自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

咸豐年前就話入廚煮野係妹仔命,命苦要捱姐。今時今日煮野食係一種興趣,係一種attitude囉。煮野食都係一種生活品味既體現囉。樓主聽到嗰個女人真係史前動物。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我又覺得無咩喎, 大家都係曬自己個女好矜貴姐, 以前我都係唔駛做家務飯又唔駛煮, 我爸媽叫我做小姐架, 但唔等於我唔識做家務飯同煮飯. 我家政好高分, 同埋至少都嫁得出

有阿媽錫其實唔係好事嗎?

Ocean11    發表於 17-4-7 17:02

珍珠宮

momo06 發表於 17-4-7 13:41
其實好多阿媽都自豪個女十指不沾陽春水架,甘先矜貴嘛。港女好多時系因有個港媽,因基突變果D另計。
...
其實我媽由細到大都唔比我做家務... 佢話女仔唔好做粗對手... 不過我又無變公主 wor..嫁人後自動自覺打理晒成個家... 對煮野更有濃厚興趣... 服侍到我老公成個大爺咁...
所以呢 d 都要睇本身性格...

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

yui1625 發表於 17-4-7 12:59
是咁的,岩岩lunch坐隔離有2位阿媽

A: 我唔俾個女入廚房架,20歲都唔入架

所以之前有人講依家D人煮個公仔面都唔識,唔搣包裝袋成包揼落滚水煮面。。好驚嚇。仲有連菜心芥蘭都唔識分。。。

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

我妹又係唔識煮嘢食,最勁都係碌即食麵同碌下菜;我媽因為咁而鬧過好多次,但佢態度照舊

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

062004 發表於 17-4-7 16:30
所以之前有人講依家D人煮個公仔面都唔識,唔搣包裝袋成包揼落滚水煮面。。好驚嚇。仲有連菜心芥 ...
唔搣包裝袋成包揼落滚水煮面
呢D應該唔關識唔識煮問題, 直情係智商有問題啦.........

Ocean11    發表於 17-4-7 16:58

瑪瑙宮

大廚勳章

mother904 發表於 17-4-7 13:58
可能一齊宿營或者上家政堂乜都唔肯做

跟住仲要好自豪咁話我唔識個喎,我唔做開個喎,我係屋企唔使做個喎。。。你哋整埋我個份啦。。。

咁咪比同學話衰格囉。。。好多人比人話係唔知點解
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

回覆 yui1625 的帖子

咁呀大6媽其實好明顯培養緊一個將來又要咬老綜嘅千金

子爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

我公司個位50+既女同事連蒸飯都話唔識.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

yui1625 發表於 17-4-7 12:59
是咁的,岩岩lunch坐隔離有2位阿媽

A: 我唔俾個女入廚房架,20歲都唔入架
好似d人話我唔用cheap野架、我唔買朱二成架、我唔會食街邊檔架、我唔淘寶架~~一樣。覺得唔做以上既野,係身份既象徵咁囉。

伯爵府

回覆 062004 的帖子

我覺得呢D人係扮唔識, 乜佢食開D公仔麵係連埋包裝食架咩? 但呢D人明顯智商低, 以為人地見到佢做呢D白痴嘢就覺得佢似千金小姐, BLUE BLOOD 唔洗做粗活, 但呢D只係佢個人想法

禁止訪問

侯爵府

陪月勳章

其實個阿媽自豪緊個囡需要佢姐。

子爵府

回覆樓主:

細個阿媽要3姊妹輪住洗碗,但唔使我地煮飯。我都係去到15對幾至識煮飯,都ok架。

伯爵府

好媽媽勳章

我都係嫁左人先開始學煮飯,細個有幫手做家務,但亞媽唔駛我入廚房,自己亦唔大興趣;而家煮飯亦唔叻,叫做食得入口所以我唔覺有乜大問題!

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

以前10歲未到呀媽已經要我幫手洗米煮飯
煎荷包蛋冷飯 煎蛋夾麵包...
自己想食乜就要自己煮!

珍珠宮

回覆樓主:

古代啲閏女就是咁,要入廚房就是命苦囉
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我諗返之前睇新電視台個節目
其中有個港女極品,
又係咩都要乾淨,
係咁話街市污穢
原來港女是這樣練成

大宅

我從來無做家務同煮飯,同人格有咩關係?又關求生事?

男爵府

livewiflove 發表於 17-4-7 14:30
咸豐年前就話入廚煮野係妹仔命,命苦要捱姐。今時今日煮野食係一種興趣,係一種attitude囉。煮野食都係一種 ...

Attitude!! 生活品味體現!I agree

如果一個女對吃無要求到一個點,或者懶到一個點,唔會完全無問題。

首頁

尾頁

跳至