親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

BK Milk勳章

CTCW 發表於 17-1-20 13:06
我o地 2 大 2 小 ( 7 歲 5 歲 )

我25號零辰機 01:15 ,05:30 到仁川機場, Book shuttle bus 9 :00 入平昌 ...

請問可否分享30號嘅路線?thx

大宅

CTCW 發表於 17-1-20 13:06
我o地 2 大 2 小 ( 7 歲 5 歲 )

我25號零辰機 01:15 ,05:30 到仁川機場, Book shuttle bus 9 :00 入平昌 ...

我同你同一個時間落機,想問下,5:30落機,巴士去平昌7:30趕得切嗎?謝謝

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:頭先見香討有人話啱啱去汗蒸幕,兩個銀包鎖

原帖由 abinayams 於 17-01-23 發表
頭先見香討有人話啱啱去汗蒸幕,兩個銀包鎖係locker,結果裡面既銭無曬,報左警都無用。攪到我唔知去唔去好 ...
咁恐怖

公爵府

annysbee 發表於 17-1-19 17:19
2大1小(5歲), 24-29/1, 6日5夜hea遊首爾~

24/1 (Day1)

坐巴士出東大門歷史文化公園站
請問你坐咩巴士,邊度上車又咩站落車,請指教

子爵府

叻叻勳章

Yenyen28 發表於 17-1-24 03:03
我同你同一個時間落機,想問下,5:30落機,巴士去平昌7:30趕得切嗎?謝謝
...

我都唔知呀,我當時怕趕,所以揀咗 9:00 喔

子爵府

叻叻勳章

JessicaPoon 發表於 17-1-23 23:52
請問可否分享30號嘅路線?thx

我 copy 咗段嘢咋,唔記得 條 link 響邊。

金裕貞站到江村站。金裕貞站火車站行去 Rail Park 只需 5 分鐘。
只要搭地鐵到金裕地鐵站。得一個出口,一出出口轉右就望到!而且 T-Money 卡可用到金裕貞,由弘大搭到金裕貞站才W2550。
由弘大或明洞搭地鐵到金裕站要大概120分鐘,預留 15 分鐘取票,玩完後,在金裕貞站食春川炒辣雞,再去南怡島,

子爵府

叻叻勳章

gracelyh 發表於 17-1-23 20:44
請問你book 教練資料同鱒魚節資料,我都想訂

響 hotel book 教練咋,鱄魚我明天去玩,不過我冇預 book 呀

複式洋房

回覆 Yenyen28 的帖子

我都係5點落機,六點零已經攞哂行李,坐7點半巴士去alpensia

別墅

annysbee 發表於 17-1-20 11:07
我都諗左好耐先決定架, 事關我地2015聖誕先去完汗蒸幕, 我囡勁鍾意, 當時零晨先到, 個個都瞓晒, 無得周圍 ...

可唔可以分享下邊間汗蒸幕,因為黎緊都想帶小朋友去,唔該:mother:

大宅

metoyou 發表於 17-1-26 20:17
回覆 Yenyen28 的帖子

我都係5點落機,六點零已經攞哂行李,坐7點半巴士去alpensia ...

多謝你回覆(emoji)(emoji)

大宅

sauNG 發表於 17-1-25 21:05
坐巴士出東大門歷史文化公園站
請問你坐咩巴士,邊度上車又咩站落車,請指教
...
機場巴士6001, 不過我嗰日好塞, 坐左2個鐘呀~

大宅

webki2002 發表於 17-1-26 21:03
可唔可以分享下邊間汗蒸幕,因為黎緊都想帶小朋友去,唔該
東大門 Goodmoring City B3F - SPAREX

大宅

去完返黎分享返先~

24/1 (Day1)
14:35落機, 拎埋行李坐巴士出東大門歷史文化公園站, 應該黃昏左右, 食埋晚飯去汗蒸幕玩&瞓.
當日架機delay左, 結果3點幾落機, 去到機場巴士站都要坐4:50pm嗰班車, 仲塞到暈, 7點幾先到東大門, 是旦食左間燒肉, 去到汗蒸已8點幾, 我囡入到去係咁浸浴, 玩到11點幾先肯瞓~

25/1 (Day2)
去酒店check-in定&放低行李>安國站(睇吓食唔食人蔘雞, 著吓韓服影相, 一係云峴宮, 一係景福宮)>東大門站(昌信洞玩具文具街)>馬場站(食韓牛)
經商量後, 老公呀囡話唔著韓服, 所以去酒店放低行李後就去左昌信洞, 行左1粒鐘喺附近食個快餐W3500一碗拌飯, 然後去左COEX水族館, 再去馬場站食韓牛, 不過搵唔到石信, 行到街尾就是旦一間買韓牛(嗰餐食左HKD700幾)~
26/1 (Day3)
參加一日遊(平昌釣冰魚慶典+雪上活動)>明洞解散>晚餐(諗住明洞掃街)
Join 左一日遊, 早左15分鐘到明洞等, 好彩導遊&車都早到左, 坐2個鐘車都值得, 好好玩, 好多野玩不過唔太夠時間, 我老公仲釣到1條魚, 之後6點幾明洞解散, 食左玫瑰雪糕, 士多啤梨味好好食, 行左陣就食飯...其實掃街食小食都得, 然後返酒店~

