夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主

起初會,慢慢會好 d,我嫁左去澳洲但住非一線城市所以唔係好多香港人,如果你唔介意同其他 asian 或者 mainlanders 做朋友其實會多好多選擇
優悠在澳洲

侯爵府

回覆樓主:

可以返教會或者做義工,容易識到新朋友

大宅

trintrinmum2007 發表於 17-6-17 17:44
JM sorry for you. 你老公外國人?
鬼佬應該唔識打麻雀

大宅

好媽媽勳章

catteys 發表於 17-6-18 15:32
鬼佬應該唔識打麻雀

Oops! 冇留意添

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我又ok呀,有同學仔媽咪傾下計,其實日日湊住3個,都唔得閒應酬朋友,係有時食餐飯咁咋。

別墅

jump.jump 發表於 17-6-18 07:21
起初會,慢慢會好 d,我嫁左去澳洲但住非一線城市所以唔係好多香港人,如果你唔介意同其他 asian 或者 main ...

我嫁澳洲最大城市,依家識人都唔理香港人定內地人,根本唔輪到我揀,盡量搵共同話題傾囉。

不過點傾都覺得舊朋友比較明白我,依家所遇既生活問題又只有本地人先明白,同舊朋友傾根本解決唔到,我成日都覺得無人明白自己咁。

大宅

CutieMcmug 發表於 17-6-19 19:02
我嫁澳洲最大城市,依家識人都唔理香港人定內地人,根本唔輪到我揀,盡量搵共同話題傾囉。

不過點傾都覺 ...

我都係悶到暈,日日返工放工湊女再返工。好掛住有父母有朋友嘅香港。
我比較好彩,識咗兩個香港嚟嘅朋友,老實就算大家都係香港嚟,都要睇家庭背景,年齡,依家家庭情況。
我哋識咗兩年,能夠放底小朋友出去三個女人出去食餐飯都係得一次,最多whazapp,同攪一啲家庭活動。講俾香港朋友知都覺誇張,但呢度啲人就因為生活太忙碌,所以都冇咩時候同人建立關係。
我只有自我安慰,咁同個女同老公關係會親密啲!嚟到先覺自己嘅婚姻先真正開始,因為生活只有老公可以依靠,我哋都仲磨合中。
生命中有得有失,大家離開屋企,要靠自己,令到人成長更多!

複式洋房

多d上bk傾下計,咁咪冇咁悶囉

子爵府

好媽媽勳章

trintrinmum2007 發表於 17-6-17 17:44
JM sorry for you. 你老公外國人?

香港人

複式洋房

大宅

係外國生活真係冇得揀朋友邊度嚟,有人能同你講到兩句已經要好感恩 ....

伯爵府

回覆樓主

無小朋友嘅點解唔出去玩?

男爵府

回覆樓主

點算,遲下我都要跟老公去佢住個邊,咁一定悶死。

男爵府

回覆樓主

點算,遲下我都要跟老公去佢住個邊,咁一定悶死。

別墅

kayeeian 發表於 17-6-20 00:11
我都係悶到暈,日日返工放工湊女再返工。好掛住有父母有朋友嘅香港。
我比較好彩,識咗兩個香港嚟嘅朋友, ...
講得好岩, 識到既華人其實都唔小, 但"家庭背景,年齡,依家家庭情況"等好難完全相同, 到最後仲有聯絡既人就只淨返幾個, 但依然要小心講野, 總有D野唔方便講, 怕令對方唔開心我相信無論喺邊度生活, 只要係用心去照顧家庭, 都會令自己好忙, 我個人幾中意尼種family既感覺

大宅

CutieMcmug 發表於 17-6-23 19:38
講得好岩, 識到既華人其實都唔小, 但"家庭背景,年齡,依家家庭情況"等好難完全相同, 到最後仲有聯絡既人就 ...

試吓大膽啲啦, 打開❤扉同佢哋相處,我一開始都冇信心會再好深入咁識到朋友,畢竟我一直都有啲讀書時代嘅朋友响身邊,咁多年都已經好似屋企人咁親密,要再去識朋友要再去發展一個相處模式,一啲都唔容易。友情同愛情都一樣,當主動啲投入啲,都會有意想不到嘅回報。我啱啱响度兩年半,差唔多每個星期都想返香港,好在有兩個朋友响度,如果唔係一係有depression,一係就痴咗線。
一家人响外國真係太唔容易。我一路都覺得要做好自己先可以帶俾屋企人幸福,所以除咗照顧家庭外,自己嘅身心健康都重要。大家加油!

大宅

monkeytoto 發表於 17-1-11 12:45
嫁左唻外國都有幾年了, 發覺好以無哂朋友咁, 又在家工作, 好難識到新朋友, 有時真係覺得好悶好悶
...

我系由曼城搬佐來威爾斯一個小鄉村住,一個朋友親戚都無系附近,呢度去曼城要8個鐘來回,所以親戚朋友都斷晒聯絡,日日系屋企湊女(2歲),老公返工,真是好悶,而家好天就系後花園種下瓜菜

大宅

linglingnatalie 發表於 17-6-24 01:40
我系由曼城搬佐來威爾斯一個小鄉村住,一個朋友親戚都無系附近,呢度去曼城要8個鐘來回,所以親戚朋友都斷晒 ...

係真係好自閉
小朋友幾時返學?大啲會唔會好啲?

大宅

kayeeian 發表於 17-6-24 04:07
係真係好自閉
小朋友幾時返學?大啲會唔會好啲?

岩岩開始返nursery,每日2個半鐘。我地呢邊空氣好,出後花園就望到山,前門開門又望到山,其實我都好enjoy種下瓜菜,種下花,整下麵包蛋糕,慢慢就習慣了,只是有時想穩人講下野都無朋友系附近,只可以隔住個電話講既感覺唔系甘好。

別墅

回覆樓主

樓主係咩國家?FB通常都有d當地既香港group或華人group,樓主去search 下,主動識下附近朋友,又或者自己開個group。我係美國,我d朋友通常都係我女同學既媽媽,去下play date, 做下學校義工、圖書館story time通常就識到人。交心就談唔上,但總算有朋友傾下計,交流下無咁悶

首頁

尾頁

跳至