親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

clubman1800 發表於 17-8-15 15:52
如果我一個人去, 佢 Offer 第二日航班出發 + US$300 ~ US$500 ....... 殺佢.
佢梗左係 HKD1600, 冇咁多如果回程既我完全接受呀, 但去就要諗吓啦

寶石宮

Florida 發表於 17-8-16 08:46
請問做完網上check in 後,是否只須在counter 排隊寄行李?
YES, 就咁排寄行李條隊就得

象牙宮

上次係名古屋返,櫃位check in時,
話overbook (唔記得賠幾多yen) ,
問改搭第二日同時間班機有無問題,我地拒絕,
見個個都問的。

侯爵府

TMC3012 發表於 17-8-16 09:10
YES, 就咁排寄行李條隊就得

請問一定要預先print定boarding pass嗎?

寶石宮

Benbenmum 發表於 17-8-16 09:45
可以唔print呀, 佢會到時再print返張比你架

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

teddu19981102 發表於 17-8-15 00:52
朝早9點果班

我都係17/8,9點班機,我堅拒左佢都

珍珠宮

回覆樓主

乜都係假,遲去最大機會被踢走

早到為妙

wcpcelia    發表於 17-8-17 09:25

大宅

叮噹噹 發表於 17-8-16 00:18
我今日收到email做咗網上check in之後print埋boarding pass裏面有埋坐位號碼資料,我諗冇問題卦!
你18號 ...

唔好意思拆開話題,上次坐HK Exp,到機場時,見好多人排隊check-in,我就一早上網check-in咗,所以唔使點排。想問既然機票係上網買,應該對上網操作有一定認識,點解唔到時到候上網check-in呢?為何仲有咁多人到機場先攪?係咪有比online 優勝嘅地方?

珍珠宮

SorenLorensen 發表於 17-8-17 00:36
唔好意思拆開話題,上次坐HK Exp,到機場時,見好多人排隊check-in,我就一早上網check-in咗,所以唔使點 ...

多數d 人不知有 drop luggage

珍珠宮

回覆樓主:

其實快運個counter 好清楚,一條隊未online check in,一條隊online check in左,邊條隊短一睇就知。。。

珍珠宮

Florida 發表於 17-8-16 08:46
請問做完網上check in 後,是否只須在counter 排隊寄行李?

係,記住排online check in嗰條隊

大宅

SorenLorensen 發表於 17-8-17 00:36
唔好意思拆開話題,上次坐HK Exp,到機場時,見好多人排隊check-in,我就一早上網check-in咗,所以唔使點 ...

我有時同朋友/屋企人旅行,唔同時間買機票,分左幾個booking no.,如果online check-in,system 會根據book no. assign坐位,所以一定會分開坐,要比錢先可改返一齊坐。
呢個情況會去counter check-in,有位既話職員會安排坐返埋一齊

SorenLorensen    發表於 17-8-17 09:48

大宅

Benbenmum 發表於 17-8-16 09:45

香港出境我有試過online check-in 又冇買行李,online check-in後佢會比個類似QR code比你,出境直接show個code比職員就可,唔洗print boarding pass, 連counter都唔洗去

珍珠宮

takudd 發表於 17-8-17 09:50
香港出境我有試過online check-in 又冇買行李,online check-in後佢會比個類似QR code比你,出境直接show ...

但我上次都係hand carry加online check in左(我第一次齋hand carry),有個code, 我半信半疑, 但為求穩陣都係去左counter先,我問快運個地勤,佢仲好好態度話都要去counter,仲磅左我件行李。

如果直接去安檢,真係件行李過左7公斤佢都唔知。好似搭peach由大阪番香港咁,只得hand carry可以唔洗去counter直去安檢。

侯爵府

Littlecatta2013 發表於 17-8-17 09:55
但我上次都係hand carry加online check in左(我第一次齋hand carry),有個code, 我半信半疑, 但為求穩 ...

咁online check in咗,只需寄行李,預一個半小時前到機場,會唔會好忟水

珍珠宮

Benbenmum 發表於 17-8-17 10:11
咁online check in咗,只需寄行李,預一個半小時前到機場,會唔會好忟水

我次次預2小時,因為仲要去安檢同閘口,閘口幾次去都係2百幾,只需要搭無人駕駛。

禁止訪問

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

keemic77 發表於 17-8-15 09:03
睇來比錢劃位都好重要
都唔一定.....我朋友上次去日本比咗錢劃位,而且收到e-mail確認,去到機場check-in話無我朋友資料,個位仲比咗人,最後佢要即刻比咗成萬蚊買咗兩張第二班機嘅機票。

jje88    發表於 17-8-18 10:07

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

takudd 發表於 17-8-17 09:43
我有時同朋友/屋企人旅行,唔同時間買機票,分左幾個booking no.,如果online check-in,system 會根據boo ...

Online checkin左劃左位,到時去counter改都得呀
幾大都自己劃左先、好過執剩蔗丫

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

山揸肉 發表於 17-8-18 06:17
都唔一定.....我朋友上次去日本比咗錢劃位,而且收到e-mail確認,去到機場check-in話無我朋友資料,個位仲 ...

唔會掛?如果佢話搵唔到,我又的確有email証明,佢叫我俾錢買我實同佢反檯

首頁

尾頁

跳至