自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

blueblueon 發表於 17-6-19 11:58
無錯啦...識人好過識字

男爵府

回覆樓主

我唔知名校是一定好,但我當年係band 2學校讀中五,都算中上成績。有幾個地區名校學生過來重讀,成績完全 k o 哂我地。從此知道天外有天,人外有人!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

tester5 發表於 17-6-19 11:51
呢d野,一向唔係必然架,唔係咩?
就好似問:「嫁個有錢老公,是否一定幸福?」

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

點為之有前途?

不知所謂的乙陸!!!

大宅

回覆樓主:

有前途代表係搵到錢? 如果係咁既話,讀完大學都未必有前途!

侯爵府

愛女 發表於 17-6-19 11:46
有無人識小孩不讀明校都讀倒書
系咪讀名校才有好前途.
因為名校一定課程深, 上大學機會大.

唔係
但讀名校較易有好前途

侯爵府

回覆樓主

我以前個同事係傳統名校畢業 佢果間學校係好多人爭 好出名 但佢唔講大家都唔覺佢名校出生 因為除左英文流利之外 無野勁 所以畢業左五年做極都低級 其他得ive學歷反而升得快過佢

大宅

回覆樓主

係有點幫助,尤其是第一份工,好多老細真係會睇你中學讀邊間因為佢對你認識唔深,唯有睇下你中學讀邊間,之後係點就要靠你自己
抱抱BB

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

不是,各人有不同命運!我個朋友,中五未畢業,但識咗個老細,佢老公好錫佢,宜家唔駛做,好幸福。

水晶宮

回覆樓主

好難講!

公爵府

我c6 當年讀band 5中學,最後咪又大學畢業。條條大路通羅馬,最緊要係有心。

大宅

我個叔仔冇讀大學,喺英國自己出黎做IT,20幾歲,但google同facebook主動聯絡佢想請佢。
我以前個老闆,又係冇degree一樣做到大老闆。
所以最重要發掘自己所長,唔讀大學都可以出人頭地!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

呢d問題無咩意義
「係咪讀好書至會賺到錢生活無憂」咁事實係各人有各人際遇。咁等唔等於唔駛嘥時間讀書?

利申:無追求名校

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我份工d大位,好多個都出自名校中學。

佢地interview既自信同表現,的確勝人一籌,難怪 interviewer 簡佢地。一望埋履歷見到出自喇叭拔類,即刻過關啦~
我是一隻喵

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

睇吓咩名校 有間名男校近年大多上唔到香港大學喎⋯⋯
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

公爵府

2024年龍年勳章

sonson1234 發表於 17-6-19 12:23
其實好睇個人性格社交,性格決定命運多啲

如果有基本入場卷, 事業真係好睇性格. 如果性格不輕易放棄, 又鍾意與人溝通不得失人, 工作一般不會差. 我識人有基本入場卷, 但性格多愁善感, EQ/AQ 都低, 事業真係一糊塗

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

古仔,多的是啦!

我同我哥都係讀已殺村校,佢大我一年,高我兩級 (即佢係超細B,我係正常),佢好聰明,入到男拔,但佢入咗兩次cityU讀degree,都畢唔到業!
我入到地區官中,然後入三大

又,有個朋友有兩個細路,兩個都應該係資優
大嘅响神校讀到初中,頂唔住d老師針對佢 (叻過頭),轉咗去讀新派直資,目標係入醫科。
細嗰個,又係讀神校,但無學習動機,學校講明升唔同中學,去咗一間band 2尾band 3頭嘅學校,考全級頭幾名,學習動機返哂嚟!

珍珠宮

畀面勳章

tester5 發表於 17-6-19 11:51
呢d野,一向唔係必然架,唔係咩?
就好似問:「嫁個有錢老公,是否一定幸福?」

中point

禁止訪問

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

好睇細路嘅性格啦...
如果當日我阿哥唔係入到間自由度高嘅神校,可能佢會認真讀書

首頁

尾頁

跳至