論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

birdbird 發表於 17-4-23 21:50
工人肯同你d 小朋友玩, 即係佢都投入呢一部份的職責, 有好多僱主 幸都幸唔到, 但你就唔想工人同d小朋友咁c ...

僱主見到工人好肯同細路玩,唔等於你不在場時佢都咁盡責。
我啲工人,我喺度就懶好,我唔喺度就匿埋玩電話玩到天昏地暗,由得個細路綁喺high chair一日、由13:00瞓到19:00都唔叫佢起身囉。

公爵府

bblover123 發表於 17-4-23 21:34
回覆 Gmama 的帖子

而我 C6就話她肯同二個仔玩得開心,所以他都算收貨。但現在,一,她已觸及我的底線及二 ...

唯有自己陪多點小朋友玩,不要靠姐姐babysit太多,她主要做家務便可。小朋友大了,便知工人不是家人

水晶宮

bblover123 發表於 17-4-23 21:10
回覆 edutm 的帖子

星期六下午喺安排咗抹廁所的牆磚及抹沖涼企位圍著拉玻璃門,開頭以為佢會自己做,因睇 ...

如果下次係咁,夜晚吩咐定佢第二朝補做囉,話哂大家都仲有大把日子要一齊過。

水晶宮

Cheddar85ang 發表於 17-4-23 22:00
僱主見到工人好肯同細路玩,唔等於你不在場時佢都咁盡責。
我啲工人,我喺度就懶好,我唔喺度就匿埋玩電話 ...

工人係在僱主面前做戲或真心对小朋友好, 僱主從小朋友對工人的態度係会知嘅。

水晶宮

birdbird 發表於 17-4-23 22:13
工人係在僱主面前做戲或真心对小朋友好, 僱主從小朋友對工人的態度係会知嘅。
...

都係。
不過我嗰啲工人,趁我唔喺度時,佢哋最多係唔理啲細路,又唔係虐待佢哋,咁細路心目中都無陰影存在嘅。

男爵府

bblover123 發表於 17-4-23 21:43
回覆 augkBB 的帖子

唔喺十點幾才叫佢做這些,全部一早她開始做時寫晒出嚟,喺佢自己預時間做,但昨天她洗 ...
明白,这是工人的通病,有時叫佢清潔某些,叫了成個星期都冇做,只是你發現時已經十点,唯有叫佢另一天做返。否則佢会覺得自己受委屈。說到底这些都不是急事。

男爵府

bblover123 發表於 17-4-23 21:34
回覆 Gmama 的帖子

而我 C6就話她肯同二個仔玩得開心,所以他都算收貨。但現在,一,她已觸及我的底線及二 ...
你先要考慮一下,你是否全時間全天候可以看兩個孩子,若否,工人有小小時間可以分担一下,其實係好事,你們多放時間給孩子,其實不用担心以後有分離焦慮。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

朝630晚10其實工作時間都幾長⋯⋯就算無咩野做都好,始終日頭仲要對住你加揍2個,我估佢完約之後都唔會再續約。
其實過一過清水又無幾難,但佢都唔肯,應該早有不滿。

大宅

bblover123 發表於 17-4-23 21:06

7:30 食完飯,有時我 C6會同她一齊去買家用品,但我 C6行得快及寫定買咩,通常半個鐘買 ...
我姐姐之前來咗六個月一次都未抹過洗手間發霉位,廚房擺調味料個櫃剛來時抹咗一次,到佢離開都無再抹過。沙發底好多尘。我屋企三個人,佢只需要煮簡單午同晚餐。bb日頭我煮飯時佢幫手睇,但佢好似從來無時間,或者就算有時間都唔會主動去抹。我只要佢有清潔意識關於bb點野,其他野有時間就我自己做,無時間就當睇唔到。但佢做咗六個月都話唔做。我都唔知佢可以搵到咩筍工!

大宅

6:30 至 22:00,這裡應該冇幾多成的工人 可以如此能耐。佢地唔似港媽,好多是鉄人,搏殺慣...

