自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章

點困難應該出聲講咗先,並唔喺唔聲唔聲一嘢停咗比家用,到過時過節先比幾千蚊,重有買咗樓要供樓唔喺一個可以停比家用嘅借口。

你亦都講得出阿妹重讀緊書,有你嗰二千蚊家用可能幫輕唔少呀!

別墅

cherrieleung722 發表於 17-6-12 10:04
家用點到唔cut得,你cut家用去供樓,咪即係你父母幫你手供樓,我覺得照俾家用,嗰啲過年俾錢,得閒無謂去請 ...

我又覺得父母唔同老闆 我覺得孝唔孝順唔係建立係金錢上 我第時亦唔會咁諗我d仔女

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 17-6-12 09:45
成件事,阿妹多口……

阿媽可能只是呻兩句,佢就做傅話員……
同意,你阿妹多口
有時對住個女呻吓,可能你媽媽都手緊呢

聽你講每隔幾個月俾幾千,飲茶你請,咁不如你攤開俾少啲,好過咁樣

父母都要生活,你唔定期俾定額的錢,你父母根本就無得預

既然你知道媽媽錫你,就唔好再唔開心,唔好收埋個心到,問吓父母係咪等錢使,大家有商有量

男爵府

回覆 ckkc0910 的帖子

老實講冇錢既話做到70都要做啦, 有時家用唔只係用黎養父母, 比少少心意佢地, 有d閑餘錢洗下, 佢地又開心.
如果你話佢地要你比一萬蚊做家用就真係困難, 但佢地10年來都收你2千家用又冇怨言既話, 都唔似會向你獅子開大口呀.

我明你佢話你係蝕本貨唔開心, 但你都唔好失望佢地既反應, 因為我都明佢地既失望.

珍珠宮

開心吸收勳章

ckkc0910 發表於 17-6-12 09:36
說來話長 講下我個背景先 我有個妹仲讀緊書 而我就18歲就出黎做野由低做起 一直半工讀左個學位 由$5000人工 ...
cut 家用要出聲,妳吾聲吾聲, 當妳阿媽係咩? 做人要有交有帶!

妳解釋比阿媽知,起碼佢會 睇住自己盤數,洗幾錢。

妳失預算,妳阿媽都係失預算~囉。。。。

請反醒下先
違規內容

男爵府

回覆 michelin888 的帖子

不喜勿插父母生我地養我地,知道我地手緊可能一時呻下,而有人比埋啲咁既feedback比樓主,真係

子爵府

ckkc0910 發表於 17-6-12 10:08
我爸爸媽咪都仲後生 50歲到 仲返緊工

唔係佢地有冇返,就萛佢地有幾條街收租,少少家用都要俾,我媽話:屋企唔係等你份家用開飯,但家用的另一個意義是,讓父母得知你錢銀上是否充足,如果連定時定候攞二千元出嚟都唔得的話,做父母就會担心,我個女生活係咪有問題, 另外俾家用都係對父母的心意

子爵府

回覆樓主

媽咪都只是呻下,而且我覺得你唔講一句就cut家用咪仲傷你媽咪!

養你咁大,結婚沒有獅子開大口,母親節都沒好好陪自己!家用話cut就cut!

珍珠宮

開心吸收勳章

家人之間應該有商有量。你cut家用前,應該先跟父母商量,把你的難處說出來,先取得父母的諒解。現在,你可以乘機問問父母是不是因為母親節的安排而生你的氣,還是因為沒有給家用而生氣。我估計你父母不完全是計較錢的多少,而是覺得你嫁了後就成了別人家的人,做決定前沒有尊重二老。

別墅

dice_hk 發表於 17-6-12 10:16
回覆 ckkc0910 的帖子

老實講冇錢既話做到70都要做啦, 有時家用唔只係用黎養父母, 比少少心意佢地, 有d閑 ...

