跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

本地宏福pm

複式洋房

siubobo0051 發表於 16-12-6 15:46
我都收到, 你會唔會讀? 我好矛盾, 覺得佢語境ok, 但將來冇打算讀IS

無打算IS x2

複式洋房

回覆:青衣宏福N班

Pm offer too, 但有人話上K要再in, 唔知佢上小的成績點

大宅

Applechow88 發表於 16-12-9 00:12
Pm offer too, 但有人話上K要再in, 唔知佢上小的成績點

係呀,佢封信都寫明話唔係直上k,出年都要再報名再考多次,以前哥哥個年代係直上

複式洋房

回覆:pinkywai 的帖子

你囝囝讀過?你覺得好嗎?唸緊揀宏福定啓思

大宅

Applechow88 發表於 16-12-9 13:25
你囝囝讀過?你覺得好嗎?唸緊揀宏福定啓思

已經6年前喇,哥哥易家已經3年班(emoji)同埋佢個時讀國際個邊N,今次細佬係報中英,所以我都唔太熟悉(emoji)

複式洋房

回覆:青衣宏福N班

請問知唔知pm返幾多點

大宅

Applechow88 發表於 16-12-10 16:38
請問知唔知pm返幾多點

之前有媽咪話係1:30~4:30

複式洋房

siubobo0051 發表於 16-12-6 15:46
我都收到, 你會唔會讀? 我好矛盾, 覺得佢語境ok, 但將來冇打算讀IS

me too!

別墅

回覆樓主:

我係2016年宏福N班am家長,提下大家,讀宏福n要再俾錢申請下年K, 小朋友於課堂中自己進行面試,結果竟然係比街外人更遲知道結果,而且唔係必收,讀緊am N既可能最後得pm offer或者waiting,如果你揀am, 大概只有一半機會入到,大概2個同學爭1個(係我得知結果後問校方先得知)。我小朋友係班主任口中乖巧和安靜,我apply am only, 最後得waiting,好彩我幫小朋友報咗其他K, 有其他幾間offer, 否則真係俾宏福玩死,因為我地一直以為收既機會係好高

複式洋房

回覆:jww 的帖子

多謝提醒,你覺得佢pn課程程度如何?如果無直上係咪揀啓思好d?

大宅

jww 發表於 16-12-13 23:32
我係2016年宏福N班am家長,提下大家,讀宏福n要再俾錢申請下年K, 小朋友於課堂中自己進行面試,結果竟然係 ...

謝謝提醒 今年封信寫到明唔係直升要重新報名申請過k1 請問你小朋友n班讀得開心嗎?n係咪冇英普堂上咖?

複式洋房

jww 發表於 16-12-13 23:32
我係2016年宏福N班am家長,提下大家,讀宏福n要再俾錢申請下年K, 小朋友於課堂中自己進行面試,結果竟然係 ...
全中, 我小朋友都係2016 宏福幼兒園N班, 今年報 K1 (AM only) 宏福中英文幼稚園, 沒有選 宏福幼兒園的 K1, 因為一直都覺得 宏福幼兒園的行政偏差/ 亂, 好多通告都唔清唔楚造成誤會/ 活動通告又都出得好慢令到家長好難安排, 連幾頁紙釘埋一齊的歌書都等左三個月先有, 仲要唔齊教過ge歌, 起碼自己小朋友成日掛口邊唱ge竟然歌書入面搵唔到! 超 hea~

取錄結果都係比街外人遲一天, 係waiting, 有失望, 因為讀緊n但結果連offer都冇係幾意外, 原本下年都係一心轉讀第二間, 已經有更好 ge offer, 不過記得老師口中曾經讚我小朋友好聰明, 好醒.....可能始終都係叫報另一間新學校, 仲要只選am, 或許出面ge小朋友太出色吧!

如果大家覺得 宏福幼兒園幾好, 建議讀完N, 下年報 K1應該宏福幼兒園 &宏福中英文幼稚園都報, 相信機會大d.

別墅

回覆樓主:

認同樓上咁講,學校行政係較差,但我覺得普遍老師是有愛心,小朋友不討厭返學,但感覺小朋友無乜學到野,n班係玩既較多,學自理,唔覺得英普有咩進展

別墅

pinkywai 發表於 16-12-14 08:57
謝謝提醒 今年封信寫到明唔係直升要重新報名申請過k1 請問你小朋友n班讀得開心嗎?n係 ...

宏福一直同家長講好大機會,基本上我一直一廂情願以為無大問題就收硬,但原來am只係2個揀1個,我對學校好失望,感覺有點被騙! 另外,面試原來唔係參考班主任意見,係另一班老師行政人員入來課室觀察課堂表現!

複式洋房

jww 發表於 16-12-14 10:31
宏福一直同家長講好大機會,基本上我一直一廂情願以為無大問題就收硬,但原來am只係2個揀1個,我對學校好 ...
下.....原來係甘 in架,甘真係當新生黎 in, 真係讀緊都冇著數......好彩有報其他姐, 否則瀨哂野 ~ 其實班主任意見先係最重要, 話哂都對左小朋友半年 ~

大宅

回覆樓主:

謝謝Kysuen 同 jww嘅資料(emoji)見到佢封信同大家嘅評語有啲失望,佢今年封信都寫到明k要再考,而且只會睇in時表現嚟決定會否取錄感覺佢比早幾年唔同咗,將會自己教足一年嘅學生都唔收返讀k, 係好難令人理解 我本來都只打算只讀n,k會去返哥哥學校,所以都會照讀,n班老師有愛心就ok 但如果要考慮埋k的話,就未必會讀了,因為變相出年要重頭來過,冇後著考k壓力較大

複式洋房

pinkywai 發表於 16-12-14 23:34
謝謝Kysuen 同 jww嘅資料(emoji)見到佢封信同大家嘅評語有啲失望,佢今年封信都寫到明k要再考,而且只會睇i ...
愛心都有 ge, 我小朋友都好鍾意 d老師, 都唔抗拒返學, 甘佢返學都算開心!
不過呢, 對宏福幼兒園ge師資我有保留, 好記得開學後10月中, 有一個分級家長會, 過程大概一小時左右, 可以兩位家長參加, 一心以為係同老師有互動溝通的家長會, 了解下小朋友在校內情況, 結果係非常失望, 絕對係浪費時間!

當日一坐底齊人, 老師劈頭第一句就話: 今日係冇問答環節架!!! 然後就開始逐個老師對住佢地準備ge powerpoint 去朗讀/ 介紹, 大部份老師都好緊張, 講野好快, 有d亂, 個感覺就係學生時代做presentation甘......感覺好唔專業, 同埋, 完左個家長會係冇得著, 感覺係比學校騙我地一班家長去睇佢地實習present 甘......好鬼無聊!

所以我堅劣評呢間學校ge行政安排, 通告有欠清晰指引, 簡單如出份通告, 上面明明寫住"當天小朋友穿著特式衣飾回校", 結果係小朋友只需攜帶特式衣飾回校, 當天按平常穿著校服揹書包回校!!! 呢件事進一步令我覺得學校行政好廢, 搞到家長手忙腳亂!

未讀呢間幼兒園前, 已睇過有 post講學校行政亂,果真此言非虛~
不過讀 N 班姐, 冇壞ge, 但要預左成日打去學校 re-cfm下份通告甘甘甘做係唔係啱law ~

別墅

註冊了

註冊了

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁

尾頁

跳至