自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

象牙宮

回覆樓主:

我一直都無update,但長開電腦,有無事架?

別墅

Dalmatian 發表於 17-5-13 09:52
http://www.appledaily.com.tw/realtimenews/article/new/20170513/1117676/

還在用Windows 7或Windows XP ...

剛check了,11/5 update左
多謝提醒

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

oran04 發表於 17-5-13 17:00
我用win10的,真有幾個月冇開過機。有冇人知其實隻毒會唔會一開機就鎖,定要上左網先中,我驚佢早前潛伏在 ...
冇咁誇,驚就offline backup左sin,
win10冇記錯係強制window update

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

有裝咗防毒軟件,係咪應該安全呢?
驚驚哋唔敢開機添…

大宅

請問開咗電腦, check 吓有冇update到KB4019264,如有才上網ok嗎?

男爵府

Dalmatian 發表於 17-5-13 09:52
http://www.appledaily.com.tw/realtimenews/article/new/20170513/1117676/

還在用Windows 7或Windows XP ...

唔好意思 我見到最新update係kb4019472 12/5 update 哩个有無問題呀?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

想問我日日開同機咁有冇事?

男爵府

我用緊windows 8, 見到1/3/2017 update咗,但係係KB2999226, 唔係KB40頭,請教下大家,咁又得唔得呢?

珍珠宮

回覆樓主:

我5月10號已經update咗kb4012204, 之後見到今日有update咗個叫kb915597, 咁係咪即係安全???

男爵府

無話可說 發表於 17-5-13 17:51
我一直都無update,但長開電腦,有無事架?
趁冇事update左先啦
一係check下係public port 445, 今次係針對SMB漏洞用port 445攻擊
http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/

男爵府

Edithcsm 發表於 17-5-13 18:50
有裝咗防毒軟件,係咪應該安全呢?
驚驚哋唔敢開機添…
驚就offline backup喺external hdd先

男爵府

charlottesze 發表於 17-5-13 23:53
唔好意思 我見到最新update係kb4019472 12/5 update 哩个有無問題呀?
如果係Win 10 v.1607,就係最新
https://support.microsoft.com/zh-hk/help/4000825

男爵府

kylie2006 發表於 17-5-13 23:58
我用緊windows 8, 見到1/3/2017 update咗,但係係KB2999226, 唔係KB40頭,請教下大家,咁又得唔得呢?
...

要睇返 windows 係咩 version, 咩 bit , 未必一樣
https://technet.microsoft.com/zh-tw/library/security/ms17-010.aspx

男爵府

_candy_ 發表於 17-5-14 00:03
我5月10號已經update咗kb4012204, 之後見到今日有update咗個叫kb915597, 咁係咪即係安全??? ...
要睇返 windows 係咩 version, 咩 bit , 未必一樣
https://technet.microsoft.com/zh-tw/library/security/ms17-010.aspx

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有幾個機場都中招喇

伯爵府

回覆樓主:

D黑客真係無人性,現今有好多關乎性命的系統以電腦監控,分分鐘會死人冧樓㗎!

搞埋呢D陰毒嘢揾錢,比恐怖份子更衰更賤,

珍珠宮

BK Milk勳章

babyf 發表於 17-5-14 00:49
D黑客真係無人性,現今有好多關乎性命的系統以電腦監控,分分鐘會死人冧樓㗎!

搞埋呢D陰毒嘢揾錢,比恐怖 ...

睇新聞,英國有病人受影響,因呢件事未能按原定時間做手術

子爵府

回覆樓主:

明天起身睇吓先

大宅

bbyou 發表於 17-5-13 14:22
好想喊……

手都震埋,依家吾知点算好好
你呢個有咩問題= =???
睇唔出有咩問題

大宅

peppamo 發表於 17-5-13 14:44
係米如果中左 一開機就會彈呢舊出來
係~
但係呢個勒索軟件 意思即係會鎖左你電腦裡某d檔案~
要你俾錢先幫你解鎖 咁俾左錢係咪真係解到又另一件事~
之但係。。。其實普通上下網 都有機會中招既~
同埋呢一隻有潛伏期~
意思即係~打個比喻,
你呢一刻上bk中左呢個~
唔會即時彈出黎話你知"拿而家你部電腦d檔案俾我鎖起左喇~你俾錢我就幫你解鎖啦"
佢會慢慢鎖左先~鎖到咁上下先彈個視窗黎恭喜你叫你俾錢
聽聞呢一刻專家都解唔到~
如果不幸中左 洗機吧啦~

順帶一提~我建議各位唔好裝大陸防毒軟件
同埋...佢呢隻野~係可以鎖你機都開唔到變藍畫面

首頁
12345...9

尾頁

跳至