自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

回覆樓主:

無論考成點,考完試後都會去玩吓,食餐好。

大宅

2024年龍年勳章

Cowboy100 發表於 17-1-17 12:35
我會一考完試就慶祝(去玩,食大餐)

我都係, 先唔理考得好定唔好, 子接要放鬆, 做媽媽既都放鬆一下。

公爵府

我唔會用獎勵呢個說法。細個考完嗰晚會食餐好,高小之後就俾佢去同學屋企玩。我仔細個鍾意玩網上遊戲,如果考到某個成績,我會增加佢玩嘅時間,唔係獎勵,而係佢證明到玩耐咗都唔會影響學業。

子爵府

回覆樓主:

有,我同呀女講默書合格就可以去玩星光樂園機,否則冇得玩,之後佢次次合格比我睇

男爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

rickhss 發表於 17-1-17 12:53
引用你講法, 你開工做得好是應該的, 上司沒有任何鼓勵, 你有何睇法 別那麼吝嗇
...

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我小朋友上學期考試成續名列前矛,

我有靜雞雞去餅店買個芒果慕絲杯,

等佢食完晚飯後, 攞出黎請獎勵佢, 咁佢好驚喜

我細過讀書時, 係好自覺, 成日默書都有 100 分, 考試, 測驗都有好成績,

但父母從無過問, 亦無獎勵或口頭讚賞

唸番轉頭, 有邊個有努力過, 唔想得到人認同或讚賞

唔係話為咗獎勵先去做好

而係想父母都好開心分享喜悅

講番我女, 我女有好成績, 老師都有送小禮物作為獎勵

我覺得如果父母全無表示, 女兒只會記得考得好, 老師有表示, 但父母係無囉

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我唔會講明。
不定時獎

子爵府

LL1999 發表於 17-1-17 13:37
我小朋友上學期考試成續名列前矛,

我有靜雞雞去餅店買個芒果慕絲杯,

同你一樣,買左小朋友最愛既蛋糕,飯後一齊食,同埋讚下佢,佢已好開心

禁止訪問

回覆:小朋友考試成績好是否應有獎勵

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

siu-miu 發表於 17-1-17 12:59
有呀! 最好老公獎埋幫小朋友温習果個 - 即係我(發夢中)
温書温到我真係"嘔心瀝血"架:naugh ...
agree

男爵府

當然要獎啦~成人世界都係咁,做得好既員工派多d bonus, 人工加幅大d~考得好既學生有獎學金,有榮譽。
我唔同意考得好係應份wor。考到平平係應份,但如果考到top 5%, it is your creditability not responsibility

lojo11    發表於 17-1-17 18:36

子爵府

嗯,看了大家的看法,大都支持有獎勵的,其實我也有獎勵我兒子的。事情是這樣,二年級上學期成績不是太理想,但我兒子說很想看到雪,於是我答應了下學期如果有好好比心機讀書的話,聖誕帶他去看雪。結果下學校成績是有進步,我也有守諾言帶他去韓國滑雪。但係之后剛剛的三年級上學校,他又開始懶散了,成績又退步了,他問下學期考得好是不是又可以去滑雪﹖現在兒子好像只是為了滑雪才去努力讀書。我有一朋友聽到我的情況,就說了我POST 1裡的反對獎勵的論點。真的不知是我兒子估意這樣還是...太容易有獎勵﹖獎勵太豐盛﹖我心諗去旅行是好事呀,正所謂讀萬卷書不如行萬里路...現在我都不知答不答應他,如他成績又有大進步了,還帶不帶他去旅行。

補充: 他成績差了很多某個程度上是今次考試他都沒有認真去讀書,日日嘮叨他去溫習,他就發白日夢似的。

禁止訪問

公爵府

回覆樓主:

我細個一無所缺,物質好足夠,但我仍然好記得我因考試考得好,父母送了一隻大儍豹公仔,另一次送單車,呢啲係一種肯定及欣賞。

我啲仔考試完會食餐好,考得好更獎勵佢可以買書。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

leungszeon 發表於 17-1-17 13:50
嗯,看了大家的看法,大都支持有獎勵的,其實我也有獎勵我兒子的。事情是這樣,二年級上學期成績不是太理想 ...
純粹分享下我睇法.....我諗你獎勵係OK的, 但可能獎品太豐盛 (當然人人家裡環境都唔同......太豐盛只是我個人看法).
或者你可以跟你仔仔定立一d目標, 短中長期都有....
達到不同的目標就有不同的獎勵....但唔會單純話, 下一次考試有大進步就去滑雪咁誇張...可以由小獎勵開始, 例如同佢去食餐好少少等等。
因為擔心如果每次考試有進步, 都可以去旅行, 怕佢會刻意懶散...咁下次考試就會相對容易d有進步........
所以個goal應該係一次比一次多d....

子爵府

leungszeon 發表於 17-1-17 12:28
我知道有部份家長若小朋友考試獲得好成綪會有獎勵的,如買小朋友喜歡的玩具、食大餐等,其實這樣做是否正確 ...
我係贊成的, 不過唔會俾佢知, 唔會之前應承任何野, 因為佢做學生, 其一責任完成呢個過程

有認真溫習, 唔係成績決定, 考完就會獎, 奬的可能去睇戲, 食個m記, 抽個時間去公園打下波...
..好少物資或玩具
如果有額外驚喜俾我, 我都會考慮俾返d物質驚喜佢, 因為平時有去下反斗城"睇"玩具
平時留意下佢中意d咩, 好的成績時咪打探下佢最近的喜好囉, 咁都會考慮俾個10prise佢

我平時唔會點講考得點會買咩, 但佢知道佢認真做好, 我或者會有10prise

男爵府

我小朋友係考試前睇中一本書,大約150蚊,當時可以即買,但話比佢知考得好可當獎品。
佢更加有動力溫習。

考試每晚都會多錫一啖做獎勵。

講真成日話無獎勵,講就易但當你見到小朋友努力左,你讚下佢又比少少禮物佢,大家都開心。有時禮物唔一定係玩具,獎佢去下科學館都得。上次佢揀左去香港公園,今次揀左本書。
我做唔出見到佢努力完咁辛苦又無獎。

珍珠宮

leungszeon 發表於 17-1-17 12:28
我知道有部份家長若小朋友考試獲得好成綪會有獎勵的,如買小朋友喜歡的玩具、食大餐等,其實這樣做是否正確 ...

冇特別話達到咩成績會有獎勵, 我覺得為自己讀好書唔等同於SALES 跑數唔通我工作升職加薪又要父母請食飯?

有時佢覺得考某科特別辛若, 我會同佢講, 考完就去食返餐或去下邊度玩輕鬆下, 就算覺得好DOWN唔如意, 我都會請佢, 之後先諗下次點可以做好啲, 再努力。
有時佢覺得RESULT 比預期好, 佢會搵我地食野或玩添.... 咁佢未識搵錢嘛,我地會出返大份齊齊開心下
但佢投稿被取用後有薄酬, 都會請我地食下野~~~可能得一串魚蛋一杯雪糕咁囉

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得小朋友係要獎勵下俾D甜頭佢0既, 可能帶佢去玩下食餐佢鍾意0既野佢已經好開心, 跟住又繼續努力
.........................................

首頁
12345...6

尾頁

跳至