夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

看完上面的 post
明白 樓主好忙 好忙 好忙
更感受到 樓主對 老公 的 憎恨

但亦出現了 兩個字 "嫌棄"

相信 再走下去 都不會 開心

珍珠宮

feifei_baby 發表於 16-12-3 10:03
有鼓勵佢同小朋友相處,但成日都不歡而散,啲細路唔鍾意佢,佢又嬲啲細路唔鍾意佢,惡性循環... 屋企最主 ...
放手比機會佢去學,錯左咪錯囉,
比時間佢去學。
佢冇做話唔會叮一聲就同你一樣做得咁好。
冇idea叫佢去open rice search下,
唔好食下次唔去囉。
最緊要係佢有份參與。
唔識唔係藉口,
一頭家佢係男主人,
就要比佢發揮男主人既角色。

既然佢係愛你,
就一齊努力吧!!!

珍珠宮

早兩日我老公放假(但我要返工)
佢msg我話要鑽牆裝3個廚房既層架,
我好想要say no,
因為我想親自度好位先裝,
(我先係廚房用家)
你自己一個裝我remote你去做真係信唔過。

我有100個理由唔想佢單獨行事。

但最後我都係選擇放手,
既然佢主動幫忙,
就應該信佢。
就算佢做得唔好,
都唔會為呢D死物影響我地既關係。
我都有少少強迫症,
呢下放手都要好大勇氣,
但選擇左就真係放下。
結果佢裝上去之後我覺得合格啦,
可以好D但我都由佢,
仲要多謝佢幫我忙做粗重野。

兩個人既生活,就係降低自己對對方既要求,
同多互動。

大宅

回覆樓主:

我只覺得你將所有野攬上身,有冇試過系中間做橋樑去緩和爸爸同小朋友既關係。你唔可以一下子就掉比爸爸去處理。作為媽媽,我地要做好協調既角色,而家d小朋友同我地既年代唔一樣,系要傾。點可以容忍小朋友唔鍾意爸爸呢?你要系呢方面負番責任。

男爵府

feifei_baby 發表於 16-12-2 20:56
有傾,可能佢能力低,真係分擔唔到,兩個小朋友一啲都唔鍾意佢,大嘅唔肯俾佢陪做功課,細嘅唔俾佢抱、唔 ...

同感

瑪瑙宮

我覺得佢响屋企兩個小朋友唔鈡意佢, 老婆又嫌佢, 佢無存在感會响出面搵.

珠媽    發表於 16-12-4 02:48

別墅

feifei_baby 發表於 16-12-3 10:03
有鼓勵佢同小朋友相處,但成日都不歡而散,啲細路唔鍾意佢,佢又嬲啲細路唔鍾意佢,惡性循環... 屋企最主 ...

我同你一樣,有2個小朋友,自己有工返,老公唔理屋企野,甚至維修嘅野都係我一腳踢,我揸鏍絲批多過佢,小朋友唔鐘意老公。我去沖涼,一係就聽到佢鬧人,一係小朋友整親喊
屋企嘅野無知放係邊,教佢做野,教佢幾十次仲要問,根本無心學
不過都係要訓練老公,要俾番d責任感佢,否則將來更辛苦
一齊努力

男爵府

回覆樓主:

我好明樓主。我面對都係同一個問題,但我冇小朋友, d 嘢相對易處理。
我同c6 兩日一小嘈, 5日一大嘈。小至煮咩餸食咩嘢,大至投資/兩家人/將來目標,我哋都會嘈。 佢係一個極執著嘅人,而我係比較冇所謂。。 例如, 我見到 d 碗佢洗唔乾淨,我會幫手洗返乾淨,我覺得係好少事。而佢見到我 d 碗洗唔乾淨,佢會拎住個烏糟碗問我做乜洗唔乾淨,話我洗碗求其,又話唔衛生,又食物感染咁樣。佢就會因為呢隻碗而話我 5 分鐘。 我每日就係生活喺呢種比人日鬧夜鬧嘅環境, 而我真係覺得呢 d 係好少好少嘅事 。我同佢而家已經溝通唔到。。

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

諗多啲老公嘅優點,冇人係完美嘅。同意應該放手比佢,同佢一齊陪小朋友玩,慢慢小朋友就會跟佢啦。

佢又唔係有小三,咁樣放棄頭家值得咩?

