婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

fcbx 發表於 17-3-1 00:33
其實經期正常冇病癥同不適的話, 呢 D 瘤係可以唔駛理的. 做手術始終有風險和身體會差左, 冇得返轉頭的, 所 ...

我剛剛照都見到自己有子宮肌瘤,4.8 cm. 所以一直黎經多又痛。約左4月頭見醫生,但又想懷孕,真好矛盾。 由細到大又未住過醫院,其實唔切又得唔得,會唔會影響懷孕

洋房

kelly2146 發表於 17-3-16 10:47
我剛剛照都見到自己有子宮肌瘤,4.8 cm. 所以一直黎經多又痛。約左4月頭見醫生,但又想懷孕,真好矛盾。:t ...

其實4.8cm 唔大, 唔需要做, 可以食藥控制經量同止痛. 至於會唔會影響懷孕, 視乎佢嘅位置, 我果個係生響子宮底, 成個子宮變左形, 就會有影響. 如果size 唔大位置唔會影響受精卵著床, 應該冇乜問題, 我身邊都有好多媽咪都同時有肌瘤但仍然成到孕. 手術唔係真係咁簡單, 始終割開晒好傷, 可免則免.

大宅

樓主有冇聽過子宮栓塞術,話可以縮細子宮肌瘤!

洋房

pearlcity 發表於 17-3-16 21:23
樓主有冇聽過子宮栓塞術,話可以縮細子宮肌瘤!
有聽過, 係截斷肌瘤既血管, 等佢吸唔到養份而椆榭, 不過我估唔係好多醫生會做, 因為似乎呢種技術係仍然響臨床實驗階段, 要排公立同埋醫生覺得適合先有得做, 之前只係響報紙睇過報導中大醫學院既案例.

大宅

fcbx 發表於 16-12-22 09:40
做手術前我是連醫院也未住過的人,事前好一段日子都擔憂得失眠,所以在此分享全個過程,好讓打算做手術的同 ...

請問你2月5日來經後是否3月都正常28日來經?

洋房

Wilmar 發表於 17-3-19 10:05
請問你2月5日來經後是否3月都正常28日來經?

其實有點兒失望, 三月頭來經雖然冇二月果次咁恐怖, 但我仍然覺得係比未有肌瘤前偏多, 我本來諗住會可以回復返未有問題前既狀況.

我之後有再去醫生度覆診, 似乎佢都覺得奇怪, 叫我再觀察多一次經期, 如果都係偏多就食藥, 可能係荷爾蒙問題....

周期方面我冇問題, 都係26-28日來, 一如以往地幾準時.

洋房

回覆樓主:

各位, 冇上論壇好耐, 因為工作非常忙碌.
同大家分享返呢幾個月嘅進展. 上次三月覆診, 果次我有向醫生表示覺得經血量仍比未生纖維瘤前偏多, 醫生話可能係荷爾蒙關係, 有開止血藥俾我. 不過我又想觀察吓身體變化, 所以之後四月至六月嘅經期都冇食止血藥, 順其自然.

我覺得整體經血量係正常, 但唯一奇怪/唔方便嘅係佢黎嘅模式同以前健康時好唔同, 以前係會慢慢滲出, 最多間唔中流多少少, 唔會好覺或令人好不安. 但手術後, 來經係隔好耐都唔流, 可能半個鐘、一個鐘甚至兩個鐘都冇乜嘢流, 但一流就會係好大泡咁湧出黎, 大泡嘅意思大概好似你擦牙漱口含果泡水咁多, 由於一次過湧出所以好驚條巾吸唔切會側漏. 但由於隔相當嘅時間先咁樣湧一泡出黎, 同埋主要都係第二三日先比較厲害, 所以總體血量仍然唔算好多. 不過明顯地每次一大泡湧出嘅經血都好濃同帶有唔少血塊.

剛剛七月中再覆咗診照咗超聲波. 見到明顯地子宮已回復返正常嘅橢圓形(未做手術前子宮都被纖維瘤擠到變晒形). 不過照果陣距離上次經期完結只係兩星期, 但醫生話子宮內膜已增厚到 1 cm (等同於人哋即將黎經嘅階段), 似乎子宮內膜增厚嘅速度比正常快, 可能亦因為咁而經量仍偏多. 醫生建議真係偏多就要食藥, 費時令到內臟長期貧血唔好.

所以七月尾果次來經我有食藥, 一日食三次每次一粒, 我來經第二、三、四日都有食足份量, 食完真係少好多, 甚至我覺得太少添. 八月尾果次來經我就減少咗食藥次數, 只係第一晚臨訓前食一粒, 第二日中午食一粒, 第二晚臨訓前食一粒, total成個 period 都只係食咗呢三粒, 之後冇再食, 因為發覺都已經夠, 經血量都正常. 可能下次可以再減 D.

之後身體有咩變化再 update大家.

首頁

尾頁

跳至