婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

咩唔係初一男家,初二女家?我以為呢個係存統添。但我年三十就自己家囉。

禁止訪問

用戶要求終止服務

咩叫新威呀?

大宅

回覆樓主:

我都知我家有些特別的。
初一中午男家食lunch 晚上 去99外家食dinner
初二中午自己外家 晚上男家的爺嫲家(已過身)
初三自由

大宅

yandk2011 發表於 17-1-24 01:00
我都知我家有些特別的。
初一中午男家食lunch 晚上 去99外家食dinner
初二中午自己外家 晚上男家的爺嫲家( ...

好多地方

大宅

snoopyiu 發表於 17-1-23 21:41
其實我99在生時, 我都係年三十要留係夫家, 初一又要去夫家, 99當時解釋話年初一有人來拜年, 做新抱算係主人 ...

佢地屋企永遠都唔會有親戚上黎架!所以係唔洗幫手..上年未搬出去都無話年三十食完年初一又食,年初二又話食!上年初二我都返左娘家食!今年擺明玩野姐!佢中話年三十要去佢到訓一晚!唔通呢d係所謂習俗?...佢屋企床都無張要我地訓沙發!佢到底係咪青山出黎

大宅

Hollyla 發表於 17-1-23 23:55
点都揾番娘家,如老公唔肯陪就自己番
而家得你老公有阿媽咩
你都要陪阿媽架 ...

咪係佢老毛婆以為得佢一個係長輩!當我啊媽透明呀!?尊重下人啦!

大宅

cherrieleung722 發表於 17-1-23 23:58
同C6及99講, 年三十晚飯, 初一食晏會在男家, 初一晚飯, 初二午飯係女家, 初二晚飯自己家搞點, 初三係屋企休 ...

我真係激到訓唔著..平時都唔會打比佢!我聽日打比佢同佢講清楚!如果真係強逼我咁做!因為佢平時自私!把口臭!!我都已經忍...連個日約左我媽都唔比既話!即係唔尊重我媽咁我做乜尊重你!我到個日全日會黑面!唔好怪我新年流流黑哂面.!唔吉利!唔好怪我把口毒!我會祝你長命百歲!!!!!百病纏身!因為我從來未試過咁憎一個人!憎一個人又擺脫唔到佢個下先想死!!呻完!(對唔住..我太嬲會講出好難聽既說話)..不過呻完舒服好多

男爵府

咁即係你奶奶話要初二食飯,你會黑面,但都要照返?你老公係都要你返奶奶度嗎?唔理人感受嘅奶奶真係真係好討厭!係我會初二會照返,話之99嬲,嬲到話以後唔見就very good la!

伯爵府

小玥小主 發表於 17-1-24 01:34
我真係激到訓唔著..平時都唔會打比佢!我聽日打比佢同佢講清楚!如果真係強逼我咁做!因為佢平時自私!把 ...

搞到咁激,你老公又咁錫個阿媽,唔怕婚姻出問題咩......明你嬲..但有啲野做左番唔到轉頭..

珍珠宮

回覆樓主:

自己閃返娘家囉 佢要聽話佢既事
你出席一日就夠啦 咁大個人 捉你過去咩

大宅

回覆:小玥小主 的帖子

其實照自己行程咪得,唔返就唔返,洗咩咁激氣又咒人?!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 小玥小主 的帖子

唔洗激到訓唔著,自己覺得甘做係岩咪去做,打俾奶奶都唔洗,到時直接唔出現(費時俾人多個藉口話你),
只需要同C6交代~
C6唔高興,咪問C6 老婆係咪石頭爆出黎,嬲咪嬲飽佢囉~
你係FTM?甘聽話?
奶奶之前同我去唔去親戚到飲茶,我一早約左人,咪話唔得閒(同住TIM),
99唔高興,甘又點?我都無理佢,照平時講野,打招呼~
大佬啊,我有自己生活圈子,唔係你想點就點~(當然,C6平時都就我多0的)
你就得佢地多(C6 & 99), 咪竉佢地囉~

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

唔洗打俾佢啦, 初一去99度, 初二返亞媽度, C6話唔得, 咁就由得C6初一, 二陪99, 你就兩日都返娘家囉, 洗鬼同佢講咁多, 行動最實際

水晶宮

小玥小主 發表於 17-1-24 01:21
好多地方

我99初一要我地跟佢返外家、唔知算咩⋯⋯
不過老公婆婆湊大、老爺又管唔住佢.....

公爵府

我睇見都覚得煩。洗鬼去咁多次咩。我舊年直頭初一至初十都no show. 今年都係,初一要返工,又係no show, 好多謝我老細安排。

子爵府

虎到金來勳章

同老公分開去, 問你老公各自返自己屋企有咩問題

大宅

回覆 小玥小主 的帖子

話說99話年30係屋企食團年飯!
跟住年初一又話要去佢到拜年!
跟住年初二又話要食開年飯!

以上安排,都係同我奶奶一樣~ 不過我解決到呀~
年30.....我屋企一向提早食,所以無影響~
原本初一男家,初二女家~ 既然奶奶要初一同佢拜年,初二又要同佢晚上食開年飯,咁我就唔同佢客氣............初一同佢拜完年,返女家!初二去完女家先返佢度食開年飯!

好彩我媽咪佢地無咩所謂~

別墅

我99都係咁,超級雙重標準。
年三十晚飯,年初一午/晚飯,年初二開年午飯同我講就話傳統要食埋先可以返外家,但姑奶一家就可以年初一食到年三十,喂,人哋夠有6299啦。

上年我年廿八事先講明初二會返外家,點知佢同C6初二朝夾我食埋開年飯先可以行,我C6仲話我媽嗰邊食飯都無咁豐富,唔明我點解唔食埋先走。。我隨即打俾我媽,我媽仲要同我講佢都無預備啲乜,無謂搞到新年面左左,食埋先過去啦。俾佢倆個激到我呢⋯⋯

利申:FTM,同6299住,阿媽獨居

複式洋房

小玥小主 發表於 17-1-23 21:16
我一定會話:下!咁我啊媽都要食飯架!點解好似剩係只可以向你拜年甘既?!佢擺明就係自私小器!我忍佢忍 ...

佢根本要贏,唔好聽佢講,唔去就唔去

首頁

尾頁

跳至