論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我工人都係大約21:30休息(沖完涼入房)
佢06:30 ALARM, 0645起身.
你工人有問題. 惡D丙下佢.

大宅

leopak 發表於 17-2-23 20:52
我都無俾閙鐘工人,佢有手機可以set鬧鐘!我工人日日6:00am起身,叫埋阿囡,然後煮早餐俾阿囡食,幫手換衫 ...

講起,火滾我叫姐姐0630起身,
今日見佢未起都冇理,
點知0650我女去搵姐姐開奶,0715個女喊仲未開,
原來姐姐向toilet ,我等左5mins 之後仲未出黎,
自己去開奶,之後我問佢,佢話沖涼洗衫,
咁我就同佢講個女等左你半個鐘,0650已經叫你,
你應該預早完成,我話你平時0630起身架?
佢say no ,因為個女唔洗返學,
所以佢0700先起身(emoji)就算佢遲起唔係大問題
但係我個女要等佢開奶就係問題(emoji)
我同佢講我個女早起你要0630起身,
因為我個女好早起,其次沖涼洗衫都半個鐘唔止會唔會太耐呢!

就算佢遲起唔係大問題
但係我個女要等佢開奶(emoji)

子爵府

dalkis0123 發表於 17-3-4 07:58
今日見佢未起都冇理,
我睇到都火滾
B女肚餓喊緊,都唔識放低做緊嘅嘢,處理咗BB 先?

就算冲緊涼,冲完都可以唔洗衫住,出嚟開奶先啫!

珊瑚宮

仲惡过大婆

玩具萬歲!

伯爵府

dalkis0123 發表於 17-3-4 07:58
今日見佢未起都冇理,
我會嚴格地同佢講,我叫你幾點開奶,你就要做,你拎得我人工,就要跟我指示做野,你無權選擇,如果你唔認同,可以搵過份工,我唔mind.

我過去個8年請過3個工人,都是咁做。
他們知道我不是無左佢唔得,點都要落下馬威。

大宅

今日姐姐同我講唔太適應想唔做,因為佢覺得自己好似做極我唔満意,成日捉佢錯處,但問題係好似洗佢自己衫,我以為佢每日洗,但佢兩三日先洗一次,八至九件衫,而我D衫只可掛toilet ,如果佢洗完之後其實已佔一半空間,我冇理由開抽濕機比佢,所以我叫佢日日洗,我講左幾次,佢都係兩三日,原來佢好mind 我同佢講尼個問題!其次今日我朋友個姐姐帶小主人黎我度玩,我唔記得同我姐姐講,點知佢已經開左門比人地入屋,我有少少語氣但唔惡的問佢點解會開門比人入屋,佢答我因為早兩日佢地黎過,見過一次(emoji)omg ~
尼D咁情況冇理由唔出聲掛

公爵府

Dongs 發表於 17-2-23 08:41
我要求工人每天6:30起身, 半個小時梳洗食早餐, 7:00開始工作。但佢好懶瞓, 已比alarm clock佢, 又話過佢, ...

我家姐姐都係咁架,頭3年日日比我(鵝)(話)(鬧)(求)都總係一個星有2日訓過鐘。近呢一年,大b轉左學校(另一區)姐姐好似自動開竅咁,日日準時返起身,假期間唔中都遲起,我都唔再出聲話佢。只求返學唔好遲,否則就麻煩(因姐姐唔識去新學校)

首頁

尾頁

跳至