論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Rabo 於 09-2-5 10:20 發表
Rolandbb,

你同我一樣個賓做左四年, 煮飯好, 而且我個仔仲好中意
佢 (知佢就快走仲喊), 本來想同佢續, 但近大半年發現佢同 財務借錢, 起初借幾千, 日日有電話騷擾, 攪到電話號碼都要轉埋, 近兩三個月我偷睇財務比佢 ...

咁你係咪已經搵咗新工人 ?? 我個賓只做咗一年多d d.

禁止訪問

侯爵府

原帖由 Rabo 於 09-2-5 10:55 發表
11 月申請, 前日先批, 舊賓下個月頭約滿, 時間剛剛好!

我個舊賓好無良心, 佢叫我寫 reference letter 比佢話係我自己唔想比長期服務金先至唔同佢續約, 我地本來好想續只不過係佢唔好好珍惜先至攪到分手收場, 好工人 ...

你都好, 唔洗賠一個月俾佢走. 我仲响舊年11月同佢續咗約, 因為唔想俾外僱稅, 呢次真係捉蟲, 倒蝕一個月俾佢.

別墅

一路搵工人,冇炒住,除非你可以handle冇左工人既日子.佢借錢又唔關你事,搵到個好既工人再炒不遲.

別墅

原帖由 Rabo 於 09-2-5 10:32 發表
Rolandbb,

其實本地和海外都係一樣, 我地兩種都試過, 完全係彩數

舉埋雙腳同意.
海外有太多變數,仲要等得好被動.
本地分分鐘放你飛機.
但我覺得本地好過海外,如果搵到一個好既姐姐,
起碼可以睇下真人,傾下,同埋有reference letter,僱主電話等等.最主要眼緣都好重要,仲可以主動d,唔駛綁死一個工人身上.

禁止訪問

侯爵府

原帖由 MandyChau 於 09-2-5 14:10 發表

舉埋雙腳同意.
海外有太多變數,仲要等得好被動.
本地分分鐘放你飛機.
但我覺得本地好過海外,如果搵到一個好既姐姐,
起碼可以睇下真人,傾下,同埋有reference letter,僱主電話等等.最主要眼緣都好重要,仲可以主動d,唔 ...

如果請本地, agent 仲有冇錢賺呢 ?

禁止訪問

侯爵府

原帖由 Rabo 於 09-2-5 15:40 發表
請 local 僱主要比多啲費用, 而賓賓就比少左,
大概請 local 僱主要比 $2,800 - $3,500.
千其不要請啲 收費特平的 local , 我有朋友幇親間只收$980, 但請幾個都有問題

...

原來分別响呢度. 明白了. 真係平嘢冇好.

大宅

我都覺得請工人好講彩數, 我之前都換過好多個工人... 質素方面, 其實個個都差不多, 最緊要係個 agency follow-up 得好, 有問題時, agency 肯出手幫忙教個工人及解決問題先最重要, 我都好慶幸遇到一個好agency..

首頁

尾頁

跳至