自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

sunnymama2 發表於 17-2-6 22:09
好開心有知音人

其實我早輪都呻過吓,雖然我無感情問題,但眼見男同事有得升職,自己則停滯不前,深感做女人幾時都係唔公平,大家都要返工,佢放工就放工,我放工重有第二份工,兩邊都努力做但又無咩實則回報,相反男人淨係做日頭個份就有個妥妥貼貼嘅家

大宅

如果同隻佬預左無彎轉,咁要問佢要錢囉,有錢分開你都夠搞掂個仔
靠自己一份糧梗唔得啦

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

myaisha0435 發表於 17-2-6 22:13
唔好咩野都入個仔數喇....

我淨係覺得你個仔好大壓力咋...

其實睇番之前某d jm 的回覆,唔係得我一個人覺得生小朋友有犧牲喎況且呢個係事實,我真係有左阿仔,嘔得太勁,番唔到工而quit左份我夢寐以求的工,又因為做左3年ftm,人工真係discount左,又因為照顧個仔而成日請假,係鐵一般的事實,講到我入個仔數咁negative?

仲有,唔清楚請不要胡亂批評。小朋友一病,即刻要帶佢睇醫生的係c6, 6299, 我都唔想一病就要個仔食藥,但唔帶佢睇醫生,冇事最好,一有事就會千夫所指,你知我壓力幾大嗎? 就係因為冇帶仔睇醫生,不停比c6話我無腦,鬧我,我個心好hurt,好痛。

至於唔ot可以lunch time 完成,我唔同你爭辯了,只講我唔會留到7,8點幾,而呢d都唔會因為勤力d lunch time 可完成,好多係involve discussion的。

公爵府

blackypurin 發表於 17-2-6 22:21
其實我早輪都呻過吓,雖然我無感情問題,但眼見男同事有得升職,自己則停滯不前,深感做女人幾時都係唔公 ...

Exactly!

所以我明白點解公司唔prefer請有小朋友的媽媽

公爵府

myaisha0435 發表於 17-2-6 22:15
我都係呀,不過我唔會覺得係為左小朋友,

呢個完全係我自己嘅選擇,唔關細既事

都講得啱,我都冇諗過係“付出”,係我的選擇。

只係諗到將來离婚時,經濟能力比唔到咩生活俾個仔,唔知點算。

公爵府

clalorin 發表於 17-2-6 22:24
如果同隻佬預左無彎轉,咁要問佢要錢囉,有錢分開你都夠搞掂個仔
靠自己一份糧梗唔得啦
...

唔想欠佢

別墅

身同感受...我之前考到份double依家人工嘅政府工,仲高人工過老公,除咗錢多,前途都好過依家嗰份。
但我知道要勁OT 晚晚收8/9點,有時星期六日要返埋工,再加上難請假....一諗到自己得1歲多嘅囝囝,真係唔想錯過太多佢嘅成長,唯有認痛reject... 嗰陣心諗如果我未生,一定會lur 飯應個offer

雖然我無後悔作出呢個選擇,不過我都有為咗家庭必須放棄某些,魚與熊掌不可兼得嘅可惜同無奈感

珍珠宮

畀面勳章

sunnymama2 發表於 17-2-6 22:27

其實睇番之前某d jm 的回覆,唔係得我一個人覺得生小朋友 ...

.....錦你老公肯定唔係一個好老公........

佢緊張佢自己帶個仔去睇囉,做咩罵人啫

成家都有病.....

其實....係你男家嘅神經質令你.........

你應該為自己爭取同作出改變...

你成日想住為邊個邊付出左,為邊個邊個放棄左,你人又點會開心

你唔開心你小朋友又點會開心.....

伯爵府

我都都係辭職做ftm 即使將來返工都唔會做全職,無晒事業,我有時都會咁諗自己犧牲有幾多,咁諗一來你就會耐唔耐唔開心,二來夫妻關係會唔好。

其實做咩決定都係自己選擇,真的不用太過認為自己付出好多,例如做ftm 自己湊,唔洗旨意工人或老人家湊又放心又有得著,日子不會白過,例如你請al 陪小朋友睇醫生都為了自己照顧可以安心一點,不會後悔咁。

又例如你放棄事業,老公全力工作,其他佢都好大壓力,雖然你有工作,但萬一你唔做佢要撐起頭家,有苦自己知。

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

sunnymama2 發表於 17-2-6 22:14
其實老公係好好爸爸,佢除工作外,幾乎將所有時間喺仔身上。不過喺事業上,我比佢犧牲多d。
...