我講漏左佢地係嫌2000太少 仲要有次同我老爺奶奶面前話我俾得少tim 不過我當時唔在場 唉 我都好無奈 我真係想俾多d佢地 但我有能力先得架 所以我而家好努力工作 希望可以俾多d佢地 我都唔想因爲供樓而唔俾佢地 只係暫時姐 況且我而家都係隔一兩個月俾 唔係完全無貢獻呀 都唔洗講呢d咁傷人心既說話姐

伯爵府

好媽媽勳章

一家人應該互相體諒、有商有量!

妳妹唔係太懂人情世故,唔應該喺姐夫面前講,攪到心中有根刺,會認為外母覺得自己無本事!

按能力做番本份就得,家家有本難唸的經!

公爵府

親子王國15週年勳章

說來話長 講下我個背景先 我有個妹仲讀緊書 而我就18歲就出黎做野由低做起 一直半工讀左個學位 由$5000人工 ...

首先點解唔比家用唔出聲? 仲有結婚買樓應該有計過數, 家用亦都係要計算嘅洗用, 比少少都好過唔比呀.

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章

ckkc0910 發表於 17-6-12 10:06
咁我又真係無認真坐低傾過 但我有聽佢講過佢話佢都無每個月俾$$ 婆婆 都係過時過節先俾下 所以我都一心以 ...
你婆婆角式又唔同喎!

你媽重有你妹要養喎,你婆婆喺大家共同供養,佢唔使為三餐有無飯開而擔心喎!

珍珠宮

回覆樓主:

生仔生女不嬲都係蝕本咖啦,蝕唔起就咪生,好老實你生我出黎當投資我都未嬲啦,衰d講若果有100歲命,我都要養你80年,邊個慘真係唔知,後生既時候又唔努力,老來又指意仔女,孫,比家用只係心意氹下你老人家,有咩條文寫明一定要比,每個月比幾多,年終雙糧花紅?我屋企人都係咁樣,亦經常話我冇付出過,我細細個就的我比阿嫲湊,大個左先返返黎同住,住唔夠幾年我又出黎做野養家,佢地都好著數,到我結婚比禮金都冇送過金比我,而家仲成日開口埋口就話我冇做過幾年野冇比錢,家下真係我欠左佢地,佢地有冇問過我究竟我想唔想出世

大宅

ckkc0910 發表於 17-6-12 10:22
我講漏左佢地係嫌2000太少 仲要有次同我老爺奶奶面前話我俾得少tim 不過我當時唔在場 唉 我都好無奈 我真 ...

我明你,搵好多比多d無所謂,但點解親情要拎錢黎度?唔通佢地生仔女就為左仔女養?勁自私。

瑪瑙宮

大廚勳章

即係你後來覺得手緊連$2000都唔俾佢呀?$2000唔係多自己慳啲都應該比到呢份家用。。。而且佢一直都冇要求你加,你反而因為自己結婚買樓就cut左我2000。。。咁樣比人話我覺得都應該。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

回覆樓主

嬲你母親節正日陪99多過佢

別墅

sawanaca 發表於 17-6-12 10:25
你婆婆角式又唔同喎!

你媽重有你妹要養喎,你婆婆喺大家共同供養,佢唔使為三餐有無飯開而擔心喎!

我想講 我個妹之前d 洗費一直都係我有份俾架 係今年開始我無能力我先無俾 就算我個妹借loan 個彌償人都係寫我 所以我都有負責我個妹架

大宅

sawanaca 發表於 17-6-12 10:25
你婆婆角式又唔同喎!

佢個妹唔係佢媽既責任咩?

我覺得生得仔女無得預計仔女一定有回報,就算想,都無理由咁話個女下話,人地99都辛苦養大個仔架

侯爵府

回覆樓主:

2000..係真係少。。但少到唔俾。。仲要唔單聲就唔俾。。做父母幾大度都好,個心都唔舒服。。至於蝕唔蝕本貨,一句姐。。你老公唔開心又係多鬼餘。。你地經濟佢心知肚明。。係俾唔出就係俾唔出。。諗咁多做咩姐。。

首頁
12345...19

尾頁

跳至