論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

iamzoezoe 發表於 16-12-10 23:29
第一次請工人,菲姐,40歲,之前斷約,返左2個月工,有以下問題:

1) 唔服從,自己覺得冇問題就冇問題,我 ...

只會越來越過份

大宅

iamzoezoe 發表於 16-12-12 17:23
唉!唔好嚇我啦~
我屋企仲有老人家幫手睇住,應該安全呱~
個菲40架啦,仲咁心野

樓主你個題起得很好,我很明白你進退兩難的心情。

bb出左世媽媽已經有好多新嘢要適應,夠晒忙,你個工人根本令人無法放心信任,態度又差,再留她你會越來越不開心,貼錢買難受。

我曾經是過來人,以為bb細炒左工人會世界沒日,不過現實梗係唔係啦!趁你屋企還有長老幫手,快快揾過個工人吧。

你想請印,應該都難請,agent亦話印的水準普遍仲差。我現在都是請初次來的菲傭,比較聽教d。如你要agent資料,可pm你。

侯爵府

回覆 iamzoezoe 的帖子

揾到好工人,先至炒呢個。如果工人對Bb細心照顧,真心愛護,其實已經不是問題吧!亦不必計較太多。

大宅

mugwai 發表於 16-12-13 12:39
樓主你個題起得很好,我很明白你進退兩難的心情。bb出左世媽媽已經有好多新嘢要適應,夠晒忙,你個工人根本令 ...

多謝你俾意見我,我想要agent contact,已pm你。

但我已經唔敢請菲啦,海外嘅都驚佢好快學壞,我搵嗰啲agent聽到我呢個情況都介紹印俾我。

我想搵現成完約,甚至最好佢前僱主續過佢約嘅,但睇怕好難了。

人善被人欺,因為有bb喺工人手,我包容佢,佢就越嚟越過份

大宅

已pm agent contact

別墅

agree to change NEW ONE, 否則佢總惡過你, 另外, 佢都係無咩心架工人黎.

別墅

你就要開工了!如果只問你一句:開工了,你放心把寶貝BB交给你e家個姐姐,比佢單獨照顧嗎?
若果看問題時,心裡第一時間say No,即是話這工人信唔過!要將心頭肉比佢凑,出咗事,你會後悔自己作出的這個決定啊!40以上的工人,請過兩個,一個樣的,就是不喜歡跟小朋友玩,話自己老

大宅

回覆樓主:

我同你一樣請左個斷約菲,第一次咩都唔識。菲姐麻麻煩煩,41歲貪佢係4子之母,有好多嘢都同你個菲表現差唔多,做野慢,BB 已經有婆婆照顧,佢執頭執尾,好多時都冇表情,無禮貌,有次我爆佢,佢反而係都話番我,駁嘴,黑面。同agent傾過,佢唔想幫我搵過個,反而勸我俾次機會佢。之後佢say sorry,唉。
到呢一刻我都覺得大家唔夾,心裡總是兩個字,炒佢。

大宅

lemonstar28 發表於 16-12-14 16:03
我同你一樣請左個斷約菲,第一次咩都唔識。菲姐麻麻煩煩,41歲貪佢係4子之母,有好多嘢都同你個菲表現差唔 ...

咁你真係唔炒佢?

我依家死忍緊佢已經好辛苦。

不過我冇叫agent同佢訓話,因爲我覺得係佢本質問題,話咗最後扮一兩日野之後咪又係咁衰格

子爵府

iamzoezoe 發表於 16-12-10 23:29
第一次請工人,菲姐,40歲,之前斷約,返左2個月工,有以下問題:

1) 唔服從,自己覺得冇問題就冇問題,我 ...

做左兩個月已經差成咁,快D搵過個啦

大宅

iamzoezoe 發表於 16-12-15 00:52

咁你真係唔炒佢?

繼續用住先,我小B啱啱出世,大把家務俾佢做。我同BB出院返屋企佢問都冇問,恭喜都冇句,當透明睇唔到。可能佢費事講多錯多,俾我鬧掛。

別墅

地工人噶香水好cheap 好難聞

複式洋房

我之前個oversea印仲衰,所以無話海外一定係乖唔玩野:
1.每日8:00都唔願醒,一醒仲要霸住厠所阻我地返工
2.手機長期講住電話,我地返到黎對住都係咁,叫佢唔好再講,佢話:太太我似你份人好所以多朋友....我頂...我即回佢:但我返工時係唔講電話架喎
3.成日同老公嘈交唔開心向到喊,初初都會安慰下佢,點知佢越來越過份,我地唔向到時由我仔向bb床爆喊,自己向廚房傾電話,問佢點解佢話等bb喊下易瞓啲,唔可以成日抱....我見喊左10分鐘都有啦,得8個月大,睇cam睇到心都痛埋
4.佢初到步時個家姐喉嚨生繭要入院做手術,我仲帶佢去醫院陪佢探病,佢話醫院有限時探病,星期日我就俾佢10:00前返,佢家姐好返就要8:00返,佢條友之後照舊10:00仲要話自己已經好早,樓下仲有好多姐姐坐公園未返呢
5.次次放完假都拎勁多衫返黎,話佢朋友送,向到做10個月佢既衫係多過我全屋人既
6.要求除夕出去count down,話嗰排同老公成日嘈要搵姊妹安慰下,要求過夜我唔俾即黑面,最後唯有退一步叫佢2:00前要返,點知成晚無返搞到我地要報警
7.我仔同佢同房瞓下格床,初初半夜喊佢會落黎抱下,之後再喊佢就扮聽唔到唔理,抱一陣見仲喊就放抵佢自己上床瞓由得佢...
仲有太多我驚唔夠位再打落去,我足足忍左佢10個月,先請到人炒佢(嗰時就過年,再等oversea都要at least 4個月,最後請左個斷約等左兩個月),而家個斷約都係印,但好過之前個oversea多多聲,又錫我個仔,乜都肯做,見我唔夠力抱仔成日搶住抱,半夜仔起身全部佢搞掂,無論起幾多次都係佢即落床抱住照顧,仲要自動7:00起床做家務,放假8:30前返,所以唔係oversea一定乖,斷約就一定有問題,你都係搵定第二個工人啦,而家就過年又要揀又要辦手續,起碼要3-4個月,好快手做野喇,唔好學我成日衰心軟等到10個月先炒

首頁

尾頁

跳至