27/1 (Day4)
南怡島(睇吓有無時間去埋小法國)
去到加平站, 諗住去information問循環車票既, 點知information off duty, 不過好彩佢小冊子放喺門口, 我拎住小冊子同司機講去邊都得, 架循環巴士每站都係咁多錢, 都幾貴..我地先去小法國(中途司機自抄, 車頭玻璃爆左一半, 落車睇左10幾分鐘就繼續上小法國), 然後坐返循環巴士去南怡島碼頭, 碼頭回程坐的士去返加平站都係W3500), 錯過左班KTX(無買KTX車票, 唔敢上嗰班車, 但眼見全部人都上晒車咁濟), 之後等地鐵等左好耐, 應該20分鐘都有, 返到東大門要9點幾~

28/1 (Day5)
大公園站(首爾樂園,已買門票@Klook), 到時睇吓坐唔坐埋覽車去大公園既動物園>晚餐(邊到都得,睇吓有無力&時間行吓超市)
本來好想坐纜車去埋動物園, 點知無開...首爾樂園都幾多野玩, d機動遊戲都幾激吓, 好彩我囡好鍾意, 玩到5點令就走人...經商量後, 呀囡話明天要去pororo park, 所以今日去埋麻蒲食海鮮, 因為當日係年初一, 我地酒店樓下既兌換店無開, 所以食海鮮就付Credit card, 食左皇帝蟹(2.4kg/W150K), 2隻鮑魚好鬼貴, 大約港幣300幾, 應該比人厄, 1隻八爪魚...計埋餐廳費, 哩餐大約HKD1600左右, 之後喺街市買左6個大梨W20K好抵(唔係臨走嗰日去市場, 所以無得買士多啤梨), 再去埋home plus行, 哩晚就去到11點令先返到酒店~

29/1 (Day6)
check-out(寄存行李喺酒店)>世界杯體育場站(天空公園,麻蒲農水產市場,超市), 5:30離開回酒店取行李>6點令坐巴士去機場(23:25機)
11點令check-out, 放埋行李喺酒店lobby, 出發去Pororo Park(蠶室嗰間), 一早出門就有飄雪, 呀囡好開心, 去到蠶室, d商場好大, 我地上左地面再問人點去, 都好易搵到, 但就好難遇見一個識講英人既韓國人, 我地先食左午餐, 再入pororo park玩, 原本一個價錢限玩2粒鐘啫, 入面似香港既play house, 不過好似多野玩好多咁...都幾好玩, 玩完出返去就落大雪, 勁興奮, 喺街到接近15分鐘先肯入室內, 然後去返東大門先3點令, 去多次呀珠媽到依燒肉, 然後5點拎返行李去機場, 因為怕塞車所以坐地鐵, 7點就去到機場, d人又話要早3粒鐘check-in, 真係check鬼check馬, 8點counter先開, 白等1粒鐘, 過關又快....11點幾機, 過左關連food court都收埋, 想食多餐韓食都無~

仲有Spare行程:
室外(假設冰釣&南怡島都睇/玩唔到雪先去)
7號線,纛島游園地站,Exit 2 - 玩坐水泡雪橇

室內(假設凍到不而室外活動先去)
2號線,新道林站, Exit 1, D-CUBE CITY/4樓 - Pororo Park (哩個都想搵時間去吓)
2號線,蠶室站, Exit 4 - Kidzania
2號線,三成站, Exit 5,6號之間 - COEX 水族館

***是次旅程順利完成, 亦都只係改動少少, 感恩每日預到好天氣, 因為落雪=落雨, 咩都唔會開, 最後一日玩室內先預到落雪, 可以比呀囡感受吓, 遺憾既係自己無得shopping

PEGGY0529    發表於 17-2-10 16:28
sauNG    發表於 17-2-6 17:17

公爵府

annysbee 發表於 17-2-6 14:22
機場巴士6001, 不過我嗰日好塞, 坐左2個鐘呀~
多謝分享,睇黎行李唔多就坐機鐡會快啲

男爵府

好媽媽勳章

26/1 (Day3)
參加一日遊(平昌釣冰魚慶典+雪上活動)>明洞解散>晚餐(諗住明洞掃街)

附近有無酒店? 我估我一家起碼要留2日

大宅

PEGGY0529 發表於 17-2-10 16:30
26/1 (Day3)
平昌有無酒店就唔係太清楚, 可上酒店代訂網頁搵搵~

男爵府

chiandjoyce 發表於 17-1-20 00:42
你住東大門skypark ma,我也是
skypark 全名係咩?

首頁

尾頁

跳至