自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

patpat234 發表於 17-1-17 13:28
老實講 我唔求仔女分數 只求名次
分數真係無意思 卷淺可以有9成人9x分以上,卷深可以得幾個%9x ,但 ...

我女今次考試,份卷我和先生覺得好淺,佢攞82分。我地訓話左好耐..唔係因為分數,係點可以咁大意?咁唔小心?做啱都抄錯答案??但回學校取成績時才知,那科佢排第2,我問佢知唔知第3幾多分,佢話79
我和老公只有一句comment, 成班都唔係讀書既!!!

名次和分數,可能也不是一個很好的指標,我只希望佢能和自己比較,自己做得不足的地方可以有改善就好了......

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

求唔到咪唯有同自己講我唔求, 我係咁
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

patpat234 發表於 17-1-17 13:28
老實講 我唔求仔女分數 只求名次
分數真係無意思 卷淺可以有9成人9x分以上,卷深可以得幾個%9x ,但 ...

我都係咁話!

男爵府

回覆樓主:

我求分數,亦求名次,
我認我怪獸架,,

大宅

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

JoanC 發表於 17-1-17 12:39
入到所謂Band 1 又唔代表出嚟一定係好人,事業有成。我但求小朋友能成為好人,可以照顧自己,咁我已好開心 ...
我都係咁諗

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

升B1中學和大學都要有好分數先可以,點會唔係求分數?!

坦白講,有d家長會同人講話成績唔係咁緊要,最緊要唔好學壞呢類說話,其實係因為佢已經對自己子女成績沒有期望(因成績太爛)。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

可以呀,我只求全對

傻豬黎,唔求分數洗鬼考試

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

唔會無要求, 等於我地要求小朋友有禮貌... 但讀書講書緣, 唔可以太過勉強... 我個人反對"盡左力就可以", 我唔要求小朋友"盡力", "盡力"太有壓迫感, 合理努力過就可以了..

珍珠宮

TingTing 發表於 17-1-17 12:40
講呢句野係騙人的

係。

珍珠宮

honeyhonry 發表於 17-1-17 14:45
照顧自己都包成家立室唔使痴屋企

係睇你覺得咩係難度,期望同痴想係兩會事。我識人每月收入唔夠兩萬,一樣可以成家養兩個小朋友,一家人開開心心。如果下下都話要買大屋,年年去幾次旅行,有超高物質生活,咁係另一種生活。

男爵府

雖然咁講,但係其實測驗考試,分數係最直接反映你既小朋友,係呢個階段學習既內容是否完全掌握(以普通正常小孩來計)。如果分數好低,證明佢未掌握到呢個階段應該掌握既知識。

我覺得呢句說話可以理解為,叫家長唔好凈係睇表面分數,凈係睇分數比來比去,又唔去幫仔女了解真正實際學習情況。

最重要係了解清楚自己仔女呢段時間學習係咪掌握到,唔得既話係咪需要改變學習方法去適應,仲有點樣可以重拾未掌握既知識。

另外,唔好同人比,同自己比就得。每個階段都同自己上階段對比,進步當然開心,證明找對方法,用心學習。退步,就不是著重個分,而係要搵原因,改變方法睇下得唔得。

我覺得自己幾可惜,係求學階段我媽將所有精力投入個妹身上,我讀書以來都係靠自己。我唔自覺,懶散導致考唔到好大學,呢點係我讀大學時覺得最後悔,但無奈細個冇人正確引導我,導致我懶散自以為是,亦唔明白點解要讀書要考試,唔中意返學,唔中意睇書。所以將來我會好好引導我子女,學習路上父母從來都係最重要既引導者

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

重覆 del

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

跟本就係要分數,
無分數,點升班,點考大學

水晶宮

畀面勳章

引用:仔之前測驗成績不理想,但今次考試有進步但

原帖由 kittymickey1688 於 17-01-17 發表
仔之前測驗成績不理想,但今次考試有進步
但有d人仲係覺得考得吾好!! ...
原則上可以!不求入名幼名小名中名大,只求有一技之長,養到自己我三個仔女,大女已經做到90%,碩士畢業後應該可以養活自己啦!亞仔等多三年大學畢業都可以自給自足!妹妹就要拭目以待

wcpcelia    發表於 17-1-18 16:47

琥珀宮

回覆樓主:

無可能,社會需求

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆:真係可以做到求學不是求分數

求學? 不! 是求分數!

除非冇規定學乜啦,自己想學乜就學乜,冇考試,咁就不是求分數嘞

公爵府

回覆樓主:

自問做唔到唔求分數,除非佢能力真係唔到,否則點解人地得佢唔得呢?成功與否多少都要靠好勝心,讀書唔求分數,點知佢以後有無上進心肯博肯捱?只不過係唔好盲目去比,根據佢能力去求分數。佢係七十分既人,我就求七十。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆:真係可以做到求學不是求分數

不嬲都知道呢一個係謊言,從來都冇相信過。。

男爵府

回覆樓主:

求學就是求分數

珍珠宮

tester5 發表於 17-1-17 15:22
我女今次考試,份卷我和先生覺得好淺,佢攞82分。我地訓話左好耐..唔係因為分數,係點可以咁大意?咁唔小 ...

我和老公只有一句comment, 成班都唔係讀書既!!!
------咁樣同小朋友講嘢?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

首頁

尾頁

跳至