論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我家姐姐9點零十點入房,小朋友未入房佢都唔會入房休息,最多係去沖涼。

子爵府

我姐姐6:45起身,7點開工,10:30之前入房。中午一小時休息。

珊瑚宮

如早上六点半起身。八时收工好正常。

十点零钟肯睡覺就very good
玩具萬歲!

大宅

ayasbaby 發表於 17-3-7 10:18
佢主要系接送大仔,屋企清潔,我自己湊bb買送。夜晚我老公系度我又唔介意佢早入房,但好多時我老公要ot,2 ...
唔好對佢地有期望呀!!佢地唔會主動為你做多D架...
要開口講架...我工人以前都係9點~9:30就返入房..
有次我兩個小朋友10點幾仲係廳玩,睇CAM得返佢兩個..屋企又得返佢地同個工人..
第二日我就同工人講,以後屋企得返小朋友都唔可以訓..你既責任係湊仔!!
等到我地返來你先可以訓囉~一係小朋友訓左你就可以訓.

大宅

我工人7點起身,八點半開始做野,夜晚九點半左右入房。之前我俾佢遲點起身,點知好多次我同bb起身,佢都唔起。問佢又話佢六點就醒啦,之後我就叫佢七點起身。夜晚好趕住收工,bb我自己湊,沖涼、煮飯、喂飯,全部自己做。日頭佢會同bb玩。

象牙宮

ayasbaby 發表於 17-3-6 23:55
想問下屋企有小朋友返學的媽咪,一般姐姐幾點起身,幾點入房?
我小朋友7點校車,6點半起身,所以姐姐6點 ...

有房提供... 就有此煩腦。有冇感受到, 提供房令自己.... 以后自己精D。
經一智, 須長一智。什么對自己有利。

8點前就入房,你來做工人?。照顧家庭是你工作, 小孩明早也要返學, 搞定兩個訓, 工作完畢。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

我bb早上6點-7點食奶,我會叫姐姐換片開奶餵埋暗眼覺,之後佢會返房訓到8點左右,開始洗bb衫,打掃,期間佢做家務煮食洗碗我會自己人湊bb,下午3點左右佢會入房休息,直到4點半再工作,當然bb扭喊得大聲佢會出黎幫,直到晚上8點半至9點佢會入房,但我地搞唔掂佢會自動波出黎湊bb,10點半左右佢會換片餵奶,暗埋訓覺11點左右,計埋大約都有9-10個鐘休息,總之日頭佢自己做好野我唔會理佢,我要佢幫佢出黎就冇問題~

大宅

tuenmunoasia 發表於 17-3-7 10:04
朝6晚11其實姐姐已經不足8小時休息時間,你老公夜返姐姐要12點才休息更過份,人不是機器關咗電源就瞓得著, ...

每個家庭都有不同的作息時間,你沒有權力去評價人哋既做法,我哋從來冇要求過叫佢等埋,佢自己願意,佢開心咁做。白天我哋成家都出去,佢只係照顧一個細B,清潔同煮晚餐,B瞓佢就可以休息,從來都係佢自己去安排,請問彈性工作咁有咩問題?

大宅

Sandy小熊 發表於 17-3-8 09:48
我工人7點起身,八點半開始做野,夜晚九點半左右入房。之前我俾佢遲點起身,點知好多次我同bb起身,佢都唔 ...

請多個人係想幚輕下自己既,咩都要自己做,請佢來做咩?

子爵府

tinklewqt 發表於 17-3-26 10:28
每個家庭都有不同的作息時間,你沒有權力去評價人哋既做法,我哋從來冇要求過叫佢等埋,佢自己願意,佢開 ...

原來要求工人休息6至7小時叫彈性處理呀,呢種叫刻薄唔係彈性處理,咁叫工人凌晨2點瞓6時起身工作是否叫彈性,唔想人批評就唔好留言,你我都有發言自由,你真係好搞笑什麼沒有權力去評價人哋既做法?你可以唔同意我留言,但你無權禁止其他人發表個人意見。

大宅

tinklewqt 發表於 17-3-26 10:33

如果能控制到 比工人 一囗氣睡足 8小時是好事,咁佢日間會精神d,不用執生補眠。而且生活作息定時 可令一個人感到 安定、受關顧的感覺,長遠打好合作關係。工人精神好、心情好,湊b都有心机d,得益是雙方。

大宅

tinklewqt 發表於 17-3-26 10:33
佢會幫我煮飯,只係bb點野我自己煮。之前我成日胃痛,宜家算係有時間食飯。屋企都有人清潔下。但我個姐姐睇落去佢好忙,但做唔曬家務。

大宅

朝早7點起身,夜晚10:30入房,但有時見佢未休息,e.g燙衫

大宅

朝早7點起身,夜晚10:30入房,但有時見佢未休息,e.g燙衫

大宅

tuenmunoasia 發表於 17-3-26 10:38
原來要求工人休息6至7小時叫彈性處理呀,呢種叫刻薄唔係彈性處理,咁叫工人凌晨2點瞓6時起身工作是否叫彈 ...

你是對的,你可以隨便講,我多口了不應該講咁多。向你道歉好冇?
我家姐姐與我們合作得很愉快,至於相處之道我們自己知道就可以了,以後唔會再講。看到無數人在上面抱怨,姐姐沒有理會孩子是否瞓覺,屋企的工作是否處理完,總之夠鐘就入房的事件,作為一個打工仔亦作為一個雇主,站在雙方立場上點睇責任心呢樣野,我發表了一下意見而已,不喜勿插。

男爵府

tinklewqt 發表於 17-3-27 08:06
你是對的,你可以隨便講,我多口了不應該講咁多。向你道歉好冇?
我家姐姐與我們合作得很愉快,至於相處之 ...

唔好甘嬲我覺得家傭本身就系要因應唔同家庭需求而作出唔同的調整,無得似office工甘幾返9收5。只要姐姐有足夠休息。我覺得得小朋友全部未搞定的情況下,姐姐可以幫一陣囉,不過已成習慣,橫掂自己可以做到咪自己做囉

民房

我個姊姊平時六點起身九點就瞓

大宅

我個姐姐居然夠 guts 去急症室 取醫院証明 有2x 星期連續失眠。我一見佢 24:xx 仲手機上網 (第二朝佢要 6:30 起身),我必定 warn 佢!

男爵府

fishchow 發表於 17-3-27 15:58
我個姐姐居然夠 guts 去急症室 取醫院証明 有2x 星期連續失眠。我一見佢 24:xx 仲手機上網 (第二朝佢要 6:3 ...

入房我唔理架啦,搞到唔夠訓系佢既事

侯爵府

回覆樓主:

我工人7am-9:30pm

首頁

尾頁

跳至