3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Petpet240 發表於 16-12-6 00:17
我都想去報啲課堂,,不過唔知去邊度報!
我想接落來得閑,就上網search下

男爵府

畀面勳章

好痛苦!由二歲癲到四歲!我唔識做!

複式洋房

msmoon_c 發表於 16-12-6 22:59
好痛苦!由二歲癲到四歲!我唔識做!

加油一齊,,默默等待佢地長大生性!!

大宅

回覆 Petpet240 的帖子

孩子比你聰明得多,你應該高興啦。

男爵府

回覆樓主:

係倒退期,正常嘅

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔仔都係3歲反叛期中…我發現其實佢好多時鬧情緒同做D野嚟激你係想引你注意…我而家慢慢都好冷靜提醒佢發脾氣係無用…有咩要求或想點要開口同我講…通常佢會推我同打我…咁我就會話比時間佢冷靜下然後唔理佢…跟住隔一陣再問佢發生乜事唔開心…慢慢同佢傾…其實佢地知道自己唔岩…會同我講返sorry…記住大人係小朋友嘅一面鏡…你點樣處理情緒其實佢地一直觀察緊學習緊…以柔制剛比打鬧更有效…
有時出街如果佢亂跑或唔肯拖住…我就會抱佢企埋一邊角落乜都唔做…等到佢準備好清楚明白一定要拖實時先再行…
凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

大宅

打駡唔可以成日用, 兇慣佢, 佢亦都唔會驚, 因為佢知道即使父母兇完佢後, 根本唔會真正罰佢地, 佢地叻, 會識得試你地底線

我囡試過地鐵車廂, 商場同埋餐廳lur地喊爆, 我會由得佢, 若果情況難以控制, 甚至影響身邊既人 (包括同車乘客, 餐廳食客), 我試過馬上即刻係下一車地鐵落車, 由得佢喊, 等佢喊飽佢, 餐廳的話, 我亦試過一手 "的" 起佢, 抱佢出餐廳門外, 並且同佢講, 媽咪唔會驚你 lur 驚你喊架, 你喊完, lur 完先, 我係認真的同佢講, 我面對住我個囡 (3歲) 扭計會用呢招, 唔好怕周圍既目光會點睇你, 自似之後, 我囡搭地鐵, 會坐定定, 仲識得同番我講, 媽咪, 我坐地鐵會乖, 唔會扭計, 若果曳, 媽咪會帶我出番去.....

呢招真係work架, 教小朋友唔一定要惡, 但要堅定, 講得出, 做得到, 唔好一味靠嚇而唔行駛出離

男爵府

GCHK 發表於 16-12-3 20:53
我都覺,唔好用兇同打解決問題,我都有考慮過要唔要去報下D育兒相關嘅課程 ...

邊度有吖?我家都有個百厭星好想睇下點樣可以教好佢

珍珠宮

Petpet240 發表於 16-12-3 16:30
我都會禁做,,不過我個女已經唔會驚啦,,因為我做得太多,,佢都見慣晒,,打都唔會驚,,好un皮,,
...

珍珠宮

mandymandy802 發表於 17-1-13 22:49
邊度有吖?我家都有個百厭星好想睇下點樣可以教好佢
最近好忙~未得閑做search

別墅

回覆:3歲半反判期

我自己覺得你應該話佢知,你咁樣媽媽好吾開心!還有佢係屋企唔聽話時,拿張凳俾佢坐住,你坐隔離凳,不好講耶先,先俾佢坐定,佢走左去再帶返張凳,要佢一定坐定定!然後先同佢講剛剛佢做錯乜事,媽媽好嬲!媽媽罵你媽媽都好吾開心!你教好第一個,第二個都會學哥哥聽話!我都係自己湊

大宅

Petpet240 發表於 16-12-2 16:38
有無媽媽有相同問題,講咩都唔聽,好百厭,打罵講道理都試過,每日都要好勞氣,倒亂,偷屋企人啲零食鎖門自 ...

我女都有類似情況,但未有你個女咁勁,我開始都系會忍唔到看會打,但發現佢學晒我的行為,越來越惡,於是我改變方法,佢越扭計我越冇反應,唔執玩具,夜晚我執收起唔比佢,話佢知唔收拾玩具會走。系街佢扭,我已練到自己面皮超厚,唔比反應等佢知冇用收有,再唔係就即時回家冇得玩。等佢冷靜落嚟先至同佢講道理,經過大半年都叫做好一些, 所以我而家個策略都係忍。

禁止訪問

大宅

Petpet240 發表於 16-12-6 00:09
簡直係一模一樣!!又固執,又硬勁,又燥狂,又暴力!!

全部係標籤。你覺得佢係乜人,小朋友實會成為你口中形容的人。

小朋友係白紙,如果佢係咁,你自己要諗下你自己點樣改變管教方法,自己諗唔掂就睇下育兒書。

你試下搵日一句都唔好罵,唔好黑面,佢做錯事就攬下佢,平靜同佢講「唔好咁做」,然後執手尾,你都會變得平和好多。然後日復日咁做,佢都會變得平和好多。你激動佢激動,你平和佢平和,唔好比小朋友引導你情緒,你係大人,係應該你lead住佢。

佢有無優點呢?我完全聽唔到。我只係見到一個不斷發洩,將責任放晒係自己小朋友度,只會負面評價自己小朋友的媽媽。

大宅

其實小朋友係想引你注意先倒亂?平時有無抽時間同佢玩下?
打真係唔好,打得多無用,一陣學左打其他人仲弊

男爵府

回覆樓主:

我試過俾個三歲半囡激到喊。經驗話我知,一定唔硬碰,好似同個儍嘅人鬥咁,有理性嗰個實輸。惟有提自己冷靜,沉住氣,佢顛完/平時唔顛先同佢講道理。我試過佢兩歲時出街食飯佢係都要落地,又搞搞震唔正經食,我即叫伙記全打包,即返屋企,全晚冇睬佢,佢又似乎sense到咩事,靜晒。依家三歲半,佢哋明多好多嘢,總之佢一顛就無視佢。祝早日揾到治佢哋嘅方法!

別墅

dativebond 發表於 17-1-23 21:13

全部係標籤。你覺得佢係乜人,小朋友實會成為你口中形容 ...

我都係發現佢地真心叻,遇硬越硬,反而用軟好work, 即刻見效!

同埋我發現通常咁曳果d都係行動型既小朋友

子爵府

有無媽媽有相同問題,講咩都唔聽,好百厭,打罵講道理都試過,每日都要好勞氣,倒亂,偷屋企人啲零食鎖門自 ...

我女都係咁,我會打,佢就乖小小

大宅

MYSONPY 發表於 16-12-4 22:52
嘩我個仔簡直同女同你個囡一樣,好un皮 又打人又鬧人, 日日扭計扭不停,一陣又會呢樣一陣又嗰樣,整亂屋 ...

同你一樣

洋房

我試過好惡咁駡個仔仔,情緒失控,但結果是不好。現在,我慢慢改變自己,用平靜友善的心對他,大家關係好返,其他的慢慢教吧

首頁

尾頁

跳至