自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

TissueBB 發表於 17-5-16 18:38
回覆 Chowying 的帖子

都唔係既,我都係感慨下,想大家陪多d屋企老人家~眼科係真係特別麻煩,如果佢有手 ...

係你唔明白,有 d 老人家自己唔想人陪
總有離別的時候

珍珠宮

可能有D老人家無女,所以未人陪羅,仔通常都吾會照顧父母,新抱又唔會理,我成日唸,無女嘅老人家糸點樣生存

珍珠宮

可能有D老人家無女,所以未人陪羅,仔通常都吾會照顧父母,新抱又唔會理,我成日唸,無女嘅老人家糸點樣生存

珍珠宮

15週年勳章

anna59 發表於 17-5-16 18:44
可能有D老人家無女,所以未人陪羅,仔通常都吾會照顧父母,新抱又唔會理,我成日唸,無女嘅老人家糸點樣生 ...
個仔要返工又有孝心的就請個人照顧下個老人家, 我識個伯伯都係咁

水晶宮

ypoons 發表於 17-5-16 18:05
如果我老咗自己行到去睇我都唔會講,唔想阻啲後生返工

same here.

子爵府

醒目開學勳章

我响醫院做義工, 服務對象係老人家, 特別係自己單獨覆診嗰D. 見過咁多老人家,其實真係好難講 ,究竟係仔女唔理/唔得閒, 定係老人家唔講. 真係每人都有自己的故事. 總之, 家家有本難唸的經, 我地睇嘢唔好太表面, 太主觀, 以為一定係某某原因.

最深刻嗰次, 做做吓個獨居婆婆對住我忍唔住係咁流眼淚, 話佢自己又咩都唔識, 每次覆診都無人幫無人理, 佢覺得好驚,覺得自己好淒涼. 不過, 通常D對象有義工表達關心都好開心, 久唔久就有人話請我去飲茶, 笑晒咁返屋企

[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

人年紀越大就越唔想仔女。特登請假陪同睇醫生。我最近經常出入醫院。都唔想她們陪。免負累她們

男爵府

我奶奶就係咁既人,佢自己一個人住仲要離我地好遠,有病唔會出聲,怕煩到我地!我老公佢個仔又唔會主動關心下佢,我呢個新抱佢永遠當係外人,只係有大件事要決定先搵我!

大宅

TissueBB 發表於 17-5-16 15:25
岩岩陪媽咪覆診,坐係身邊都係老人家無個後生陪,撞到個婆婆由細睇到大,眼科一定要有人陪出院,因為驚唔知 ...

呢d case好多時都係父母自以為事,真係仔女唔得閒。都可以搵朋友或親友。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

除非同住,如果唔係,老人家去醫院,佢唔講,仔女點知呢?我62,99都係咁㗎!

水晶宮

siu05 發表於 17-5-16 18:58
個仔要返工又有孝心的就請個人照顧下個老人家, 我識個伯伯都係咁

好多老人家係寧願自己去,都唔想外人陪

子爵府

我媽又係其中一個死驚仔女陪佢覆診的人!佢d唔知咩心理!驚死我同佢去會令佢無得返正苦睇咁死驚我去取消佢正苦個位要佢睇私家

琥珀宮

回覆樓主:

d人成日話唔會養兒防老,可能個位老人家都係咁諗

男爵府

回覆樓主:

其實啲老人家,係驚啲仔女冇咗份工呀!因為而家做嘢,好多時請假或者早走啲上司都 依依哦哦 ,喺度鬧呀!所以較難攞假 難早走呀! 所以啲老人家先擔心啲仔女冇左份工,唔想麻煩佢哋啫,其實未必啲仔女孝順嘅。

琥珀宮

岩岩陪媽咪覆診,坐係身邊都係老人家無個後生陪,撞到個婆婆由細睇到大,眼科一定要有人陪出院,因為驚唔知 ...

愛錫仔女既父母,好多會咁,體諒仔女工私兩忙。

而且多數老人家高估自己能力,以為自己一個都掂唔洗麻煩人

珍珠宮

siu05 發表於 17-5-16 18:58
個仔肯請工人照顧已經好好,我見有D無女嘅老人家無人理

侯爵府

2018復活節勳章

TissueBB 發表於 17-5-16 18:33
回覆 sjssjssjs 的帖子

我試過,爺爺去世時,我陪爸爸去拎死亡證,接待處個阿姨真係好差態度,個陣真係忍 ...

我第一次攞死亡証時已爆咗出來

侯爵府

2018復活節勳章

我爸患病時, 佢都唔想煩到我地班仔女搵食

於是我同佢講已辭職, 可以有時間陪佢多啲,爸爸係患病到走都好開心。

子爵府

回覆樓主:

後生一年有幾多日假,都要為佢哋諗下,佢哋自己都有家庭,下下叫佢哋陪,唔使搵食呀。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至