自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我係大聲, 控制唔到, 亦唔想控制.

因為以前有個客, 唔想突然打個大吃痴, 點知因為咁d氣去左脊骨, 成個人郁唔到, 住左醫院成個月.

大宅

honthont 發表於 17-2-14 01:01
我係大聲果種,控制吾到果隻,細個比同學問why吾控制下.....其實我都吾想,唯有同手/衫 cover 擋一擋
...

me too 我係鼻敏感,衝出黎控制唔到,只有掩住個嘴好實先細聲d, 但有時都趕唔切

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係自己房(得我一個人時), 我會好大聲兼唔遮口ga...大聲D會打得爽d, 哈哈

係其他地方, 我會好細聲兼遮口, 好淑女的

pansy888hk    發表於 17-2-15 00:29

大宅

出街盡量控制細聲

大宅

我係超細聲,有需要時可以近乎無聲,我覺得係控制到的。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我係細聲, 不過有時响屋企可以大聲返少少
而我仔就學足佢老豆咁, 大聲到嚇死人

珍珠宮

開心吸收勳章

噴嚏聲顯示體質強弱

有人打噴嚏很大聲;有人打噴嚏,纏綿悱惻,連續好幾個小聲。醫生介紹,每個人的體質不同,打噴嚏的形式不一樣,打噴嚏時發出的聲音和氣流也是有區別的,一聽就能分辨。比如身體強壯的人,噴嚏聲鏗鏘有力;身體較虛弱的人,噴嚏聲十分無力。

此外,生活習慣不同,也會影響打噴嚏的形式。比如常熬夜的人,早起時容易多打噴嚏,噴嚏聲一般也會較虛弱。

打噴嚏常頭暈,頸椎病作祟

30歲的林小姐,整天面對電腦,說多話都會打好幾個噴嚏,有時還伴有頭暈,尤其在遇到風吹時,打噴嚏變本加厲,還感覺胳膊疼。

到醫院檢查,醫生告訴她是頸椎病作祟。醫生介紹,打噴嚏時胳膊疼痛,有時還伴隨肩部、手臂、背部麻木、疼痛等,可能是頸椎病導致。打噴嚏時,頭部血液供應相對減少,也會出現頭暈的現象。

據研究顯示,打噴嚏所噴出的飛沫因體積輕、飛散速度快,氣流每秒高達50公尺,相當於時速180公里,比一般棒球的球速還快。由此可見,此動作的瞬間爆發力很大。若擔心「哈啾」產生尷尬聲響,而緊憋口鼻打噴嚏,有時反而對身體造成傷害。曾有一名男子想忍住噴嚏,導致瞬間壓力直衝耳咽管,造成耳膜破裂,聽力受損。

呂宜興醫師表示,打噴嚏時憋住口鼻,將使其力道無處宣洩,衝擊部位可能影響腦部、眼部及耳朵,造成腦溢血、眼睛出血或耳膜受傷破裂等。儘管上述情況屬於偶發意外,不常發生,但仍提醒民眾切勿在打噴嚏時緊閉口鼻。

打噴嚏時,建議使用面紙阻隔口沫細菌飛散,但謹記千萬不可遮蔽至密不透風,仍要讓噴嚏氣流有地方宣洩。若來不及,可先以手掌或是衣袖稍掩口鼻。

pansy888hk    發表於 17-2-15 00:31

子爵府

我係大聲~

就算控制左,都唔會無聲。同埋控制左反而d氣會谷返入個腦/頭部,好辛苦。

仲有、響屋企打個大聲乞嚏,有止鼻痕嘅作用

子爵府

InkCartridge 發表於 17-2-14 12:28
噴嚏聲顯示體質強弱

有人打噴嚏很大聲;有人打噴嚏,纏綿悱惻,連續好幾個小聲。醫生介紹,每個人的體 ...

謝謝妳嘅貼文、為大聲乞嚏族黎個小平反

『打噴嚏時,建議使用面紙阻隔口沫細菌飛散,但謹記千萬不可遮蔽至密不透風,仍要讓噴嚏氣流有地方宣洩。』

我想回應下上文呢度,因我打乞嚏打得大聲,外出時驚嘈到人,所以試過用手將紙巾掩實咀鼻,就係好似上文講咁,掩到密不透風;結果乞嚏響紙巾縫間跑出黎時,發出左好高頻嘅「B」一聲,果下我勁尷尬。

pansy888hk    發表於 17-2-15 00:31

子爵府

中學時小食部個叔叔一打係由地下到7 樓都聽到內功非常深厚
我自己係細細聲

pansy888hk    發表於 17-2-15 00:34

大宅

回覆樓主:

我係好細聲嗰種,C6成日話我扮斯文,要我大大聲打出嚟先會暢快喎,但我真係做唔到,唔係扮嘢

伯爵府

PoPobaby 發表於 17-2-13 23:26
我可以控制,在街可以細聲,合埋口便可以,在屋企就可以自由啲

me 2

子爵府

回覆:打乞痴大大聲-細聲?

c6以前係細聲,人到中年愈來愈大聲,變到好麻nut

子爵府

點樣可以控制到細聲

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:打乞痴大大聲-細聲?

我冇聲咁濟,我老豆勁大聲,次次比佢嚇到彈起。

pansy888hk    發表於 17-2-15 00:35

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

我係一時時...
有時突如其來咁打, 就會大聲d..
feel到想打, 再"連"住個鼻打, 就會好細聲...
用野cover住都會細聲d..

禁止訪問

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章

禁止訪問

大宅

pansy888hk 發表於 17-2-14 00:28
HAHA,說比大家知,我懷疑前世未聽過人打乞痴,所以我由細都大見到人及動物打乞痴我都笑架,所以見到 ...

我見你咁講都笑左
點解你咗搞笑 睇人乞痴會笑

大宅

brindlewin 發表於 17-2-14 11:22
習慣係練出嚟的。

如果有掩住口鼻, 其實大聲極有限。

我會掩
但都係大聲到嚇親人

首頁

尾頁

跳至