夫婦情感

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章

hunterml 發表於 17-1-18 10:40
屋企男人搵錢, 好似我咁日一份夜一份, 返到屋企因為D芝麻綠豆事情無啦啦被鬧到零晨4點都無得訓, 總括我被鬧 ...
唔好火住, 都唔係話女人幫番女人, 不過生完BB, 產後嘅情緒真係影響到, 我自己都受影響, 有兩年幾, 就係等小朋友返學, 先叫同老公嘅關係好D, 會放低小朋友兩個去拍吓拖, 我有返工嘅, 已經叫有得抖吓氣都咁, 何況你太太長時間對住小朋友?

大宅

hunterml 發表於 17-1-18 12:11
我個女已1歲有多, 另一個都就出世 ....
我買乜送乜, 事後都叫我慳返, 將D錢放落阿B到仲好, 你係男人, 仲有 ...

屋企經濟壓力好大嗎?佢可能好擔心,又要照顧BB。做媽媽都想比最好的小朋友!其實佢可能都生悶氣自己冇得返下工幫補下先提人地老公

我見有外母可以幫忙,有時候同外母夾下,放低小朋友半日,一齊食個tea or 睇下電影。我相信你太太需要是適切的休息。

男爵府

開心吸收勳章

小鴻娘 發表於 17-1-18 12:15
屋企經濟壓力好大嗎?佢可能好擔心,又要照顧BB。做媽媽都想比最好的小朋友!其實佢可能都生悶氣自己冇得 ...
我1人打2份工, 已叫好少少, 但當然一個之前搵幾皮野既人, 豪使慣, 要目前咁樣用家用式既使法, 佢覺得好委屈佢.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢咁多投訴咪放生佢囉(放生埋自己), 等佢回歸市場睇下係咪咁易搵到筍盤??? 成日埋怨, 我寧願耳根清靜!!!

大宅

hunterml 發表於 17-1-18 12:16
我1人打2份工, 已叫好少少, 但當然一個之前搵幾皮野既人, 豪使慣, 要目前咁樣用家用式既使法, 佢覺得好委屈 ...

所以就係咁。其實佢知你好努力的,不過個人難以控制把口。仲要細B就快出世,點到佢唔擔心!

男爵府

開心吸收勳章

cy101 發表於 17-1-18 12:19
佢咁多投訴咪放生佢囉, 等佢回歸市場睇下係咪咁易搵到筍盤???
我會認真考慮, 我唔想再過D唔係正常人有既生活.

瑪瑙宮

hunterml 發表於 17-1-18 11:51
從來問題佢只覺得在我身上, 教會既輔導, 佢都覺得只係要輔導我.
而且佢都成日搬人地D老公出來同我比較, 人 ...

有返教會, 佢又鬧你時, 你叫佢靜下, 祈下禱.

大宅

要離開談何容易。是時侯想想當初的誓詞。太太做不到,你便先做比佢睇,這才是愛。知道一頭家的重擔在你身,仲要顧及太太的負面情緒,不要輕易放棄,你還有2個小孩啊!

男爵府

開心吸收勳章

小鴻娘 發表於 17-1-18 12:19
所以就係咁。其實佢知你好努力的,不過個人難以控制把口。仲要細B就快出世,點到佢唔擔心!
...
佢一直都覺得人地老公可以唔訓, 可以點捱都得, 點解我唔得, 而且我返兼職, 仲要有時間比屋企, 乜針有2頭利? 定係我識分身? 正常人都知無可能啦. 請唔起工人, 我自己去做, 又嫌我做完唔岩佢要求, 佢自己做, 又話好辛苦! 我已經每星期安排左鐘點來1次打掃6小時, 其實都唔平. 我要補好多個鐘先賺得返.

子爵府

hunterml 發表於 17-1-18 12:16
我1人打2份工, 已叫好少少, 但當然一個之前搵幾皮野既人, 豪使慣, 要目前咁樣用家用式既使法, 佢覺得好委屈 ...
份工係佢自信來源,勸佢搵番佢幾皮的生活自己搵自己洗自我感覺良好
你講到經濟咁緊仲生第二個,其實你地PLANNING都唔係好好...
未經本人同意,請勿轉載內容!

