自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有d老師真系好衰,我小學的英文老師系我一世陰影

水晶宮

個老師係新教你仔,定以前有過乜嘢不愉快事件?

英文老師呢兩件事,都係口臭衰格,你嘈到去校長度都入唔到佢,戔小朋友做磨心。安慰小朋友,做好自己,英文科更努力,老師會改觀。

伯爵府

回覆樓主:

其實我覺得好小事,第一件係小朋友真係做漏功課,提小朋友下次要記得,如果不是明天帶或交的,我叫我女用紙條寫好黏書桌上提自己,我都唔會幫佢記到

第二件事派野,可能老師真是覺得人手太多,咪叫小朋友唔駛幫手囉。咁多個班長,行長科長,每次都要平均分工?點解咁快覺得老師係針對小朋友呢?

而且,奚落,針對,這些字眼,我不覺得會主動出現在小二學生上囉,有必要咁快將家長的感覺放在小朋友身上嗎?

芝麻街    發表於 17-2-27 23:03

大宅

Jane1983 發表於 17-2-27 22:29
個老師係新教你仔,定以前有過乜嘢不愉快事件?

英文老師呢兩件事,都係口臭衰格,你嘈到去校長度都入唔到 ...

多謝你,我知道點做啦。

大宅

hanbb 發表於 17-2-27 22:30
其實我覺得好小事,第一件係小朋友真係做漏功課,提小朋友下次要記得,如果不是明天帶或交的,我叫我女用紙 ...

你岩,係我唸多左。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

milk0760 發表於 17-2-27 22:06
事件一:新年剛剛開學某日讀2年班仔放學同我講,佢無做英文功課,老師堂上奚落佢,話:班長喔,炒魷魚得啦 ...

我覺得2件事都係好小事
1 小朋友冇做功課,太耐唔記得唔係借口, 老師係堂上咁講有可能係講笑咁講, 其他小朋友聲到覺得好笑咪笑囉
2 可能老師覺得3個人太多咪叫你小朋友唔洗派囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

milk0760 發表於 17-2-27 22:06
事件一:新年剛剛開學某日讀2年班仔放學同我講,佢無做英文功課,老師堂上奚落佢,話:班長喔,炒魷魚得啦 ...

有冇相熟同班同學家長,可以問吓佢哋嘅小朋友,有冇發生你仔仔所講嘅情況...再了解吓先! 另外,首先要問清楚仔仔這些情況係幾時開始?本身仔仔有冇唔聽話?等等...因為有時小朋友所講未必真係咁嚴重,一定要了解清楚先,唔好貿貿然揾老師問個究竟,一定要有真憑實據!

目前先安撫仔仔心情,明白小朋友一定唔好受,叫仔仔上堂要精神d,要留心,盡力做好自己,老師就會錫晒~ 希望你仔仔好快無事!

琥珀宮

引用:事件一:新年剛剛開學某日讀2年班仔放學同

原帖由 milk0760 於 17-02-27 發表
其實唔係大件事,你自己處理番個仔既情緒就可以了,教佢正面的從錯誤中學習。

事實上,你無野做到去改變英文老師不喜歡你仔的睇法!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

睇黎英文老師唔多鐘意你囝

你囝幾年級?如果同學校反映,怕你囝日子更難過
教佢努力讀書,功課即日做,英文老師祗是過客

珍珠宮

milk0760 發表於 17-2-27 22:25
係叫班長出黎係後面櫃穩。再行埋去扯佢件衫話唔需要佢。

第一件的確係你仔冇完成功課,作為班長,係同學領導,咁佢示範咗咩呢?係唔稱職喎。
學校是社會縮影,工作做做下忘記埋尾,你去怪老細冇提你呀?話你唔啱呀?

