自由講場

跳至

首頁
12345...27

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

追~~
假既..咁洗唔洗俾$$??

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

唔奇, 一向都知係流

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:問米奇遇記

伯爵府

tcftcf 發表於 16-12-6 16:28
我睇咗問 "米奇" 遇記....我以為講迪士尼
我都係呀

(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

大宅

另一次係中學,當時係陪朋友,朋友同伯母想請婆婆上黎,去到一個好似道觀咁的廟,經過前堂,後面有間屋仔。
朋友怕,想捉我去壯膽,但佢又好掛住婆婆,所以陪佢去問一次。

坦白講,果間道觀真係好冷,唔係天氣果種冷,即係正常人感受唔到的冷,我係門口已經開聲叫伯母比封利是我同朋友袋住頂下。
入到屋仔,果種冷直頭想透心,我即起晒雞皮。我朋友完全感覺唔到,就照入去坐低。
呢間屋仔坐左一個年老女士,佢一開口就問我地想問米定驅邪,伯母答問米後佢比張黃紙伯母,寫低幾時死同葬左係邊。寫好後佢拎左去神檀面前「作法」,跟住我「見到」有幾個影飄左出屋外,過左幾分鐘又有幾個影飄返黎。女士就擰轉頭講「先人已到,有事快問」

跟住伯母問左幾個問題題,但每次都係問完要等一陣女士先會答,但果幾個影就不停係佢身邊遊黎遊去。
跟住一個影甚至遊過去伯母身邊,女士就話「先人企左係妳身邊」
之後伯母喊住問可唔可以比佢現身見一見?女士答「你地見唔到係代表緣盡,兩邊都要放手啦」
跟住我朋友細細聲問我見唔見到,我點左頭,但無講話只得影無樣,實質係咪果位先人我真係唔知。

大宅

BOBOKL 發表於 16-12-6 16:57
追~~
假既..咁洗唔洗俾$$??

姑媽最後都有比錢,姑丈一出門口,姑媽交低封利是就走。我有問姑媽點解仲比錢,姑媽話佢準備左兩封,真果封正常收費,如果佢呃人的就比另一封(得100蚊)
姑媽話臨記都要出糧的

karenlyk    發表於 16-12-8 08:32
boccioni    發表於 16-12-7 16:59
boccioni    發表於 16-12-7 16:59
lailaiha    發表於 16-12-7 13:40

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

嘩……仲有冇呀!追。

伯爵府

好媽媽勳章

tcftcf 發表於 16-12-6 16:28
我睇咗問 "米奇" 遇記....我以為講迪士尼

我以為講遇到老鼠

子爵府

男爵府

第一個好好笑

大宅

BB.wai 發表於 16-12-6 17:09
樓主有陰陽眼?

自小已有,但生左小朋友之後已經見唔到,但仍感應到同聽到

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:junjun2013+發表於+16-12-6+16:15+點

原帖由 petitsomeone 於 16-12-06 發表
因為問米婆係流。

佢上身後亂認孫

複式洋房

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章

留毛

大宅

回覆:問米奇遇記

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

男爵府

開心吸收勳章

天角一荒 發表於 16-12-6 17:12

姑媽最後都有比錢,姑丈一出門口,姑媽交低封利是就走。我 ...
姑媽真係心地好。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

男爵府

開心吸收勳章

天角一荒 發表於 16-12-6 17:10
另一次係中學,當時係陪朋友,朋友同伯母想請婆婆上黎,去到一個好似道觀咁的廟,經過前堂,後面有間屋仔。 ...
咁有無變返先人的聲音?女仕係咪清醒?有無拍住枱??

大宅

呢一個故事係搵我親人的

有一次,已經出社會工作了。我阿e話咁多年都無搵過我媽媽,不如問米問我媽媽依家係果邊過成點?
果度唔係香港,我記得過關再坐左一小時車,去到一個叫XXX花園既地方,其中一座搭lift上8樓。
去到㩒鐘,有個著唐裝的男人開門,我阿e就話「我姓X的,係XX介紹黎,約左三點」
個男人好開心咁請我地入去坐,跟住有個著麻布大袍的女人係房行出黎,望左我地一眼,就比個利是封我地,用唔咸唔淡的廣東話叫我地隨心封個利是比仙姑(我唔知佢指自己係仙姑定佢拜果個像叫仙姑)
封好利是交返比個女人,佢就問請咩人,我想出聲果刻阿e搶答,指住我話「請佢阿媽即我家姐上黎」
我望住阿e,心諗(妳都自爆晒,我無野玩)
個女人問左生忌死忌同名之後,就開始裝香比個像,又畫「符」之類係黃紙上。我就細細聲叫阿e一陣唔好亂講野住,等我問左先。

隔左一陣,個女人擰轉身,流晒眼淚咁望住我,一聲聲「阿女」嗌得好淒涼,我好冷漠咁望住個女人(os鬼影都見唔到隻,咁快開始做戲?)
跟住阿姨已經喊晒口想出聲,我拉一拉阿姨,話比我講先。
我一開口就問「當年點解掉低我去自殺死?」
阿姨呆左,但個女人就(繼續唔咸唔淡)話「阿媽都唔想,果一刻我太亂了,我好後悔架啦,所以咁多年都投唔到胎,阿女,你幫下我啦...」
跟住我望住阿姨,問(阿姨你仲有無野問?)
阿姨即刻無喊,反而好嬲咁話佢地呃人,呃錢.....

最後我地緊係比人趕走啦

Ps其實我親生媽媽係病死的

首頁
12345...27

尾頁

跳至