珍珠宮

BK Milk勳章

hunterml 發表於 17-1-18 12:24
佢一直都覺得人地老公可以唔訓, 可以點捱都得, 點解我唔得, 而且我返兼職, 仲要有時間比屋企, 乜針有2頭利? ...
如果已經唔愛佢, 就唔再抖纏, 如果仲有愛, 不如大家平心靜氣傾吓?

男爵府

開心吸收勳章

小鴻娘 發表於 17-1-18 12:24
要離開談何容易。是時侯想想當初的誓詞。太太做不到,你便先做比佢睇,這才是愛。知道一頭家的重擔在你身, ...
我昨晚 ... 唔係係今朝3點幾同佢講, 唔該你諗返結婚果陣講過咩誓詞, 同埋唔該你諗返咩叫 "委身" 及 "順服" 老公. 我自問已委身到無晒地位, 有咩問左先, 唔想衰左比人鬧, 但之後被鬧得更勁.

男爵府

開心吸收勳章

Nancy20090615 發表於 17-1-18 12:23
有返教會, 佢又鬧你時, 你叫佢靜下, 祈下禱.
佢既世界只得小朋友, 無老公, 無屋企, 宗教我都唔知有無.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

叫佢生完搵野做搵番幾皮, 咁咪可以請工人, 佢又有安全感(有收入來源)!

伯爵府

放佢出去返工,咪有錢請工人囉,唔好諗小朋友邊個湊,邊個係屋企。唔係個個都鐘意做家庭主婦。同埋,佢陀緊情緒會差啲,你老婆同我一樣,兩年抱兩,但我冇人幫,冇鐘點。諗番都覺得自己陀住嗰陣啲情緒好恐怖,但根本不能自控。陀一個都夠攰,一個歲幾小朋友可以幾活躍你唔係唔知。等佢生左,過幾個月,啲荷爾蒙正常番再傾下啦,依家你講咩佢都唔會聽得入耳

珍珠宮

hunterml 發表於 17-1-18 11:22
我老婆一定要做強者, 因為佢係單親家庭大, 而且係獨女! 慣左全屋最惡.
我老婆已講左唔送N班, 鐘點我無錢請, ...

你唔好怪佢做強者, 你都有責任, 你都自選做弱者/小男人。

你睇你答我第一句已維護佢做強者地位, 你都唔打算反抗, 點幫你, 哥仔。

仲有, 佢搵開幾皮就唔好做全職媽啦, 搞到宜家錢唔夠, 又湊唔店。

都係由決定錯誤開始

希望你早日做到

珍珠宮

hunterml 發表於 17-1-18 12:27
我昨晚 ... 唔係係今朝3點幾同佢講, 唔該你諗返結婚果陣講過咩誓詞, 同埋唔該你諗返咩叫 "委身" 及 "順服" ...

哥仔, 我都係強勢老婆。我明白你,亦看到我老公影子。轉介你同我老公傾下點對付強勢老婆

961123    發表於 17-3-17 18:27

男爵府

開心吸收勳章

siujanjan 發表於 17-1-18 12:27
如果已經唔愛佢, 就唔再抖纏, 如果仲有愛, 不如大家平心靜氣傾吓?
想問下你, 飯都無得食, 入到屋, 洗好手就比個大肚婆去廁所先, 我望住小朋友, 之後先沖涼食 dinner. 食食下隨時放抵碗去幫手, 往往食完都11點, 之後開工做日常野, 做完 .... 1點. 心平氣和, 無問題, 但長話可唔可以短說? 我第二日要返工的. 而且我的確地真係好心平氣和地講, 被鬧到今朝5點, 我都仍然無發脾氣.

子爵府

hunterml 發表於 17-1-18 10:40
屋企男人搵錢, 好似我咁日一份夜一份, 返到屋企因為D芝麻綠豆事情無啦啦被鬧到零晨4點都無得訓, 總括我被鬧 ...

鄧你辛苦

瑪瑙宮

hunterml 發表於 17-1-18 11:22
我老婆一定要做強者, 因為佢係單親家庭大, 而且係獨女! 慣左全屋最惡.
我老婆已講左唔送N班, 鐘點我無錢請, ...

佢咁強係適合職場展拳腳, 你又兩份工先叫為皮, 呢个你無計過數? 咁緊生兩个細路, 生一个佢都可以做野喇, d 計劃打亂晒.

首頁
12345...10

尾頁

跳至