興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

HM168 發表於 17-5-29 14:35
回覆 baby668 的帖子

S7 & 8 太貴了, 找D平平地$3000- 到就可以

而家韓水四千幾(水貨單卡),雙卡玩新加坡水貨

子爵府

oceandeepsea 發表於 17-5-29 16:16
睇youtube,sony xz p 好勁

廣告都唔勁,邊有水魚上當

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

baby668 發表於 17-5-29 19:41
廣告都唔勁,邊有水魚上當

乜咁差,我見影相loading快左,唔使轉轉下

翡翠宮

oceandeepsea 發表於 17-5-29 21:28

但影相好似仲係唔係好得……

珊瑚宮

lyh80115 發表於 17-5-29 22:13

無比較,都唔多識,六千蚊,都係得個睇字,不過sony 機有d人喜歡左校右校先影相

子爵府

oceandeepsea 發表於 17-5-29 21:28

小弟用緊3部機
1. LG G Pro2
2. Samsung Note3
3.Sony ZR

三部機之中,Sony ZR最差,買佢原因係因為佢係極小數,防水加可换電池手機

有圖有真相,Sony 用emmc ROM速度測試,試完就知點解無人再用Sony,寫入速度只有5MB,直頭係電子垃圾

子爵府

lyh80115 發表於 17-5-29 22:13

咁又唔係喎,佢個影相其實幾得,尤其是XZ 開始出五軸防震我用過真係好掂,不過只有一個賣店係唔夠,佢XZ重係用emmc同3G ram,config落後人地三年,唔好話韓國仔,小米低價機都可以KO佢

https://unwire.hk/2016/09/14/sony-xperia-xz-hk-first-review/mobile-phone/

珊瑚宮

baby668 發表於 17-5-30 08:20

咁又唔係喎,佢個影相其實幾得,尤其是XZ 開始出五軸防震我 ...

我用緊xc,唔用xz,一來知會有xzp,二來唔降價,三來xc都一樣有五軸,後置影相一樣,三千蚊算係咁,有擔心720p唔得,但用落無單對單比較,又唔覺有咩大分別,但就有一個大好處係極慳電,我狂用一曰仲淨15%電,所以有時諗如果唔打機,係咪一定要有4g ram,真係唔知,不過sony係特別衰格,次次比少少你,吊你癮,人地已經有左,佢就偏唔比,好似拍拖咁,係咪人人受依套,明知比人坤都要去

子爵府

oceandeepsea 發表於 17-5-30 08:38

我用緊xc,唔用xz,一來知會有xzp,二來唔降價,三來x ...

其實我好肯定話俾你聽, 現時通訊Apps嘅都非常之大食,實際經驗(多次實测)話俾我知,淨係WhatsApp加We Chat兩個通訊軟件巳佔用接近500mb ram,再加個Facebook巳經用接近700mb ram,所以現金手機4G ram係絕對有實際需要,小弟部機3G ram,經常運行apps约三十幾個,一樣有lag機情況

別墅

回覆 baby668 的帖子

紅米NOTE 4 有什麼意見

珊瑚宮

baby668 發表於 17-5-30 18:09
其實我好肯定話俾你聽, 現時通訊Apps嘅都非常之大食,實際經驗(多次實测)話俾我知,淨係WhatsApp加We Cha ...

我多數用依d app,用完晒,唔用手機前,會按右下四方icon退出所有app,好順,未試過有lag,會唔會係我屬小用量

子爵府

oceandeepsea 發表於 17-5-30 20:23

我多數用依d app,用完晒,唔用手機前,會按右下四方i ...

簡單嚟講, 運行嘅apps越多, 就愈容易lag, 就咁睇你呢個版面,同埋底下頁數總共三頁估計, 你應該只係裝咗好少apps, 目前嚟講很多用家習慣最小裝100 個apps上, 唔好以為好多,其實真係唔多㗎

舉另外一個實例俾你聽, 可以前有一部港版LG G3 3G ram,同一部日版LG G3 2G ram, 兩部機所有規格基本上都係完全一樣, 分別只係在於一部係3G ram, 另一部係2G ram, 但係我可以好肯定話畀你聽兩部機嘅操作體驗係兩個世界, 兩部機安裝相同嘅Apps,但部日水 2G ram lag到爆,而且經常發熱,原因2G ram 根本唔夠能力處理多工, 令cpu嚴重負荷, 導致溫度好快會上升, 而另一部港版G3,因為有3G ram, 在多工處理上變令cpu負荷大減, 所以部機不會經常發熱

這就是多ram的好處

珊瑚宮

baby668 發表於 17-5-30 21:07
簡單嚟講, 運行嘅apps越多, 就愈容易lag, 就咁睇你呢個版面,同埋底下頁數總共三頁估計, 你應該只係裝 ...

原來我是低用量,100 app真係夠跨張,另如果同時開好多app,當頂唔順,系統會唔會自動關左某d app,避免出現lag,要再用,就要再打開

珊瑚宮

回覆樓主:

因為我睇Ray ma youtube 測試手機,好多時,手機唔夠ram,都係自動退出一d大型game

子爵府

oceandeepsea 發表於 17-5-30 21:43
原來我是低用量,100 app真係夠跨張,另如果同時開好多app,當頂唔順,系統會唔會自動關左某d app,避免出 ...

其實一啲都唔誇張, 因為各大廠家如在已經最少有十幾二十個apps, 再加上自己安裝六七十個apps, 加埋已經差唔多100個apps, 好多人淨係會計自己安裝幾多apps,但係會忽略咗本身自帶系統已經有唔少apps運行緊

子爵府

oceandeepsea 發表於 17-5-30 21:45
因為我睇Ray ma youtube 測試手機,好多時,手機唔夠ram,都係自動退出一d大型game
...

唔係自動退出,大多數情況會出現lag,同部機在很短時間內迅速發熱,熱到辣手, 所以好多人成日問我點解我部機係冇使用嘅情況之下突然之間都會好熱呢, 通常咁樣問嘅人都有一個共通點就係用緊低階或只有3G ram或以下嘅手機,因CPU和ram都應付唔到大量apps在背景運行而發熱

子爵府

回覆樓主:

左邊係S8, 右邊係Note8, 左邊部s8屏幕已經調到最白,但比起Note8仍然有好大距離

首頁

尾頁

跳至