自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

TRUBIMA 發表於 17-1-21 08:52
我仔就3歲,訓教會叫我地r背,有時會r pat pat,試過係公園玩,佢見到個大點既男仔,特高左pat pat,佢款去攪 ...

Sorry, I won't take it lightly.
你屋企習慣係你嘅事,我嘅細路遇上咁嘅行為會叫“有人非禮”!我亦非常嚴肅處理。
我最記得有位大學時嘅中國同學,話我係宿舍雪櫃欏野時“屹”起係誘惑男生,俾我鬧到成個座樓的中國同學都知(普粵出齊),當然後來佢衰非禮,大家一點不出奇!

伯爵府

熱血勳章

brindlewin 發表於 17-1-21 09:09
呢個唔係唔管嘅理由,人家身體唔係俾細路探索嘅物體。

管一定要管,只係第一下個幾歲小朋友心態只會係好奇,唔會係咸濕
唔通真係蠟筆小新咁咩

大宅

鍾意摸但都要教佢唔可以亂摸陌生人。我仔又係好鍾意郁手摸啲有質感例如珠片嘅野,但係一準備上幼稚園已經教左佢唔可以亂摸,費事佢係學校對啲老師手多多
歡迎加入電子書緣館!一齊分享你喜歡嘅文章

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Miss.Hui 發表於 17-1-21 09:21
管一定要管,只係第一下個幾歲小朋友心態只會係好奇,唔會係咸濕
唔通真係蠟筆小新咁咩
...

而家d細路估佢唔到架,揭人條裙亦可能

珍珠宮

Miss.Hui 發表於 17-1-21 09:21
唔通真係蠟筆小新咁咩
...

我已講明唔接受呢啲解釋,家長唔應該以此卸責要別人體諒,一旦有此借口擋箭牌,日日重复用就唔使敎。

阿伯咸濕細路時,都係呢個理由。

水晶宮

brindlewin 發表於 17-1-21 09:47

我已講明唔接受呢啲解釋,家長唔應該以此卸責要別人體諒 ...

阿伯點同三歳細路比?教當然會教 但三歲能絲毫不犯錯? 你要嚴肅對待 咁你試下喺街比小朋友摸了一下 然後大叫非禮 睇下途人有乜反應?!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BBgaga 發表於 17-1-21 10:21
阿伯點同三歳細路比?教當然會教 但三歲能絲毫不犯錯? 你要嚴肅對待 咁你試下喺街比小朋友摸了一下 然後 ...

我個case 就兩下,點都要同家長講架啦

水晶宮

good_pig 發表於 17-1-21 10:40
我個case 就兩下,點都要同家長講架啦

你當然可以同對方家長講 而你嘅case嘅家長都有話個小朋友 事情已告一段落。但事後個小朋友被斷為 可怕早熟的色情狂 就....

寶石宮

BBgaga 發表於 17-1-21 10:50
你當然可以同對方家長講 而你嘅case嘅家長都有話個小朋友 事情已告一段落。但事後個小朋友被斷為 可怕早熟 ...

應該又未去到咁嚴重...都係教唔好手多多

珍珠宮

BBgaga 發表於 17-1-21 10:21
阿伯點同三歳細路比?教當然會教 但三歲能絲毫不犯錯? 你要嚴肅對待 咁你試下喺街比小朋友摸了一下 然後 ...

難道因為佢細路, 當眾揭你衣裙就ok? 扯下衣服又當冇事?

你真係大方到難以令人置信

你可以選擇扮晒好人善意包容, 但好人唔等於做對事, 有好多壞事都係由小事寵壞起

男爵府

係多手好奇要教唔好周圍摸。但唔係非禮掛?3歲只係剛分男女,未有性的概念。

水晶宮

brindlewin 發表於 17-1-21 11:15

你真係大方到難 ...

細路扯下你件衫 你想有咩事?報警拉佢?

大宅

BBgaga 發表於 17-1-21 11:26
細路扯下你件衫 你想有咩事?報警拉佢?

3歲小朋友咁做可以理解係出於好奇,但呢刻唔適當糾正灌輸返正確價值觀,由佢發展落去,後果可以好嚴重。好多心理問題的人多是由小長大在不正確價值觀環境下成長。家長的教育好重要。

水晶宮

brindlewin 發表於 17-1-21 11:15

你真係大方到難 ...

「你可以選擇扮晒好人善意包容, 但好人唔等於做對事, 有好多壞事都係由小事寵壞起」

你可以選擇扮哂矜持 大叫非禮,睇下係咪做對事 睇下小朋友是否從此不被寵壞

伯爵府

有D小朋友喜歡摸絲巾或柔軟質地之類嘅物品, 有D瞓覺要會摸住被角, 枕頭邊或毛公仔瞓, 特別係對物料敏感, 需要安全感或有感覺統合問題嘅小朋友.

爸爸媽媽老師會教佢吾可以亂摸人或東西. 我地大人對幾歲幼兒, 吾使太嚴厲.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

男爵府

nlc775s 發表於 17-1-21 11:32
3歲小朋友咁做可以理解係出於好奇,但呢刻唔適當糾正灌輸返正確價值觀,由佢發展落去,後果可以好嚴重。好 ...

但樓主表示有即時話佢,佢媽之後都有再話佢

水晶宮

nlc775s 發表於 17-1-21 11:32
3歲小朋友咁做可以理解係出於好奇,但呢刻唔適當糾正灌輸返正確價值觀,由佢發展落去,後果可以好嚴重。好 ...

那當然要教啦,但我講緊若被小朋友摸了 是否就覺得被人性侵犯嘅問題!

寶石宮

fakyman 發表於 17-1-21 11:43
但樓主表示有即時話佢,佢媽之後都有再話佢

話兩句囉,都冇乜嘢可以做啦

侯爵府

我個仔一歲左右坐bb車,有次搭火車,佢搞隔離姐姐的裙擺,搞到我勁唔好意思...即時捉住佢手仔,俾其他野佢拎住
我覺得家長有責任睇實自己細路,唔理佢懂性未,總之養不教,父之過

伯爵府

brindlewin 發表於 17-1-21 09:20

Sorry, I won't take it lightly.

你都識講你大學時啦,人地2歲多d,你同佢比??

首頁

尾頁

跳至