少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

靓媽8號 發表於 17-1-8 11:48
我完全明白!因為之前我覺得個仔又咸又唔聽話。之後,我聽專業人士教我和他玩遊戲,用遊戲傾計,我自己改變 ...

我同你一樣,近日好攰好灰心,佢呢排態度差咗,佢成日扭計喊,一唔高興發脾氣指住我,
甚至有攻擊行為,

女今年重讀K1,由半日轉到全日,但已經4個月無理由依家先唔適應,而且佢表示返學好開心

可否比D遊戲治癒資料我,我好想明白邊度出錯

大宅

死啦, 我個女一升咗上K2都係咁, 講唔聽, 唔鐘意就喊同郁手, 好易發脾氣

有幾次駁咀, 又話"我唔肚餓, 我唔食飯, 而家一定要去冒險樂園玩", 勸咗幾下就變鬧交, 真係激到我丟咗佢出門口

我地兩公婆返工, 得大女同細妹對住工人姐姐, 工人姐姐寵慣咗大女, 佢要咩就俾咩, 搞到而家工人姐姐一話唔俾, 大女就會摵佢, 踢佢同打佢...

我已經晚晚返去食完飯就即刻陪大女做功課, 又同佢傾下計, 之後我先至餵細妹飲奶; 我同大女單對單時係完全無野, 好乖, 好易氹, 但如果多咗個人插手或插口, 佢就會即刻唔理我...

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

原來大家都同我面對同一個問題

我仔又係由細到大都明事理易湊, 但升左上小一哩個學期, 佢係一句駁你十句, 乜事都唔滿意, 冇掂到佢都話我整親佢又話我打佢

當睇完大家0既回應, 我就覺得其實可能佢地真係壓力好大呀! 所以, 個人變晒。而且唔夠瞓又攰, 個人EQ就低, 可能佢一心覺得自己冇時間玩, 所以就做D作對行為。

其實, 作為家長真係好無奈, 自問要求唔係高, 但係要完成晒功課同任務, 仲要有得玩同有得休息, 哩個分配簡直好似唔係幾有可能。咁可以點呢?
.........................................

大宅

回覆樓主:

我都有呢個問題,好困擾!!大仔由k3 開始至現在小一,讀書返學冇問題,佢哋應付到,我比佢哋玩多過溫書,由細到大都冇縱,但現在經常亂發好大脾氣,又打人,只係喺學校好乖,已經同學校商量過點教,試過用不同方法教,日日又攬又pillow talk, 都冇改善,教到好灰!

好想請教各位可以點教??

男爵府

tw103 發表於 16-11-30 00:54
升小一後 我同奶奶刀留意到囡囡既言行問題:經常駁嘴,冇k3時甘聽話 成日做D野黎激你,對我好冇禮貌;好容 ...

原來有咁多人都有同樣情況,我仔都係呀,以前幼稚園時好獨立架,而家做野又慢又唔聽你講…

但功課我冇跟架,由佢自己做,做錯左,老師要佢改正,佢反而印象仲深刻架。你跟佢功課要佢改,佢會發脾氣,不如等佢地自己學下獨立啦!

要溫習就交俾補習老師啦,家庭和諧好緊要,緊要過一切架!

最近我仔脾氣好左,不過都係唔聽話,我估呢個世代好多都係咁掛,希望會愈來愈好啦!加油!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

唉, 未升小一已經係咁, 博咀最叻, 叫佢做嘢多多意見

大宅

見大家咁, 我即刻無咁灰, 因為似乎係升小一通病。佢地係學校唔開心, 回家會爆炸。阿女有排,坐左naughty同學旁,有成個月都好癲。我都係事後見佢正常番, 慢慢問下問下先知。因為阿女SPEECH DELAY, 好多時唔識講

男爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

個個都覺得...自己的小朋友一上小一就變咗, 但其實...有冇諗我地對他們的態度和要求都變咗?! 他們有情緒亦好正常. 首先, 我們要多擁抱他, 讓大家的關係緩和一下些. 下一步, 再俾時間他們適應. 鼓勵鼓勵再鼓勵, 建立他們的自信.
在小一的起步階段, 成績不是最重要的.
2022年 還是必須好好過下去...

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我仔仔都係小一,佢嘅不安情緒由K3已經開始,所以我好快已經發覺,立即解決咗

佢上小一後反而因為已經接受咗所以平穩渡過!其實小朋友面對新環境都會有壓力,大人轉工都要時間適應啦,只要大家比到安全感仔女,佢知道我哋係明白佢嘅,問題應該好快解決!
每日望住佢哋就充滿力量啦!

