自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔間直資小學今學年staff turnover 係零

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

carphoto 發表於 17-5-19 06:16
幫阿仔選直/私小係因為buy活動教學,happy learning, 唔會重抄寫同背。所以中學我都會選直資,我知政府學校 ...

侯爵府

我分享下: 我仔揀左私小, 當年有3直資OFFER過, 我係會睇左每間D FORUM, 睇下實際功課量同環境, 比較後普遍直資同私都著重"質"多D, 唔會好多功課又可以學到野, 我有朋友仔女讀傳統津校, 兩個都係放學做1X樣功課, AVERAGE 係4PM-8PM都係做緊功課, 基本以抄寫為主, 仲話有小測, 默書仲攪得夜 (唔理成績當然另論), 除左上堂時間, 佢地放學又要參加下D活動, 有時想走都走唔到(高小)講真, 我覺得基本功課同溫習係要, 但晚晚都係咁, 佢唔顛我都顛!

我仔2,3樣功課, 從不會抄課文一次, 每晚有少少時間, 我覺得健康D

讀書路好長既, 無話邊間一定好過邊間, 你只需要揀一間你覺得最適合自己小朋友既學校, 因為只有你最清楚佢

davywm    發表於 17-5-19 14:11

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Icecream17 發表於 17-5-19 03:10
我女私小,老師流動性不大,同一老師做一班班主任年年都係,無轉過。比喻下年升3B,就一定係果位老師做班主 ...

但係老師都會對班學生有感情既

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我依家就係後悔無讀直資

男爵府

回覆 homommy 的帖子

唔係喎!小兒讀九龍塘私校,老師幾乎全部都有十年以上經驗,教學很有效率,上完堂,阿仔已經很明,唔駛點温書都識。最大優點是少功課,基本上在學校的功課堂已經完成,返屋企很多時間。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

homommy 發表於 17-5-19 01:21
聽聞老師成日轉,因為比起津校待遇冇咁好所以只能留到班冇經驗教師。係咪真? ...

我仔直資,冇成日轉老師呢個問題。讀咗6年,老師師資都好好,全部都教咗好耐書。1至3年級,兩位班主任都冇轉過,一個Chinese, 一個外國人,老師跟住班同學一齊上。我鐘意少功課,少多餘嘅抄寫,留多啲時間多元化發展。又鐘意6年都係小班制。

最重要我係唔想中學玩大抽獎,而家入返自己小學B1龍校中學。我唔想玩大抽獎呢個遊戲。

6年都係雙班主任制

侯爵府

但係津校係長約加公積金。直資續年簽加強積金。
我朋友仔仔間新界直資每年走10個老師。整來想幫阿女報但依家都幾猶疑。
幾年就換1個新校長。間學校先15年。換第4個了。

伯爵府

個人睇法only!

我覺得直資,私小同津校既分別係 直資私小既家長肯比錢去陪養小朋友,咁小朋友既質素會好d(起碼家長應該肯去投資比小朋友,管教唔會差?)而津小因為有大抽獎,可能會有參差。 我覺得peer group 係好緊要,如果你身邊既人都係d好既peer ,學壞機會唔會大

珍珠宮

好媽媽勳章

19841984 發表於 17-5-19 01:31
睇你邊間,女拔好唔好?

伯爵府

KamMui 發表於 17-5-19 14:37
個人睇法only!

我覺得直資,私小同津校既分別係 直資私小既家長肯比錢去陪養小朋友,咁小朋友既質素會好d( ...

我有個好深既感受係上當年我呀妹,比我呀媽揀左去讀職業先修學校。當然最後我呀妹係讀書唔成啦!同我妹傾開計,佢話會中一時都想讀書,但個個同學都唔讀書,佢就覺得讀書好out!

另外一個例子係我老公,佢係一個唔鐘意讀書但有小聰明既人,中學入左間名校,佢話間學校讀書氣氛好強,班裡面個個都係書蟲咁滯,所以型成一個風氣係個個都要讀好d書如果唔係就好無用

當然呢兩個都好extreme,但對於一個小朋友我又覺得好岩,如果身邊既人係好既,你學好既機會係大d!

子爵府

資源會比較多

男爵府

KamMui 發表於 17-5-19 14:43
我有個好深既感受係上當年我呀妹,比我呀媽揀左去讀職業先修學校。當然最後我呀妹係讀書唔成啦!同我妹傾 ...

認同

男爵府

homommy 發表於 17-5-19 14:19
我朋友仔仔間新界直資每年走10個老師。整來想幫阿女報但依 ...

請問邊間?

男爵府

我朋友仔仔間新界直資每年走10個老師。整來想幫阿女報但依 ...

X信?

侯爵府

回覆 孟母3000 的帖子

乜信唔係私校咩? 都近架啦。唔講邊間啦。讀緊既會知 。都算區內受歡迎直資。但d老師我朋友講好既做得野既都轉晒津校。剩返hea 做既同新老師

伯爵府

homommy 發表於 17-5-19 16:30

乜信唔係私校咩? 都近架啦。唔講邊間啦。讀緊既會知 。都算區內受歡迎直資。但d老 ...

其實點可能單憑一間直資就代表曬所有直資?直資都有勁d有d無咁勁,學費都有平貴。咁唔通喇沙會輸俾一間唔出名既直資?

男爵府

homommy 發表於 17-5-19 16:30

乜信唔係私校咩? 都近架啦。唔講邊間啦。讀緊既會知 。都算區內受歡迎直資。但d老 ...

Plk?

大宅

禁都要睇學校既唔可以一既而論所有直資/私小流動性大

男爵府

Icecream17 發表於 17-5-19 03:10
我女私小,老師流動性不大,同一老師做一班班主任年年都係,無轉過。比喻下年升3B,就一定係果位老師做班主 ...

咁如遇到有老師同個別發學生相處唔好,或有針對情況埋好慘?

首頁
12345...6

尾頁

跳至