自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

回覆 DTfamily11 的帖子

簡單D講,如覺有問題吾係換幾多個工人,係要自己湊番自已個仔先,我果個兩歲發覺吾妥,之後咪評估中心平估,言語治療亦評為嚴重級數,評日為剛列入自閉症,綱好札界果種,我都無在黃金期做D咩,咪同佢上下社交堂咋,見佢行得走得食得又會講野,其餘固執野都覺得吾算咩咁大不了,咁當然難挍既,依家佢八歲啦,慢慢覺佢又無咩點,咪一路進步緊,我又覺高智能吾駛擔心咯

大宅

mulan1985 發表於 17-1-30 21:24

I位係幼稚園兼收位(即幼稚園有正常小朋友同已評估有自閉 ...
明白了,謝謝解說

大宅

我的育兒心得勳章 熱血勳章

我本身小朋友都做咗評估,係發展遲緩,想問吓係未發展遲緩都大機會係自閉譜系嗎?
佢依家都有上協康會,但係佢同我講自閉症會係4歲到先明顯見到既
咁既情況,我應唔應該同佢去做心理評估呢?

男爵府

回覆 DTfamily11 的帖子

我仔都係5歲2個月先係CAC確診, 讀主流, 我住北區個邊, 你住邊區?如果你要這邊的資料可搵我.

男爵府

我仔歲半時返健康院已懷疑有問題,依家已確診
佢返學食lunch,只會食飯+其中一樣餸
若轉了食麵/食第二樣餸,會發癲
社交亦好弱

但好彩學校好包容
慢慢幫佢適應食其他食物
依家已好了很多

記得ASD係形容小朋友的行為,唔係label小朋友
佢弱嘅地方,同佢一齊努力加強訓練
好似數學弱,就去補數一樣

樓主你小朋友有咩特別行為,可以講出嚟嗎?
睇下我有冇類似經驗可以分享下?

男爵府

回覆 geenbb 的帖子

小朋友有冇特別行為令你懷疑佢係ASD?

水晶宮

回覆樓主:

言語發展遲緩,小朋友都有,好彩當年小學有支援小組,現好似冇咗,估要問教署/社工等,不要太擔心,有很多私家中心如協康會等,早參加再評估 再冶療,祝早日健復

子爵府

我仔細d時都好似你個仔,身體弱,固執,社交非常弱。揍得好辛苦。不是自己有個這樣的孩子,旁人未必能明白。辛苦了媽媽,加油啊!你是唯一最明白,能夠幫助佢嘅人,我相信一切辛苦都值得的!

大宅

Ytfc 發表於 17-1-30 21:32
想請問係點相處唔到?我仔都好難湊下,我睇到佢越來越固執,我都有啲擔心 ...

阿仔嘅最大問題係行為野蠻,講唔倒道理,每事都係用發脾氣黎表達,每日大發脾衝入房大叫大喊“我唔鍾意你“嘅次數數之不盡。每日嘅衣食住行,小至食飯刷牙去厠所,以至要出門口去玩佢鍾意嘅活動,佢都會表現出極不合作,拖拖拉拉,每次都要半迫半哄,花盡九牛二虎之力去完成, 每日都心力交瘁……

大宅

樓主, 政府支援訓練去到6歲就無,所以, 幼稚園剩下的時間應該無乜野支援比到你, 你搵小學有無選擇一些融合支援做得比較好的學校? 如果有情緒和固執情況, 選擇一些小班, 包容和關愛的小學好重要, 有些小學有駐校心理學家, 社工, 到校言語治療師, 社交小組, 讀障寫障小組咁啦, 睇下小朋友需要邊方面的支援, 選一間合適的小學

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

如果成日發脾氣,可能遊戲治療會幫到佢

男爵府

樓主,加油,只有你的堅持才能幫到你仔仔。

大宅

aloymom 發表於 17-1-31 00:51
若轉了食麵/食第二樣餸 ...

