自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Hansma 發表於 17-3-15 20:03
某程度上我覺得係當年設立MPF時,政府對商家嘅一種妥協或讓步,否則僱主又點會肯每個月俾5%出黎供。
...

認同!而家話要某年期取消對沖、好多中小企大力反對,後果會令更多打工仔轉哂做合約制,其實最後受苦的只是打工仔

用戶要求終止服務

畀面勳章

stagea 發表於 17-3-15 21:33
認同!而家話要某年期取消對沖、好多中小企大力反對,後果會令更多打工仔轉哂做合約制,其實最後受苦的只 ...

就算合約制都要賠
有本事就做夠5年就炒我

子爵府

adam112 發表於 17-3-15 12:41
係,正確
另外總額上限係$390000

如果放產假辭職, 可以用產假做一個月通知嗎?

大宅

tmtmtm 發表於 17-3-15 21:26
完全明白所以政府積極取消強積金對沖,我舉腳贊成,有乜理由喺錢罌new d $ 出黎陪比我
...

哦,多謝咁多位jm既解答

係囉,政府早應該要取消啦!實在太唔合理喇!邊有咁㗎!咁員工好慘啫,又要比人炒又要沒長期服務金。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

龜精靈 發表於 17-3-15 21:36
就算合約制都要賠
有本事就做夠5年就炒我
合約制, 好多都只有兩年, 唔會等到5年

琥珀宮

piggip77 發表於 17-3-15 21:43
如果放產假辭職, 可以用產假做一個月通知嗎?
法例上係唔可以

用戶要求終止服務

畀面勳章

stagea 發表於 17-3-15 22:26
合約制, 好多都只有兩年, 唔會等到5年

如果做2年就唔renew, 你個位真係可有可無

正常計,得低技術工種先會,否則,公司只係搵自己笨(train人都係成本)

子爵府

stagea 發表於 17-3-15 22:28
法例上係唔可以

Oh.. thx
即係只可放完産假先可以辭職

用戶要求終止服務

畀面勳章

ChloePP 發表於 17-3-15 22:25
哦,多謝咁多位jm既解答

係囉,政府早應該要取消啦!實在太唔合理喇!邊有咁㗎! ...

如果係長服,d錢可以提早拎出黎(係mpf戶口扣)

好處:公司一定要供mpf (好過走數,又或者少過5年都叫有d保障)
壞處:d錢鎖死左

琥珀宮

龜精靈 發表於 17-3-15 22:29
如果做2年就唔renew, 你個位真係可有可無

正常計,得低技術工種先會,否則,公司只係搵自己笨(train人都 ...
不是我個位, 公司有某D位係只有兩年合約, 不是低技術工種的, 幾佰人既公司所有部門均有特定既合約制員工

琥珀宮

piggip77 發表於 17-3-15 22:31
Oh.. thx
即係只可放完産假先可以辭職
對...係呢個時候辭職, 公司可以追討代通知金

子爵府

stagea 發表於 17-3-15 22:36
對...係呢個時候辭職, 公司可以追討代通知金

禁如果放完產假, 之後請2 weeks annual leave , 係放annual 時辭, 又可以嗎

米可以返2 weeks after annual ? Thx

男爵府

piggip77 發表於 17-3-15 22:45
禁如果放完產假, 之後請2 weeks annual leave , 係放annual 時辭, 又可以嗎

米可以返2 weeks after annua ...

我公司会接受員工在產假期間及年假內提出離職,所以你所問的是「 yes」

子爵府

emmafish 發表於 17-3-15 22:58
我公司会接受員工在產假期間及年假內提出離職,所以你所問的是「 yes」
...

即係毎間公司不同policy?

伯爵府

adam112 發表於 17-3-15 15:44
係用15000X20 =300000
仲未到上限

我好似記得上限係賠一年嘅人工,÷3x2 ~ 做夠 18年 = 一年。

琥珀宮

piggip77 發表於 17-3-15 22:45

米可以返2 weeks after annua ...
放緊AL時辭工? 要睇你公司點處理喎...大多數公司要你賠代通知金, 唔化算囉~

你係諗住放完就辭工?? 如果係想放完就辭工, 要先了解公司係咪可以扣AL當代通知日子, 如果可以既話, 你有14日AL, 就可以計入去代通知日子當中

男爵府

piggip77 發表於 17-3-15 23:02

係,公司可以訂立自己的policy.

男爵府

piggip77 發表於 17-3-15 23:02
法例上係唔可以
一個月通知期間係唔可以放AL

AL一定要補錢,好多員工又想早D走,所以好多公司都唔理

我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

男爵府

Rattie 發表於 17-3-15 23:02
我好似記得上限係賠一年嘅人工,÷3x2 ~ 做夠 18年 = 一年。
最高款額
如終止僱傭合約的有關日期是在 2003 年 10 月 1 日或以後,僱員可得的遣散費 / 長期服務金的最高款額為$390,000。
http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/11.pdf

我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

用戶要求終止服務

畀面勳章

stagea 發表於 17-3-15 22:33
不是我個位, 公司有某D位係只有兩年合約, 不是低技術工種的, 幾佰人既公司所有部門均有特定既合約制員工:fu ...

每2年換人,我覺得咁情況損失係公司

首頁

尾頁

跳至