懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

BREADWING 發表於 17-1-22 14:02
有時要接受現實,結左婚好話唔好聽就已經係一家人,就算佢地點衰都始終係你老公家人,愛屋及烏你都要體諒 ...

所以有好多時我都覺得嫁孤兒就無呢個煩惱了我媽應承左會幫我湊bb,佢會接走我bb返去佢離島屋企住,咁都好,起碼男家人無咁易見到bb,唔洗成日借啲易話上黎探孫,我真係無心情成日招呼佢地叔仔本身有兩個仔俾左老爺奶奶湊,因叔仔離左婚,同前妻各自已有另一半,所以兩個仔佢地好少理,掉左俾老爺奶奶湊,但佢地湊到兩個細路勁曳,所以我見到都怕我BB見得多佢地會學壞埋,加上奶奶成日打打鬧鬧兩個細路,又成日話叔仔生咁多個做乜,奶奶又話佢有得再揀就唔結婚,一個仔女都唔生,佢地其實唔太鍾意小朋友,亦唔識教細路,又無乜問化,都係講粗口果啲人,所以我好少接觸佢地,亦唔希望將來個BB接觸佢地太多

大宅

畀面勳章

傲雪BB 發表於 17-1-22 14:43
所以有自己大肚嘅相盡量唔post或鎖左佢會好啲,都叫朋友唔好tag自己名會好啲
...

你 settings所以 tag 你既相都要你批先係個 wall 出現咪得羅

複式洋房

傲雪BB 發表於 17-1-22 14:48
下星期五,年三十晚就20w了,其實我一路都叫我老公唔好講俾男家嘅人知,因為未穩定,加上我之前小產左兩次 ...

俾我都忍不住咁耐!一有就講,不過家家有本難唸的經!我覺得去到最後一刻講真係有些小唔尊重男家果邊,你自己要好好考慮一下!

男爵府

joeyjoeywong 發表於 17-1-22 15:08
你 settings所以 tag 你既相都要你批先係個 wall 出現咪得羅

所以唔post最穩陣

男爵府

san3330365 發表於 17-1-22 17:15
俾我都忍不住咁耐!一有就講,不過家家有本難唸的經!我覺得去到最後一刻講真係有些小唔尊重男家果邊,你 ...

如果成日見就局講啦,但我同男家真係一年先見一次咁滯,就係過年,我好少同佢地聯絡,其實只要拜年佢地見唔到個肚其實真係可以生左先講,生仔唔係所有野都咁順利,所以我唔明點解啲人咁鍾意公告天下

大宅

傲雪BB 發表於 17-1-22 15:03
所以有好多時我都覺得嫁孤兒就無呢個煩惱了我媽應承左會幫我湊bb,佢會接走我 ...

睇完你講,終於明白點解你6299同老公對生B冇興趣,叔仔又咁,真係好難再見到佢哋家又有BB出世,其實少啲接觸都好,佢哋就算有時間再照顧多一個但都唔識點教好佢,照完結構再講冇問題,但唔好拖到生至同佢屋企講,咁關係會好僵,其實唔洗理6299講乜,每個人心裡都有自己嘅想法,BB係你同老公嘅,你唔跟著佢哋走,佢哋又可以點,其實主要係比番啲面你老公,廢事佢唔太高興,始終要對一世仲要係BB嘅爸爸。

大宅

傲雪BB 發表於 17-1-22 17:30
如果成日見就局講啦,但我同男家真係一年先見一次咁滯,就係過年,我好少同佢地聯絡,其實只要拜年佢地見 ...

唉,好贊成你嘅講法,好多人都急不及待就放哂上fb,好驚冇人知咁,有啲唔好彩有乜事又要放上fb再解釋,我都覺得不如唔講,我今次只係同好朋友講同叫佢地唔好放我啲相上去,癈事比人發現。 但係老公屋企人就有講。

男爵府

agneau 發表於 17-1-22 17:49
睇完你講,終於明白點解你6299同老公對生B冇興趣,叔仔又咁,真係好難再見到佢哋家又有BB出世,其實少啲接 ...