2)工多藝熟,叫佢揾野,可能3個都係度揾,但另外兩個係咪揾啱方向呢?例如course work放係指定位, file係抬最頂喎,佢則只是翻面前隔,其實明眼人見到佢揾錯地方啦,三個比較兩個已經係file中揾緊需要那份,咁.....
有時要問detail 啲,知道佢短處,協助佢寫好手冊注明繳交功課日,每晚撿查提醒自己,留意東西放在那,要用時就得心應手。

大宅

回覆:我應該如何同學校反映?

事件一你應該同仔講,無論咩情況無做功課都係唔啱,老師話佢係正常,以後要吸取教訓做好啲。

事件二要解釋番做好本份就夠,老師唔需要你做米唔做,無人一定會對你好同欣賞你~

水晶宮

回覆樓主:

你幫佢洗腦,洗到面皮厚d,沒忘記做功課沒什麼大不了的事,下次緊謹d,再做好1d,老師唔禮貌對佢,呢個係老師本身的性格問題,叫小朋友體願佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得唔駛特登反映吧,一來你唔在場,語氣呢樣野人人有唔同解讀,英文老師多數都係對一年啫,再講人人在讀書生涯都有自己唔多鍾意既老師/老師唔多鍾意你,只係小問題,學年都就來完啦,無謂小事化大

珍珠宮

有時我都怕一D遲D交既功課會忘記左做完或帶返學校, 所以我會盡量當日做晒(即使係一星期之後先交), 然後放定係書包, 除非好大件啦, 如果係抄寫, 都係一本簿仔, 日日帶返學放學都唔會太重, 至少你唔洗成日心掛掛~
如果係大件, 例如做PROJECT咁, 我會自己係手機度MARK底幾時交, SET之前果日提下自己~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

回覆樓主:

呢啲其實好小事,
慢慢同阿仔媾通下,
咁真係冇做功課就冇架啦,
比老師話兩句米叫佢下次做好啲,
小朋友會一時唔開心,
好好安撫下佢,
我個都有時比老師鬧,
我大多唔會理,
功課試過寫得唔靚(中文詞語)
要擦左再寫,
我小朋友冇擦就另起一板再寫,
老師仲係唔收,
要求擦左黎寫,
第3次,我一手撕左果板,
叫佢唔洗擦,再寫多次,
呢次老師收左,
我明老師有時都係想小朋友好,
但過左火我先會出聲,
盡量比小朋友處理,
雖然係會有唔開心,
睇到亦會心痛,
小朋友學識自己處理情緒,都係好事啊,
我個小朋友有時都會因為小事比老師鬧架,
但做錯左就係做錯左,
都冇計架,
鬧到過火米行開囉,
叫老師鬧完再搵我,
一係叫老師有咩直接同我講。。
ps 我個都係小2

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

其實作為家長,都經常發生呢類事,外人眼中係好小事,這家長眼中係大事不過會過去的,小朋友係童年陰影,而當事老師係唔當一回事。
我有呢種童年陰影,言語上係可以造成傷害。不過我亦唔贊成家長咁快插手,唔好同個老師正面交涉先,可以先記錄,再有下一次就要出聲,因為班主任都已經同你反映過一次英文科老師認為小朋友專登唔交功課,可見呢位英文老師一樣唔想同你直接講,所以只要再有下一次你覺得或你個仔覺得唔舒服嘅行為或說話,先出聲同呢位老師溝通。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

老師唔係鬧呵,又唔係針對,潤幾句唧,無咩攻擊性,唔會有陰影吓
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

子爵府

回覆樓主:

我仔一,二年班個老師都係變態。唉!當時都只係同仔講要醒d唔好有錯處比佢捉到有機會話你。我話就算警察消防員都有衰人。所以老師唔係你想像中咁神聖。
http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

子爵府

有機會的話直接見英文老師,當自己想了解囝囝英文課程或課堂上的態度,吾係責怪老師,而係言談間令老師知道家長有Alert到發生過嘅事!

公爵府

回覆樓主:

直接打畀校長啦

首頁

尾頁

跳至