自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

大,中比其他家人照顧, 自己帶埋細仔去照顧媽媽

侯爵府

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_geoinfomap/page_cysmap/sub_occcmap/#tp

https://www.hkspc.org/php/webcms/public/index.php3?refid=188

希望幫到你,我啲女細個有用過呢啲服務,無問題的,啲老師、ee好有愛心的

公爵府

jandk 發表於 17-2-22 01:02
大,中比其他家人照顧, 自己帶埋細仔去照顧媽媽

甚至俾埋個細嘅親戚湊一陣,未戒奶飲奶粉都得姐。講真,你自問你媽咪仲有幾多日子?搵姨姨湊住先,上去照顧阿媽都得啦。話時話,阿媽可唔可以返香港醫?就算難聽啲講,返嚟寧養得唔得?

珍珠宮

Vinccy 發表於 17-2-22 00:24
我逢星期日都上廣州陪下佢(腫瘤醫院)頭先打電話佢喊著呻我不孝,話我比世人都忙,佢快死我都唔陪佢,聽 ...

揀媽媽,佢好掛住你!返學2個幾大?

用你照顧仔女嘅心意,去照顧你媽!呢個世界媽媽掛仔女好正常

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

cinda72. 發表於 17-2-22 00:38
有冇親友可以幫手??如果我,我會選擇2個細既請假,帶埋3個細佬一齊去睇婆婆,
成績差左可以追,老人家有咩事,乜 ...

無錯,我到今時今日都後悔我返左外國睇仔幼稚園畢業,只是走左兩星期,先父病情急轉直下,佢等到我落機,但去到醫院已經過左身,佢走前幾日一定好掛住我

孩子,我仲有好多時間陪伴佢地,但病重的老人家,今日唔知聽日事

180    發表於 17-2-22 13:05

侯爵府

fionakong2008 發表於 17-2-22 01:09
http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_geoinfomap/page_cysmap/sub_occcmap/#tp

小學嘅就搵學校附近的補習社問吓,有啲加錢可以幫你接放學去補習社,有晚點,晚上接返。我以前識一間而家無做,直頭樓上租個單位有埋賓賓可以比小朋友過夜添呀

男爵府

無你媽,就唔會有你三個仔,唔陪阿媽會後悔,唔陪仔一排之後都可補救。
我見你咁問得,即係有選擇嘅空間,而唔係無得揀(只有你一人可湊仔)

男爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

加油

子爵府

唔想媽媽唔開心甘走

子爵府

唔想媽媽唔開心甘走

伯爵府

回覆樓主:

已經係最後一段路,難聽d講吾陪無機會
我自己已錯過一次了...

公爵府

回覆:Vinccy 的帖子

病危母親你仲可以陪得佢幾耐?啲細路仲有成世流流長!
冇咩放唔低,睇你自己點取捨啫!

琥珀宮

回覆樓主:

係我揀阿媽,老實仲可陪幾耐?細個阿媽湊大自己,無阿媽無自己

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

Vinccy 發表於 17-2-22 00:06
扔下3個年幼的孩子去照顧病危的母親?還是扔下病危的母親照顧3個年幼的孩子?我該怎麼做
...

我當年選擇左照顧媽媽。 到依家都無後悔過。。。
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我逢星期日都上廣州陪下佢(腫瘤醫院)頭先打電話佢喊著呻我不孝,話我比世人都忙,佢快死我都唔陪佢,聽 ...

呢d 情況有邊個唔係心急如焚, 你盡左力就唔好怪自己. 可能佢辛苦又掛住你至咁講.

大陸d 醫院俾唔俾小朋友入去? 用視像會議? 即日來回? 同學校請幾日假返大陸得唔得? 你印多d 相放響佢間房, 等佢望下你地同粒孫... 搵其他家長幫手或老公請假湊幾日下晝得唔得?

男爵府

回覆樓主:

陪媽媽是我們做兒女的孝道,能陪伴他們到最後,也是我們的福份!

男爵府

當年我情況同你差不多,但媽媽是在香港,我無天天陪她及照顧她,而選擇照顧小孩。
她走了多年我依然後悔。

男爵府

回覆樓主:

以前,我總是忙工作,家庭。但在我媽媽最後的幾個月,我放低我所有的事情,天天去陪伴她,和她說話,直到她走了,我也覺得為她做得未夠好。

水晶宮

Vinccy 發表於 17-2-22 00:06
扔下3個年幼的孩子去照顧病危的母親?還是扔下病危的母親照顧3個年幼的孩子?我該怎麼做
...

冇奶奶幫手嗎?當然返去睇媽媽,否則自己一世唔安樂

男爵府

有得揀,我5想將來會後悔

首頁
12345...9

尾頁

跳至