首先多謝你既熱心

請睇#29

另外,阿仔食飯速度方面出現極大問題,佢係每食一啖都要人提,放左入口仲要人不停提佢chew,係人釘人每啖督促既情況下都要食1個鐘頭或以上,如果無人督促既情況下應該2個鐘頭都未食晒,會遊魂好似唔知自己係食緊飯咁。早午晚餐都有咁既情況,試過2次罰佢1日24小時無得食野餓到喊,都係唔work。佢既chew頻率好低,好耐先chew一啖,係咁催促佢佢又喊晒話已經chew緊。可惜今次評估竟然無做專注力果part!嬲到我呢!
最近一個月先出現既其中一種嚴重情緒問題係佢做錯事後,問番佢發生咩事(係關心既語氣唔係責罵),佢會情緒好激動大喊,大發脾氣話唔想提,我嘗試安撫佢都唔得,佢好想逃避,想件事無發生過咁

大宅

DTfamily11 發表於 17-1-31 00:54
阿仔嘅最大問題係行為野蠻,講唔倒道理,每事都係用發脾氣黎表達,每日大發脾衝入房大叫大喊“我唔鍾意你 ...

若果經濟允許,可以請個老師上屋企做治療,教埋你自己!而且吾使去外面咁頻撲,小朋友冇咁攰吸收也快!我之前請過大半年,情況好轉左好多,關鍵係自己懂得更多技巧去處理問題。

大宅

fairyfloss 發表於 17-1-31 00:59
樓主,加油,只有你的堅持才能幫到你仔仔。
多謝你既鼓勵,我一定會盡力的。

珍珠宮

MANNI1220 發表於 17-1-31 01:28
若果經濟允許,可以請個老師上屋企做治療,教埋你自己!而且吾使去外面咁頻撲,小朋友冇咁攰吸收也快!我 ...
how much ? 請個老師大人細路都教好貴喎

大宅

puishan1216 發表於 17-1-30 21:40
我仔都係5歲幾,上個月去尤德做評估,1樣係心理學家幫佢做評估,結果得出泥係專注力弱+社交能力差,歸納左 ...

因為心理學家個詳細報告仲未出,仲未有轉介信,所以我都唔知道之後會有咩安排。我個仔評估完之後都要等成3個星期先有詳細報告,算等得耐嗎?其實作為家長既我就好心急,但協康個心理學家就好似無乜heart咁。

想問下心理學家唔係歸納左你個仔係自閉症譜系?點解話仲未確診?

等到2019年睇精神科醫生係排政府嗎?

請問尤德係私家的嗎?收費係幾多?因為我考慮幫阿仔做多次評估攞second opion

唔好意思,太多問題

大宅

panyeung 發表於 17-1-30 23:00
你小朋友九月入嘅係邊類型小學?直資定政府?你有冇了解過多唔多資源幫s en ?
...

我今個農歷年最大既功課就係要幫阿仔揀小學,我仲未有頭緒應該點揀?請問我係邊度可以睇倒間學校多唔多資源俾sen

話說,我最近去校網內既一間小學參加體驗日,校長淨係係度吹噓學校點樣發展資優方面,我唯有硬著頭皮問佢有無關於sen方面既支援,校長好冷淡咁答我教育局規定每間學校都有資源俾sen既,只會係放學後羅,畢竟呢類學生只係佔好少數,我聽完個心已涼了一大截,知道呢間學校一定容納唔倒我個仔

男爵府

DTfamily11 發表於 17-1-31 01:46
因為心理學家個詳細報告仲未出,仲未有轉介信,所以我都唔知道之後會有咩安排。我個仔評估完之後都要等成3 ...

請問有無唸過直接去搵精神科醫生做評估?其實我唔係好明點解家長們唔直接搵精神科醫生而去搵心理學家,因為價錢真係唔差得幾遠

大宅

aloymom 發表於 17-1-31 00:51
若轉了食麵/食第二樣餸 ...
你個仔揀倒一間適合佢既學校實在替你高興,請問你係點樣幫你個仔揀學校架?而家係咪讀緊小學?

首頁
12345...12

尾頁

跳至