複式洋房

回覆樓主:

唔同步真係好辛苦,大家價值觀唔同一樣死,我認為好少事嘅佢認為好大件事,唔可以接受,無端端又嗌塲交,真係好無謂,我好明白。

公爵府

Naughty917 發表於 16-12-3 12:20
我只覺得你將所有野攬上身,有冇試過系中間做橋樑去緩和爸爸同小朋友既關係。你唔可以一下子就掉比爸爸去處 ...

已經有同小朋友講,爸爸好錫你地,舉好多例證,但當做爸爸嘅郁啲就鬧、發脾氣,難道小朋友會因為我講兩句而對被罵冇反感?

公爵府

bosasa1987 發表於 16-12-3 16:46
我同你一樣,有2個小朋友,自己有工返,老公唔理屋企野,甚至維修嘅野都係我一腳踢,我揸鏍絲批多過佢,小 ...

今年好痛苦,大嘅考小一、細嘅考幼稚園,壓力好大,阿女參加完自行派位,老公都未搞清楚個制度運作.... 好孤軍作戰嘅無力感....

公爵府

sts8000 發表於 16-12-3 16:54
我好明樓主。我面對都係同一個問題,但我冇小朋友, d 嘢相對易處理。
我同c6 兩日一小嘈, 5日一大嘈。小 ...

小事累積,將大家嘅感情慢慢磨蝕,我怕有一日我會忘了當初大家如何相愛....

公爵府

siujanjan 發表於 16-12-3 19:04
諗多啲老公嘅優點,冇人係完美嘅。同意應該放手比佢,同佢一齊陪小朋友玩,慢慢小朋友就會跟佢啦。

佢又唔 ...

唔係想放棄,只係呻下...

大宅

feifei_baby 發表於 16-12-3 20:09
唔係想放棄,只係呻下...

完全明白你感受。。。。
好多無奈,更擔心將來孩子大了我年老的生活,因為感到會有份蔬離感,
我都有兩個小朋友,但小朋友和爸爸感情好好,這就是動力,但仍希望可以找回我們的愛

珍珠宮

BK Milk勳章

feifei_baby 發表於 16-12-3 20:02
今年好痛苦,大嘅考小一、細嘅考幼稚園,壓力好大,阿女參加完自行派位,老公都未搞清楚個制度運作.... 好 ...

小朋友升小一係大壓力嘅,我嗰時同老公嘈好多,幾乎離婚架喇,不過始終大家都愛呢個家,唔想放棄。

伯爵府

feifei_baby 發表於 16-12-3 20:04
小事累積,將大家嘅感情慢慢磨蝕,我怕有一日我會忘了當初大家如何相愛....
...

好明白你的感受
特別係要返工的媽媽
放工回來仲辛苦過返工
最重要大家仲有少許愛存在
捱過咗, 當小朋友大咗
有番多些時間, 就會好好多
記住, 所有婚姻都會經歷呢個階段, 唔單止你一個, 現在就係考驗大家既時候, 將你既不滿和感受講比佢知, 大前提是大家都愛這個家, 希望共同成長和進步。

大宅

回覆樓主:

基本上我同你情況差唔多, 朝早6點幾出門,下午5點幾返到屋企, 生左3個, 大的小二, 細的兩個2歲是孖,一放工就睇功課, 小孩早午晚3餐都是我去買同設計, 姐姐負責煮, 小孩入學/興趣班, 請姐姐/教姐姐/出糧比姐姐, 自由行設計行程......全部都是我攪, 但爸爸會負責同小朋友玩, 家中水電, 我每日都好攰, 但我想鼓勵你, 當初選左這個人共渡一生, 對方走慢了或不願走, 我們應該積極回應, 當然有灰心氣餒的時候, 但我大多時候都懷著歡笑去迎接我每一天, 另一半的情緒也會隨你改變, 你快樂地為家人付出, 少點抱怨, 對方會感應到, 或多或少也會樂意去親近小朋友, 這樣互動, 互相牽引, 一家人的情感才得以維繫。

可能我比較易滿足, 老公仍然愛自己,專一, 那麼一切都易話為, jm, 加油呀!

伯爵府

2024年龍年勳章

feifei_baby 發表於 16-12-2 20:40
同老公結婚七年幾,有兩個小朋友,結婚、打理頭家,再做媽媽,令我迅速成長,做嘢快手、multi task、計劃周 ...

離婚自己養女自己走。

大宅

其實會唔會比多d 細路同爸爸單獨相處好 d, 有得揀,細路都係揀媽媽。無得揀得返爸爸係屋企就爸爸都會要啦, 你放工得閒約下朋友,放低2個比老公親子。

首頁
12345...6

尾頁

跳至