佢地好多農村大,天光工作,冇物夜生活。
讀書又唔多,唔似得我地 中學巳有開夜車的訓練...
再加上 東南亞 天氣熱,又冇物冷氣,d人動作都慢d,冇得比。

反而,你比張 好明確的list 佢,做齊做好,有得早d返房,否則...
效果可能 會不同

男爵府

回覆 yuyueng 的帖子

我二個小朋友,都喺我煮餸時或我睇著個大做功課時,先會叫佢睇,其他時間喺跟我,就算一個去上堂,另一個都話要去,所以即使二個小朋友在家,我一出街,二個就會跟我走,只有姐姐在家,除非某些特別嘢,我唔想帶多個,但這不多。

男爵府

回覆 fishchow 的帖子

個 list 已有,她嚟的第一天我們已貼咗喺佢睇到的地方,我們亦都話咗佢知有張咁的 list.

男爵府

bblover123 發表於 17-4-23 21:06

7:30 食完飯,有時我 C6會同她一齊去買家用品,但我 C6行得快及寫定買咩,通常半個鐘買 ...

咁你姐姐真係手腳慢d。我姐姐平日八點半沖埋涼入房了, 我地七點半至八點食完飯, 假期如星期六早食飯, 八點鐘就搞掂晒, 佢會因為太早而係廚房坐一陣, 睇我地仲有無其他吩咐。通常我地都叫佢off duty。通常我地仲食緊飯, 姐姐快手食完飯就開始洗住㕑房d煲, 鑊先, 我同老公細路食完, 佢好快洗埋d碗筷。

男爵府

你平時有無比額外錢當獎賞,老實說你平時給她早少少放工呢啲反而你都計就小氣左啲,工人通常都係輸打贏要,但我自己會醒目,少少事就盡量避免不必要的紛爭,佢地好小氣架,會記住。我平時星期六都會早放佢

男爵府

edutm 發表於 17-4-23 23:22
咁你姐姐真係手腳慢d。我姐姐平日八點半沖埋涼入房了, 我地七點半至八點食完飯, 假期如星期六早食飯, 八點 ...

但又唔喺慢,她趕時間好快,有時無咩嘢做果日,佢三個字洗完。

男爵府

回覆 seasky21 的帖子

平時早入房我無特別理,亦都無同佢講過咩,但那天只喺這一天過咗,佢就同我計,咁平時佢完咗就入房,唔通咁都唔得。即喺我番工,早走,老闆見到無出聲。但一天有嘢,老闆叫遲少少走可能十五分鐘之內,我估作為僱員都唔會同老闆計這OT時間。

水晶宮

bblover123 發表於 17-4-24 12:55

平時早入房我無特別理,亦都無同佢講過咩,但那天只喺這一天過咗,佢就同我計,咁平 ...

我明你何解咁嬲, 因為你冇叫工人做多咗野, 只係執番正工人要做嘅野; 同埋工人寧願花時間同你拗而唔用少少時間做埋最後果部份工夫。

我覺得係個timing 問題。星期六工人個心已飛咗去放假, 夜晚就更加洗講。你下次 quality check 最好在早上, 工人有咩要執就即做, 兼下午你再check. 夜晚就無謂傷神同佢討論工作。

男爵府

bblover123 發表於 17-4-24 12:55

平時早入房我無特別理,亦都無同佢講過咩,但那天只喺這一天過咗,佢就同我計,咁平 ...

無架,佢地輸打贏要,唔會講感情,但有時呢啲位我就算,太小事,但一有大獲野例如遲番屋企我就一定會爆佢,但我平時有bonus比佢架,所以佢都任被我爆

大宅

你接觸左佢地咁耐都清楚佢他性格,佢地民族特色係犯賤。全無感情可言,你對佢好佢唔會感激,佢只會同你計佢的利益,我家姐姐來了兩年都無抺過一次廚櫃,因我家好少煮飯和無物野要起獲,每次叫佢原來都無做,我都無點CHECK佢,最近先知佢一直都無做,問佢點解佢話危險,佢地係唔會主動做野的,係叫都未必做,因佢要湊我女我又唔想鬧佢,到我女返學就炒佢。

翡翠宮

630AM 至10PM; 確實係長工作時間; 有D可以分開下先做; 等佢可以抖下氣.

唔洗下下講到民族性; 我負責請3個, 3個都好OK; 1個我媽自己趕走, 1個頂唔到我媽主動求去, 1個跟我做到而家超過10年.

首頁

尾頁

跳至