自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

wendee 發表於 17-4-21 23:20
我有個朋友個B同我果個差2個月,由懷孕開始都會交流下心得。佢個B歲幾開始就上2個playgroup, 一星期五日, ...

理念既嘢, 無得話啱定唔啱, 你以為佢怪獸, 點知有人可以話你係怪獸, 點解我咁講?

我仔都係讀活動教學屋村幼稚園, 真係好HAPPY下架, K3先叫寫多啲字, 有啲功課做下, 我同屋苑識一個媽媽, 佢問我仔幼稚園有冇功課做? 我話有呀. 跟住又問我要寫字, 有冇句字? 我話: 要呀, 都有既...... 跟住佢好大聲咁講, 嘩 你個仔K3要寫字, 重要寫句子, 我仔讀幼稚園唔駛做呢啲嘢架, 幼稚園要寫字......下刪900字..........

跟住, 撞親佢, 佢都左問右問, 小學揀邊間? 揀呢間? 呢間唔掂啦, 好多功課做, 揀個間?呢間我聽人講, 咁咁咁, 唔得啦

最後, 我發覺佢永遠只係認為佢揀俾個仔既幼稚園同埋小學, 係全世界最好的.講呢講去, 都係想講佢仔既學校係最好.

我見到佢我都怕怕, 直頭唔想同佢講嘢.

話不投機半句多, 唔啱傾就算.

水晶宮

回覆樓主:

其實你無上過pg,就自然覺得PG無必要...

其實PG係玩,玩最多1.5hr,你朋友係working mum,bb與其同工人對住做無聊嘢,上堂老師帶住小朋友一齊玩,你覺得係怪獸?

你自己係ftm都會帶小朋友出去玩,上pg都係玩嘅一種,係咪真係怪獸呢?

珍珠宮

我有個朋友個B同我果個差2個月,由懷孕開始都會交流下心得。佢個B歲幾開始就上2個playgroup, 一星期五日, ...

如果你堅信自己一套,其實佢噏咩都影響唔到你,何來煩惱?

佢講嘅令你動搖,先會“煩”啫。

佢把細路交俾工人幫睇,唔代表佢“放棄孩子成長”,入名幼唔代表細路就一定唔happy。

大宅

ash_yehyeh 發表於 17-4-22 00:29
其實你無上過pg,就自然覺得PG無必要...

其實PG係玩,玩最多1.5hr,你朋友係working mum,bb與其同工人對 ...

Del

珍珠宮

回覆樓主:

唔駛理佢

水晶宮

其實你自己對名幼已經帶左有色眼鏡啦

話自己幫小朋友揀咗口碑好嘅N班,想要佢有個開心童年...

講真,讀名幼就一定唔happy?小朋友係醒嘅,讀名幼都會好輕鬆好happy,資質差d嘅,讀村校都可以唔開心

禁止訪問

水晶宮

wendee 發表於 17-4-22 00:31
我都有帶小朋友上pg.....

既然你自己有上pg,應該知道pg係點

你係FTM都上pg,證明你都覺得上pg係一件好事,咁人地呀媽都係想個小朋友冇咁悶,成日對住姐姐係屋企吽啫......

不過教育理念唔同,又唔代表你/佢有問題

你諗下,讀本地學校好,定係國際學校好呢?其實係各有各好,睇家長自己鍾意啫

其實你朋友係著緊你小朋友(可能覺得你小朋友都醒,應該比多d機會佢),如果你小學大抽獎派位唔好,讀名幼出黎都有大機會可以扣到心儀學校,唔使咁徬徨

禁止訪問

大宅

2018復活節勳章

係。成日在一堆媽媽谷裡都有呢堆問題。我大囡讀村幼但考到入名小。細囝諗住比佢讀國際。有啲讀緊村幼果啲又會話你會唔會唔適應。香港人讀咩國際學校,自己又冇英語環境比佢...又話太hea 到佢上小學就辛苦...其實講到底我都冇諗咁多。覺得個細囝岩讀國際咪讀囉,什麼銜接唔到小學,我又唔會咁諗,書讀唔到就搵自己鐘意既野來做,一樣開心。生細路係想佢地開心地成長而已...有人會覺得我講野脫離現實,話到時搵唔到野做就死,唔幫佢鋪好路將來會點點點...我一直同自己講,堅持自己想法就得了。啲子女會慢慢會諗到自己目標架啦!
總之人地講乜都好未必適合自己子女,因為只有父母先知咩係對佢最好.!唔需要跟人果套

大宅

揀边间幼稚园真係睇每個人環境,好多鈡意就近,方便接送。但我吾認為讀D所謂名幼小朋友会吾開心,我見好多都好happy. 除非吾係稔住讀傳統小學,不然早D習慣寫字到升上小學小朋友就会更加適應。至於語言呢方面,專家已經講過五歲前係黄金机会,早D習慣接觸英文,將來一生受用。另外由小培養睇書的興趣最為重要。

吾好不切实際以為讀一般小學,中學就冇分別,只要佢地happy,除非吾稔住係香港讀大學,中文學校學生95%入吾到大學,咁佢地係班中考第一又如何?當然最终都係睇小朋友能力。

大宅

只是理念不同罷了,呢啲並不算是怪獸家長。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

大家理念唔同, 唔一定要話你個套啱晒而佢咁決定係怪獸。

佢心安理得自己努力工作付出所有去為小朋友安排妥當, ok喎

而你快樂在家照顧小朋友照顧家庭, 認為可以給小朋友快樂童年, 都好呀。

伯爵府

樓主唔鐘意朋友批評覺得佢選擇錯,樓主朋友覺得佢錯哂自己岩哂。係度講野小心啲啦,大把呢種望仔女成才既人。我唔會覺得有問題,但唔好迫我跟你一套囉。

珍珠宮

既然唔啱咀形,減少聯絡就是,無謂傷感情
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

伯爵府

駛乜理

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

wendee 發表於 17-4-21 23:33
有司機出入果隻....

咁唔單止教育理念不同,而且生活層面都不同,其實好難有計傾。

子爵府

回覆樓主:

萬蚊上playgroup同讀名幼, 都不及媽媽日日的照顧囉

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

唔使理佢,人人有自己一套,自己同小朋友開心就得,佢嗰套係咪成功將來先知。

男爵府

對於育兒各人有各人睇法,你朋友唔應該話你嘅方法有問題,同時,你亦唔應該背後唱佢

首頁

尾頁

跳至