夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得bb用品係絕對唔駛用得多嘅~我bb好多野都係二手,尿片都係人地用剩,明明仲係新嘅,就到期就唔用得咩?平日放假自己湊,我直頭用環保片~
係買左部bb洗衣機,因為我比較著重清潔!
我全程用最多錢,係私家產檢同私院生bb,用左差唔多10萬~如果係公院生,就更加慳啦~
我覺得生bb,最梗要考慮,住邊度?邊個湊?如果要做ftm,10萬儲蓄絕對唔夠~
樓上有人講得岩,仲要諗下bb有乜事嘅醫療費用~

男爵府

開心吸收勳章

我自己一個搵錢, 無你地搵10萬1個月, 但我都2件, 但我層樓係供好少錢, 車都係, 只係生活費占最大部份.

大宅

其實兩公婆加埋冇10萬,係月薪冇10萬定儲蓄冇10萬?

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

如果等到儲到一筆錢先生, 會否高齡? 要不要交貴租?

1) 人地每個月去私家產檢, 你可以只照結構, 其他用政府服務。
2) 用二手BB用品
3) 飲人奶
4) 不要見到BB野靚又買, 其實好多野係無用, 用很短時間, HIGH CHAIR 很重要, 我當初無位放, 無買, 真後悔。
5) 人地上PLAYGROUP, 你可以不上, 或者IN 幼稚園前先上一、兩個月。
6) 玩具、圖書不用買太多
7) 慳得一蚊得一蚊
8) 生一個就算

侯爵府

回覆:生B的經濟打算

我當年生仔,無咩儲蓄,但我有份工,生仔要使好多錢?唔係好覺,只要佢地無病無痛,所使既完全係有限錢。。唔會係負擔唔到。。但如果人要追求享受,咁多多錢都唔得。。唔好話成日同差既比,但係香港做小朋友,生活可能有幾差?咪最多只係唔上興趣班姐,所用既野從來不缺。。唔需要諗到生仔咁大負擔。。如果真係想生,唔好浪費青春。。唔好信有錢就有能力,你愈老就係愈湊唔到仔。。體力。。錢買唔到。。

珍珠宮

lazywife 發表於 17-2-21 14:43
我當年生仔,無咩儲蓄,但我有份工,生仔要使好多錢?唔係好覺,只要佢地無病無痛,所使既完全係有限錢。。 ...

講得好岩

男爵府

回覆樓主:

月薪10萬先好生B? 我係咪同社會太脱節?

Jolin_Yuen    發表於 17-2-22 11:35

伯爵府

carinj 發表於 17-2-21 19:54

其實到現在樓主都無澄清究竟係成副身家無10萬還是每月收入無十萬

兩樣野分別實在太大。如果全副身家無10萬,咁係勉強d。

子爵府

回覆 大C 的帖子

決定生B前先要做好以下的準備︰
1) 你們兩個人都有心理準備去迎接孩子的來臨?先不說生孩子是否可以這麼容易,養一個孩子要多少錢準備也說不準,要看你們夫妻對孩子的教育有甚麼期望?如要一直在私立幼稚園/小學/中學升學,那條數就可以很大…所以要準多少錢才適合,這是你們夫妻要先商量好才成…

2) 最重要的一點是孩子由誰照顧?如是雙方家長都無法幫忙,請工人照顧等同加重負擔和有著風險。由家人照顧也是會引起爭端和矛盾,所以要先想好。

3) 生唔生,何時生才好,真的沒有一定的答案,經濟方面當然要有一個預算,但是更多的反而應是夫安兩個是否同心同意接受這個挑戰?遇到問題是否會共同承擔和有商有量?

mc <()>

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

生B真係唔只要計金錢上的數, 仲要計埋夫妻關係

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

男爵府

大豬既老婆 發表於 17-2-22 11:04
其實到現在樓主都無澄清究竟係成副身家無10萬還是每月收入無十萬

兩樣野分別實在太大。如果全副 ...

我地係全幅身家冇10萬⋯~講出黎確實醜死怪。所以先膽大大在這里問大家意見。

男爵府

nanananana 發表於 17-2-17 15:05
生Bb之前會睇下自己的經濟狀況,有無自住樓,邊個湊⋯

多謝你覆我。我們會是奶奶湊~

男爵府

carinj 發表於 17-2-21 19:54

唔係。唔好意思,我講得唔清楚。我地係全幅身家冇10萬

男爵府

mc 發表於 17-2-22 11:12
回覆 大C 的帖子

決定生B前先要做好以下的準備︰

好多謝好多謝你用心的建議。我會認真思考的!

男爵府

hunterml 發表於 17-2-20 14:18
我自己一個搵錢, 無你地搵10萬1個月, 但我都2件, 但我層樓係供好少錢, 車都係, 只係生活費占最大部份. ...

艾⋯⋯我地係⋯⋯⋯全幅身家➕埋冇10萬。並不是月薪

伯爵府

大C 發表於 17-2-22 11:39
我地係全幅身家冇10萬⋯~講出黎確實醜死怪。所以先膽大大在這里問大家意見。
...

其實就無話唔得,咁但係你地月入如何?搵奶奶湊係唔係距答應唔加家用幫你湊?現在是否月月清?

雖然平有平養,但一個月洗你2-3000蚊你要預左。湊bb其實都累,你要有backup plan 萬一奶奶湊湊下話頂唔順跳船咁你點算?擺係本地姨姨屋企湊都要預6000蚊一個月。你要起碼計掂數可以去到全日K1。仲要全日幼稚園都好搶手,你唔一定有位。

再講你生bb,就算唔請陪月都要買些少補品,bb出世一陣濕疹要搽lotion,奶樽嘴用左先發現bb唔鍾意(唔食)換你幾次,雖然呢d係一百幾十,但加加埋埋都係錢。

如果你話你地現在係月月清曬袋,咁可能要考慮增加收入先。係,唔少JM話平有平養,但現實係貧賤夫妻百事哀,如果淨係兩口子年輕打拼緊,一齊挨窮又有乜所謂。但現在多個b,正所謂大既唔食細既都要食。搵奶奶湊,特別如果距免費湊,你差不多被距捏住條頸,到時候湊仔有乜分歧你都唔敢講太多,但明明個仔係你既。你行一轉婆媳版其實都見唔少例子。

伯爵府

生左邊倘湊, 兩人月入幾多? 租樓or 自住樓?

伯爵府

有幾醜,大把人戶口冇十萬都生仔啦。唔會搞唔掂,只係睇送食飯。

大宅

sumsum_so 發表於 17-2-22 17:04
有幾醜,大把人戶口冇十萬都生仔啦。唔會搞唔掂,只係睇送食飯。

agree. 生小朋友最緊要係態度同责任感.

伯爵府

sumsum_so 發表於 17-2-22 17:04

都唔係咁講,淨係搵人湊已經好關鍵。
你睇下有d JM 出post 0申話奶奶湊得唔合心意,立刻被人插到暈話阿奶奶幫你湊已經係好好,跟手一定問你俾幾多家用奶奶湊。如果話俾10000或以上都仲好d,如果話俾5000包家用,仲唔俾人插到暈?
唔計親戚價,搵人湊個b點都要5-6000成本唔計奶粉尿片,如果樓主現在每個月淨唔到7-8000,其實點會計得掂數?

首頁

尾頁

跳至