我覺得如果係c6好爸爸,已經可以overwrite左好多其他“缺點“。無人十全十美,佢搵到$養到家,又肯照顧仔,仲想點呢??
當日我都想c6 照顧仔女之餘,又識制造浪漫……但諗深一層:佢係做牛做馬(家務)個種,咁又唔會係口花花,吹水唔抹嘴個種囉。針無兩頭利。
至於話邊個犧牲多,兩公婆真係無得計。(咁懷胎十月,變肥變腫……)要計係自己痛苦。
著眼已擁有的,改善下兩個大人關係(如仍未有小三)
如果真係咁“犧牲“為阿仔,咁保持一個(相對)良好既家庭關係應該就係首要!!!

象牙宮

回覆樓主:

小朋友係兩公婆有份,唔應該咩都你做晒!當然女人天生係要為家庭負責,但可以既話咪同老公傾下,幫下手!明白你好緊張小朋友,但係都要比自己抖下氣,工可以返pt,如果經濟壓力唔大!當然我鼓勵返工係好D,有自己錢鍾意點就點,但我自己唔會為小朋友放棄晒所有自己!

子爵府

回覆樓主:

我諗樓主對老公既不滿在於,你認為自己付出多過老公,咁又係既.....好多男人放工返到屋企就咩都唔理,返到屋企淨係做自己野,仲有老公鬧你唔帶小朋友睇醫生我都試過,個囡比蚊咬到腫左鬧我唔帶個囡睇醫生

回返正題我覺得樓主應該好好諗下點樣同先生修補關係

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

樓主,仔仔而家幾歲呀,我仔細時都成日為左仔仔問題同老公磨擦,果時我都想去左去,捱到阿仔5,6歲就好好多,同老公又回復以前未生時咁樣

大宅

vivibabyvivi 發表於 17-2-6 22:04
不如諗下點修補同老公既關係先啦? 你地有咩問題呀? 小三? 你為佢犧牲咁多, 分開好唔抵 ...

有時五係你五想講,係個男人如果心五係你度,佢五會比機會你講,講左都無用,唉

侯爵府

sunnymama2 發表於 17-2-6 22:14
其實老公係好好爸爸,佢除工作外,幾乎將所有時間喺仔身上。不過喺事業上,我比佢犧牲多d。
...
雖然只是性格不合不如大家傾下,既然有了大家骨肉,為左小朋友不如大家試下退一步遷就大家一下。
家庭要維系,大家就下讓下揍下揍下日子就過,小朋友都大,到白頭呢…

公爵府

myaisha0435 發表於 17-2-6 22:43
.....錦你老公肯定唔係一個好老公........

佢緊張佢自己帶個仔去睇囉,做咩罵人啫

你好中point!

唔知點講好,喺男家面前好有壓力,曾經俾6299當面鬧唔識做人老婆,又唔識做人阿媽。

講真,我真係唔識做人阿媽,不過我真係好願意為個仔付出的。但有時做得唔好,另一半唔會安慰你,係會比說話你聽。

而家係工作和家庭兩邊都做得唔好,講真,聽日番工,我無心睡眠,係上網問大家點照顧小朋友,和好好彩whatapps醫生孩子問題,醫生話聽日可以帶小朋友再睇過。

公爵府

廷廷媽 發表於 17-2-6 23:05
樓主,仔仔而家幾歲呀,我仔細時都成日為左仔仔問題同老公磨擦,果時我都想去左去,捱到阿仔5,6歲就好好多 ...

真的嗎?

同佢鬧交,大多因為阿仔問題,當然仲有其他小事有摩擦,我都唔知點講,好難溝通,正如同佢講仔胃痛,係唔係唔好食粥,改食飯,因為有醫生講過,而我自己都係食粥胃就會唔舒服。佢就答飯食落口去到胃都係溝左水,同粥冇分別,真係激死我!

子爵府

建議你接受治療,或者搵社工/教友傾下計

珍珠宮

回覆樓主:

做女人不嬲都係犧牲果個,母愛又係得我地先有,仔女又係阿媽生所以做阿媽乜都擔心緊張,仔女有咩事頭暈身慶做阿媽既一定食唔安訓唔落,但係做爸爸既都係照一覺訓天光完全唔當係咩一回事,仲可以慢慢黎唔駛急

珍珠宮

畀面勳章

sunnymama2 發表於 17-2-6 23:22
你好中point!

唔知點講好,喺男家面前好有壓力,曾經俾6299當面鬧唔識做人老婆,又唔識做人阿媽。

先做返好你事業,兩件事係可以同時擁有,

但係...感覺啦,佢地想迫到係放棄...

事業順利,你自然有自信,

到時候你自然會識為自己爭取,

唔係你唔識照顧小朋友,係佢地咩Q都賴曬落你度入曬你數

搞到你個人冇曬自信灰曬

個個小朋友都有病痛架喇,關阿媽鬼事咩

人黎架會病好正常,做人老豆唔洗做咩

要即睇醫生咪叫佢自己同個仔去睇囉

佢返果份就係工,你返果份就唔係工咩

睬佢都有味....

爭取返好個事業,你先有本錢做下一步

個仔大個十架啦,好好地同佢解釋,佢會明

首頁