝大家意見,

我表達唔清楚,6299専挑我地去教會時間見面玩B,例如星期日飲早茶。星期六傍晚有教會活動,所以星期六.晚飯會比較趕,因為B仔早睡⋯就係甘6299大吵大鬧,並下令要dinner proposal....

老公同62未傾好時,62冇道理,au唔過老公,62又再一次趕走我地,話不能踏足佢家(當時在他家吃晚餐一中),99追出來,話件事要處理,叫返去寫個proposal 反agreement ,然後嚴格執行就0k

懿仔媽媽    發表於 16-11-20 01:29
JFL    發表於 16-11-15 01:51
Jolin_Yuen    發表於 16-11-14 12:58

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

Crazygalah 發表於 16-11-14 08:07
多謝大家意見,

我表達唔清楚,6299専挑我地去教會時間見面玩B,例如星期日飲早茶。星期六傍晚有教會活動 ...

你62 真係short 得幾"雲秦"

別墅

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

佢咁唔鍾意就唔好食,佢要趕你地走做咩仲要返去求佢?

別墅

littledroplet 發表於 16-11-14 09:29
佢咁唔鍾意就唔好食,佢要趕你地走做咩仲要返去求佢?

係個老公,好down,又話咩養育之恩不能忘記,一定要處理2老情緖⋯⋯換言之,要搞個晚餐合約啦⋯⋯

個晚大吵大鬧已經嚇呆我個BB(未足2歲),因為99試圖塞我個B去發緊癲的62到,用以減輕佢的憤怒情況! 我見到當然有立刻抱走,但太遲了

珍珠宮

mini1204 發表於 16-11-13 08:20
由佢
索性吾返

x2

男爵府

畀面勳章

回覆:求教學:6299要求寫dinner proposal-

養育之恩叫你老公自己報答。

大宅

chitosefung 發表於 16-11-14 10:30
養育之恩叫你老公自己報答。

沒錯。正所謂禍不及妻兒,要寫都只能讓你老公寫。

記得要寫清楚如果不能理行承諾的後果,只能體罰你老公一個,因為做男人是要有承擔,要有肩膀。

一個受苦總好過全家受罪吧!
更何況小朋友需要的是一個和諧的家庭,一見面就吵吵鬧鬧對小朋友心理有影響。

大宅

Crazygalah 發表於 16-11-14 09:43
係個老公,好down,又話咩養育之恩不能忘記,一定要處理2老情緖⋯⋯換言之,要搞個晚餐合約啦⋯⋯

個晚大 ...

你99的處理手法很有問題。

我記得以前看過新聞有講過小孩在一個盛怒的爸爸手上被重重的摔落地死了。一個親生爸爸都有可能發生更何況一個爺爺?

男人的牛脾氣一旦觸發了,想回頭、後悔、呼天搶地痛哭都無補于是。

這種事,好好地跟老公傾下,6299情緒不穩,如果肯配合和控制下情緒可以見小朋友,否則拉倒,當沒有這個孫子算了,命仔緊要。

侯爵府

Crazygalah 發表於 16-11-14 09:43

個晚大 ...

癲得咁"暈秦",有大條道理唔帶bb去食飯,理由:唔識寫 proposal

首頁
12345...7

尾頁

跳至