我奶奶佢地同前新抱關係好差,離婚至今都四,五年,我去佢地屋企都仲聽到佢地數前新抱,又教兩個孫個衰老母已經死左,佢地無阿媽。。。。唉離婚係兩公婆嘅決定,點解要咁教兩個孫?而且我奶奶好好笑,因為叔仔果時係同前妻有左大仔先結婚,所以佢覺得個前新抱係計好晒時間俾前夫搞大個肚,局佢娶自己大佬,呢啲你情我願,邊有得局架?而且佢地又唔係咩有錢人,點解要局個男人娶自己?有好多身家分?我奶奶生左四個,兩女兩仔,兩個家姐都無生小朋友,因為佢地對小朋友無興趣,寧願兩公婆自己成日周圍去旅行。我老公本身都唔想要小朋友,可能唔想有責任上身啩⋯⋯不過最後都俾我打動到,但佢話最多生一個就算,可能見到佢兩個姪仔成日打交,覺得生兩個仔就有排煩啩!我老公好恨女,可惜我呢胎都係仔,所以我開頭都好大壓力,因我怕老公會唔錫個仔我本來都鍾意女,但因自己小產過兩次,覺得仔女都係天注定,只要健康就足夠,仔女我都錫所以我都怕男家知道我有左後可能又會覺得我有心拖累我老公,生個仔岀黎縛住佢,搞到佢一身兒女責都未定,所以我未有之前兩個bb前老爺奶奶成日叫我唔好生,話我地唔適合有bb,所以我唔想同佢地講就係咁解

男爵府

agneau 發表於 17-1-22 17:55

唉,好贊成你嘅講法,好多人都急不及待就放哂上fb,好驚冇人 ...

係呀,因為我失去過兩個寶貝,所以今次第三個寶貝我都陀得有壓力,因為我已超高齡,已三十尾,再有咩閃失真係怕無得生而今胎開頭都有作小產有流啡,我真係好驚再失去,所以醫生叫我最好停工安胎直至bb穩定先返返工,我無停工,因手停口停,唯有返少啲工,一星期返四日,其餘放假時間盡量多瞓床休息,乜粗重野都唔敢做,所以我老公都有怨過我乜都唔做要佢做晒,但無辦法,bb最緊要,所以我照樣無做屋企野,等佢做

大宅

回覆樓主:

我34w,老公先講比奶奶聽我有左,我同男家關係唔好,好少見面,加上之前小產兩次,想低調d.

複式洋房

回覆樓主:

點解你同你屋企人講就得,你老公同佢屋企人講就唔得?我明一家唔知一家事,但係通知係基本尊重,關係唔好少見唔係唔通知既理由

男爵府

Bobo5781 發表於 17-1-22 18:41
我34w,老公先講比奶奶聽我有左,我同男家關係唔好,好少見面,加上之前小產兩次,想低調d.
...

你同我好似

男爵府

Will_pak 發表於 17-1-22 20:22
點解你同你屋企人講就得,你老公同佢屋企人講就唔得?我明一家唔知一家事,但係通知係基本尊重,關係唔好少 ...

其實我想揾方法避過,我想喺生前低調處理,男家真係唔係成日見,我唔講佢地根本唔會知!我同我屋企講係因為坐月,煮薑醋,湊小朋友要佢地幫手!你啱啱有無睇太醫明妃傳?允賢陀到八個月都小產,亦有太多人陀到最後個B無左,陳慧琳孖女五個月冇左,仲有發嫂,張茜,葉凱欣,全部去到九個月先胎死腹中,我小產過確實有陰影,到時有乜事,傷心之餘仲要同人交代,既然係咁點解唔順利生左先再通知呢?

公爵府

傲雪BB 發表於 17-1-22 04:42
咁兩老有無話你地做乜咁遲先通知佢地

又無喎!我覺得早講都無意思,又無咩要佢地準備!我又唔係好鍾意人嘘寒問暖果D,早講我驚會成日被人煩住!

男爵府

TATEYAMA 發表於 17-1-22 21:36
又無喎!我覺得早講都無意思,又無咩要佢地準備!我又唔係好鍾意人嘘寒問暖果D,早講我驚會成日被人煩住 ...

你同我好似,我諗法都係咁,所以我覺得無需要預早通知佢地

珍珠宮

如果生完先講好似又真系唔多好~你同你老公再商量下喇

珍珠宮

TATEYAMA 發表於 17-1-22 02:29
我生之前-個月先通知6299

我7個月講本身可以再遲但癈事啦

男爵府

GCHK 發表於 17-1-22 21:51
如果生完先講好似又真系唔多好~你同你老公再商量下喇

男爵府

andyan324 發表於 17-1-22 21:54