單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 rich47004 的帖子

咁佢又未去到咪日後點樣照顧小朋友呢一步,佢依家諗緊自己係咁想下半生都接受到同我+小朋友一齊生活啫。

複式洋房

oc2015 發表於 17-3-5 07:20
回覆 rich47004 的帖子

咁佢又未去到咪日後點樣照顧小朋友呢一步,佢依家諗緊自己係咁想下半生都接受到同 ...

呢兩日都傾過, 佢大致上有以下concern:

1. 日後的生活模式

2. 平時小時間見(依家一星期兩日)

3. 佢頭暈身興我平未必喺佢身邊

4. 同小朋友出家, 佢覺得自己角色好似我同小朋友嘅朋友

男爵府

oc2015 發表於 17-3-6 15:50
呢兩日都傾過, 佢大致上有以下concern:

1. 日後的生活模式

即係佢都準備同你地一齊生活

大宅

我男友無小朋友, 我有一個仔, 當時係大約4.5歲, 仔果時係一星期有四晚回我家。
當我地搬埋一齊住時, 初時....
佢從未湊過小朋友, 我仔又唔係太乖果隻, 佢有潔癖, 呀仔又食野周圍係。呀仔又好活躍, 無時停, 好嘈吓。男友話過頂唔順...... 佢話好辛苦... 我唸, 佢應該想過離開。

今時今日, 佢地以父子相稱, 一齊沖涼, 感情要好, 比親生的那個更好。

其實, "愛" 真的可以改變很多野, nothing is impossible, add oil, God bless

現在, 我男友已無左潔癖, 哈哈, 咁咪幾好, 我 like 喎

SorenLorensen    發表於 17-3-17 17:20

複式洋房

回覆樓主:

更新:

女友話當佢需要你嘅時候, 佢唔係我嘅priority. 覺得好難受

佢想要一個可以係屋企陪我嘅人.....但係佢又唔想打搞同介入我同小朋友嘅生活.

又驚日後佢突然好想要一個家庭, 好想要自己小朋友, 我唔會做到

大宅

oc2015 發表於 17-3-10 22:01
更新:

女友話當佢需要你嘅時候, 佢唔係我嘅priority. 覺得好難受
如果係咁....其實我覺得你真係要認真傾下再決定
我係單媽....7年前識男友..當時小朋友4歲....前2年佢同我求婚...點知呢一刻我地要離婚..係因為小朋友....其實有D 野..佢識你都知..唔代表佢內心接受..

1個家...唔係只去街..去玩...一起生活有好多野要面對...正如..我果位男士..原來同我結婚完全冇諗住會同我住...完全冇諗過會同我分擔.....我同佢生左個女....依家歲幾.....但係佢連自己個女都唔會比$ 去養....婚後一見面...佢就覺得我唔理佢..只理個女.....佢有好大既問題.....佢可能以為自己可以接受..但係人太自私...可能佢覺得單媽唔洗佢照顧囉~呢個男人...我唔會要..

你女友未必係咁...不過有好多野真係要講清楚..接受唔到就係接受唔同.....

複式洋房

回覆樓主:

我女友話佢考慮過長遠嘅生活。同我和小朋友一起生活並唔係我想嘅要嘅。 佢亦handle唔到。

並唔係因為女友唔鐘意佢地。

佢話佢唔識照顧人。可況係我嘅小朋友。。 佢無信心可以咩都唔介意去愛我們。

複式洋房

oc2015 發表於 17-3-17 23:46
我女友話佢考慮過長遠嘅生活。同我和小朋友一起生活並唔係我想嘅要嘅。 佢亦handle唔到。

並唔係因為女友 ...

佢用以上原因向我提出分手,我聽到後十分無奈,

大宅

oc2015 發表於 17-3-17 23:47

佢嘅睇法我完全理解
佢已經分析得好透徹,亦好實際,畢竟有勇氣面對唔代表生活得好
我媽媽係我爸爸第二任妻子,我細個同過同父異母的哥哥住,媽媽同我都生活得唔開心,爸爸驚哥哥話有新人就唔錫佢,好縱容,媽媽就話人地個仔我教又唔教得,做乜都會俾人反咬,好多委屈,對我黎講果幾年生活上好多細節都要忍,因為唔係真正自己家人總有隔膜。

佢決定分開,你都冇野可以做了

複式洋房

回覆樓主:

其實理性咁諗, 佢嘅諗法係無可口斐,

只係慨嘆單親路不易行

複式洋房

oc2015 發表於 17-2-27 15:43
我是單親爸, 有兩個小朋友,

開始新感情約大半年,一齊都開心, 小朋友亦已見過女友幾次,近排女友開始諗將來, ...

系同佢結婚前,一齊住埋試下先咪得

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Winnie.Yung 發表於 17-3-21 12:20
好想知呢個"改變"的過程呀~

係你男人好主動?

唔...... 我唔知點講.....

初時, 係因為愛, 所以包容,
時間.... 男友同仔相處多了, 日久生情, 磨合得很好。

其實, 小朋友好直接, 好真, 知道媽媽開唔開心, 知道邊個錫我地,
慢慢地, 佢已經接受左呢個 daddy 喇, 佢作文, 畫畫, 都係我男友,
我睇到都好感動架

男爵府

oc2015 發表於 17-3-17 23:47

會不會你迫得太緊?咁峯迴路轉?咩都試下試咁會不會好D?咩都灘哂來講,其實將來無人知架!順其自然

男爵府

ewatsang 發表於 17-3-21 16:30
唔...... 我唔知點講.....

初時, 係因為愛, 所以包容,

其實真的,阿囝係個體來,成日講講講真係無咩用,同你有feel, 未必同妳仔有feel

大宅

rich47004 發表於 17-3-21 16:40
其實真的,阿囝係個體來,成日講講講真係無咩用,同你有feel, 未必同妳仔有feel
...
係架, 所以我執到囉
希望此時此刻, 此情此景, 直到永遠, 開心快樂啦

樓主... 要走的, 留不住, 好多野, 迫唔嚟, 順其自然吧

禁止訪問

大宅

Winnie.Yung 發表於 17-3-21 17:03
真係羨慕死人~你一定要幸福落去呀~

同意你講, 小朋友好直接, 而且其實"好易氹",
你地係咪一齊住呢?

首頁

尾頁

跳至