自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

親子王國15週年勳章

我之前住單棟舊樓,要翻新。本來父母都隨隨便便整得好就算,點知個法團竟然搵外人黎做秘書,串通法團同維修公司,抬高維修價錢三倍,但係間公司所有人都知道質素麻麻,唔值呢個價錢。

我父母邊肯畀咁多錢,尤其係舊樓多老人家,邊攞到咁多錢,同埋更加無願意自己 d 辛苦錢送俾外人同埋成班法團委員。之前已經聽過,個外人係同區另一個大廈搞到班住客雞毛鴨血,阿爸唔想做第二個受害人,就同幾個相熟嘅鄰居開會組團,每家每戶拍門搵支持者,有過半數業主支持之後再搵出面其他維修公司報價,然後推翻法團,阿媽告個主席告上小額錢債,後來因為排期耐,維修已經開始,所以撤銷控訴。前後搞左 2 年,好多租客連個業主係邊都唔知,打電話都打唔通,有 d 業主就怕事,唔敢出聲。阿爸同果幾個鄰居又得閒貼「不平人申訴」係大堂,話畀所有人聽真相。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

cheunglai 發表於 17-5-5 20:20
記得可以攞$㗎!

冇錢拎架,都係義工

伯爵府

Dado康 發表於 17-5-5 19:14
我果度直頭冇見呢d野

唔係卦,法例規定喎

子爵府

濛查查 發表於 17-5-8 21:08
唔係卦,法例規定喎

係大堂告示板唔見有

伯爵府

Dado康 發表於 17-5-8 21:18
係大堂告示板唔見有

法團要定期開會,之後有會議紀錄;仲有財務報告表,一定要限時貼出大堂;如果唔係就犯344條例!多d留意自己屋苑財務狀況,如果唔係,出事唔好問點解!

男爵府

回覆樓主:

一般私人屋苑係無錢,岀嚟做的都係有心人,或想自己被人重視。
而單棟大廈一般有車馬費,但都係一千幾百啦。
要改變就要自己參與,你有無時間?
就算係私人屋苑定單棟大廈,做得管委都會有多少著數!單棟梗係會多啲著數啦!因為住客一般唔會理會同監管!

伯爵府

eelenomis 發表於 17-5-8 23:20
一般私人屋苑係無錢,岀嚟做的都係有心人,或想自己被人重視。
而單棟大廈一般有車馬費,但都係一千幾百啦 ...

亅有冇錢淨,未睇下法團、管理公司點洗錢囉!唔關單幢、屋苑事,點為之冇錢淨?我屋苑每個月有成七十萬管理費
收收入,而家每一個月都赤字,咁又點解呢?

男爵府

濛查查 發表於 17-5-9 01:01
亅有冇錢淨,未睇下法團、管理公司點洗錢囉!唔關單幢、屋苑事,點為之冇錢淨?我屋苑每個月有成七十萬管 ...

每個月有報表,睇下開支喺邊度,合唔合理。但就算你覺得唔合理,一係投身入去攪好佢,一係隻眼開隻眼閉~
好難好似荃威花園咁,革命成功架~ 要有好多住戶團結!

別墅

濛查查 發表於 17-5-9 01:01
亅有冇錢淨,未睇下法團、管理公司點洗錢囉!唔關單幢、屋苑事,點為之冇錢淨?我屋苑每個月有成七十萬管 ...

除非你係單楝舊式大廈,否則70萬管理費真係唔算多,每個月管理開支,包括人工、公眾位水電、保養維修費用、園藝、保險等等,其實都用唔少。
當要加管理費時,又嗌話加得多加得密,好喇,唔加又質疑點解會有赤字,而家物管真係愈來愈難做

別墅

eelenomis 發表於 17-5-9 01:24
每個月有報表,睇下開支喺邊度,合唔合理。但就算你覺得唔合理,一係投身入去攪好佢,一係隻眼開隻眼閉~
...

的而且確,如果關心自己屋苑,係應該要睇每月I/E。如果你有懷疑,可以係常務會議或向管理署查詢。我見過好多人成日覺得法團、業委亂洗錢,甚至有啲打著呢個名號加入管委會,最尾了解完盤數都係發覺冇佢哋諗嘅事,作為住戶又要馬兒好,又要馬兒不吃草。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

路過的人 發表於 17-5-5 21:45
如果有時間……又有興趣……可以參考建築物管理條例第344章……可以講管理法團真是……吃力不討好……想做 ...
Agree

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 濛查查 的帖子

法例規定要貼出黎又點? 法團唔貼你吹佢唔漲...............以下說話係出自法團的法律顧問:
住客問:點解咁耐都未有財務收支表? 都成半年D錢去晒邊
主席:問財政啦 (當日財政無出現)
住客問律師:咁我地有咩可以做? 點先追到法團呢?
律師:你可以出信比法團﹐比個DEADLINE佢﹐叫佢地係DEADLINE前一定要貼出黎LOR
住客問:咁如果佢仍然唔貼出黎呢?
律師:你咪去告法團LOR﹐不過你諗清楚呀﹐你告上法庭你要比錢﹐法團都係用緊你既錢去請律師﹐你有足夠金錢你先好去告呀﹐唔係一陣法團告返你轉頭。

伯爵府

wendyaupooh 發表於 17-5-9 16:34
回覆 濛查查 的帖子

法例規定要貼出黎又點? 法團唔貼你吹佢唔漲...............以下說話係出自法團的法律 ...

邊個屋苑咁惡

男爵府

回覆樓主:

如果冇錯……344……只係一個指引

伯爵府

Dado康 發表於 17-5-5 18:27
另外仲有管理處職員

如果真係有問題,向民政事務處反影,睇下幫唔幫到你

伯爵府

cayarln 發表於 17-5-9 01:29
除非你係單楝舊式大廈,否則70萬管理費真係唔算多,每個月管理開支,包括人工、公眾位水電、保養維修費用 ...

我地屋苑,乜設施都冇,管理公司條數,仲要實報實銷,上年仲有幾個月,因為話請唔到人,用$850請一更看更,又用咗幾拾萬;工程開大幾倍,多多錢都唔夠洗啦!
話法團&管理公司冇問題,點講都冇人信

別墅

濛查查 發表於 17-5-9 23:20
我地屋苑,乜設施都冇,管理公司條數,仲要實報實銷,上年仲有幾個月,因為話請唔到人,用$850請一更看更 ...

$850 一更 應該係搵保安公司俾人,12碼嚟講算合理,至於工程,由於冇講係咩類型,好難答你是否正常, 不過你絕對有權問條數

別墅

路過的人 發表於 17-5-9 21:12
如果冇錯……344……只係一個指引

344係例,唔係指引咁簡單

伯爵府

cayarln 發表於 17-5-11 00:39
$850 一更 應該係搵保安公司俾人,12碼嚟講算合理,至於工程,由於冇講係咩類型,好難答你是否正常, 不過 ...

下?$850一更係合理?我冇嘢可以講

男爵府

cayarln 發表於 17-5-11 00:42
344係例,唔係指引咁簡單
咁...是否可以好複雜?

首頁

尾頁

跳至