琥珀宮

tracy499 發表於 16-11-30 11:32
我大囝都係剛上小一,好多野都要重新適應,我每日都會問佢係學校點?就算每日都係問果幾樣野,我都會照問, ...

7點才做完功課?

大宅

mandy952 發表於 17-2-7 22:30
7點才做完功課?

係呀,佢3點4放學,食少少野,返到屋企4點開始做,佢一日大約7,8樣功課,佢做得好慢,由其是做抄寫,佢寫得唔靚,我又擦,佢又要重做,真係有時7點都做唔完,兩個細佬係咁玩,佢又無得玩,又8卦望細佬玩咩,依家我放左佢去補習,好好多,自己唔駛勞氣傷感情,6點前一定做完

琥珀宮

tracy499 發表於 17-2-7 22:45
係呀,佢3點4放學,食少少野,返到屋企4點開始做,佢一日大約7,8樣功課,佢做得好慢,由其是做抄寫,佢寫 ...

我個仔次次返到黎話做晒功課,咁我只check佢功課,及同佢溫下英文,反正都溫得唔耐,唔使5點佢就自由活動,咁真係好睇學校

複式洋房

唉,我女K3已經係咁,K1,k2好乖好聽話,學校學習方面從來唔洗擔心,一到K3,成個人變曬,我見佢辛苦,日日放學都有去公園玩半個鐘至四十五分鐘,點知佢就越來越心散,做咩都要講數,對嫲嫲完全冇禮貌,嫲嫲話口未完佢就出聲博嘴,鬧過又講過道理,佢都唔改,返屋企寫功課要寫一個多鐘,今晚返到黎,我講左好多次寫功課,佢完全唔理,一直到食晚飯八點半先來寫功課,但係速度質量都快過平時好多,有時覺得教小朋友教到好灰,真想乜鬼都唔理佢,由佢自己想點就點,以後大個就話返俾佢聽條路係你自己選㗎😞真係覺得自己就快有情緒病

大宅

mandy952 發表於 17-2-7 23:10
我個仔次次返到黎話做晒功課,咁我只check佢功課,及同佢溫下英文,反正都溫得唔耐,唔使5點佢就自由活動 ...

咁好,係學校做哂功課

公爵府

升小一後 我同奶奶刀留意到囡囡既言行問題:經常駁嘴,冇k3時甘聽話 成日做D野黎激你,對我好冇禮貌;好容 ...

我有個朋友 佢個仔讀小一 有過度活躍症專注力不足 阿保加氏症 加躁狂, 日日畀公公婆婆 老師投訴 ,其實唔好介意 有啲媽咪可能接受唔到 唔會覺得自己小朋友有呢啲問題, 其實可以搵學校社工傾下 睇下有冇方法幫到小朋友

大宅

回覆樓主:

我女都係小一,無亂發脾氣,駁咀同唔肯改正的問題,用左好多時間同佢溝通,佢明白要做好自己,每日真係好多野做,重複又重複,做功課,溫書,看書,練琴。。。我都覺得local school的小朋友好慘好慘,見到好多小一已經無動力去學習,無笑容,我自己盡量每一個task都令個女享受當中的樂趣,eg. 有日中文生字要抄25個詞語,我同阿女講: 媽媽以前抄詞語時,我當自己係一部好快好先進的抄字機器,每隻字都一樣寫得咁靚,好好玩架。佢聽到d得意野就想試。

每晚8:30一定要瞓覺,溫唔晒書最多第二朝早d起身溫,唔夠瞓講乜都無用,還有最重要要訓練學野要快,專心,做事手腳要快,有手尾,令佢明白做得快就會有多d時間玩,星期六日唔好學咁多野,比佢有足夠時間去玩同食鐘意的野,放鬆一下,咁先平衡到一至五非人的生活。。。

其實小一的課程真係好深,個個星期默中英文,數學測驗,老師又惡,成日全班一齊受罰,又要面對分數,d同學之間實講架,中文字又執正左好多,還有好多的適應,大家比多d正能量比小朋友!

大宅

除左無講唔鐘意阿媽外,其他野都有同你差唔多,但我小朋友就k3. .其實小朋友大大吓就會咁,睇吓好定差。慢慢教囉 ,我地無太大反應,都係已講道理行先

首頁

尾頁

跳至