自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

你又知人地唔急?唔急要睇醫生?明白你緊張但我都唔覺得人地有問題囉⋯⋯你問出仲自私

大宅

虎到金來勳章

maggie196 發表於 17-2-10 23:51
bb準備10個月大,依家仲食唔食得輪狀疫苗?

醫生話六個月前一定要食第一劑

男爵府

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cheiching 發表於 17-2-11 00:38
唔食得,食左都冇用,8個月前要食哂3劑架

唔係半歲前要食晒咩,無論2/3劑

男爵府

回覆樓主:

首先唔明點解咁堅持要等私家醫院既位,不停咁醫院屋企兩邊走,你唔辛苦個仔都辛苦啦,第一次知道私家無位就應該即去公立俾個仔接受進一步治療,一來可以避免個仔病住都要舟車勞頓,二來亦唔會發生喊住求人仲要話人自私呢一幕。

個人認為公立醫院服務都唔錯,私家醫院收得咁貴,服務好係應該既,如果佢收得咁貴但服務差就真係出奇。

至於話人地自私既問題,上面都有人講左。

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

去政府醫院可能仲快,上次個仔中諾如,又係飲一口水都嘔,睇左私家醫生,食左藥都係嘔,之後拿住轉介信去政府急症,排左幾個鍾,都係無優先,不過總好過撲來撲去,最後吊左五日鹽水。

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

alice06_hk 發表於 17-2-11 02:11
其實俾我一知法國無位會立即飛車去公立,公立一定唔會無位,如果真係緊急其實急症好快,我女中過諾沃克,狂 ...

你就好,我個囝中左諾如,個次係政府急症等左幾個鐘,係度狂嘔都無人理,個刻心情真的如熱鍋上的螞蟻,仲要衰到叫no 時叫漏我們,問姑娘又說叫左,不過大堂其他人都聽到無叫,政府服務係差d,不過最後都等到床位就算了。

大宅

jincaiyan 發表於 17-2-10 23:28
星期一
中午,我仔開始嘔和痾,從學校接佐之後 第一時間去法國醫院(幾乎一飲水就即嘔)打了止嘔針。醫生話 ...

只有你果個系寶?入得都急症都急呀啦 咁都話人自私

男爵府

既然你咁緊急又冇床位,點解吾去正苦睇急症呢?仲要拖咁耐時間

公爵府

星期一
中午,我仔開始嘔和痾,從學校接佐之後 第一時間去法國醫院(幾乎一飲水就即嘔)打了止嘔針。醫生話 ...

以後遇到咁緊急的情況,勸你即去政府!!唔好因為買了保險而死都住私家
真正的急症只有政府才真的幫到你!
你仔咁的情況,去到絕對即時睇,即使未能即上病房都肯正同你插定鹽水等!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

媽咪面 發表於 17-2-11 02:45
你最後一句將心比己應該同返你自己講囉,嗰位媽咪無打你尖係先過你就係先過你,咁緊急仲要怪人,又唔諗下自 ...

絕對認同 , 有病係以病人為先 , 不論大人或小朋友 , 唔係睇有無買保險 , 樓主係非常自私 , 去得醫院就一定係非常唔舒服 , 咁人哋㸃解要讓俾你 。

現在政府醫院已經好咗好多喇 , 同埋有病時最緊要藥物 , 唔係額外嘅服務 , 有就當然好喇 。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

星期一

攪到個小朋友脱水嘅人係你 , 要小朋友受苦多 1 日都係你 , 你自己好好反省吓喇 , 重要話人自私 。

侯爵府

對你好,順你意,就開post讚,
逆你意,就開post鬧!
你都幾自以為是,常以自己為中心!

男爵府

無意冒犯,但其實大家半夜帶著小孩,你想快丶人哋也想快,我一點也不覺那位家長自私

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

仁安係唔錯的

珍珠宮

katherine.k 發表於 17-2-10 23:47
小朋友有病個個都吾想, 既然間私家冇位你又咁急咪去政府急政囉!
你有 轉介信好快脆的,人地讓比你人情吾 ...

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 親子王國15週年勳章

係父母眼中,個個小朋友都係寶,有病時都會緊張,況且嗰位家長係排你前面,譲是人情,不讓是道理,你看不見的病徵並不代表佢不急見醫生,所以不可話人自私

男爵府

樓主,你自己都應該將心比心,果位媽媽個小朋友半夜嚟得睇既都係急嫁喇,識話人唔識話自己
同埋點解要同個仔騰嚟騰去,唔直接去政府?脫水可以好嚴重,你仲咁好耐性打去問床位,服左你

男爵府

2018復活節勳章

bbasco 發表於 17-2-11 00:22
輪狀疫苗好緊要, 幾年前仔仔試過發燒去仁安,同佢照左xray肺有啲花, 安排即入院, 入院之後有輕微肚痾, ...

我都覺得呢個真係唔慳得~

呢隻我都有俾亞仔食

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

星期一

好可憐,你個case同我女幾年前惨痛經歷一模一樣,飲水呕水!去港安又系冇床位!香港私院一直床位不足!!!又系叫我打其他私院,全部full. 只有山頂有,最後迫住去公立急症,都吾比我女睇先,一路等,亞女一路飲水呕水!,己成個人軟唒,瞓係床度!追姑娘都系話要等!得几歲人仔!好擔心佢脱水!最後等咗4個鐘!真係人都癲!!!
住咗5日,中輪狀!

男爵府

唔讓比你都比人話,又唔見你將心比心?

首頁
12345...7

尾頁

跳至