親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

咁咪唔好去。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

clubman1800 發表於 17-8-16 16:00
不是可能, 是 200% 討厭中國人.

我暫時諗唔到, 世界上有邊個國家的人民, 係喜歡中國人呢個民族.

連中國人都睇低自己,對自己民族都帶歧視,人地請番個中國人客服都唔鍾意,真係冇乜民族係咁。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Gloriasogashiwa 發表於 17-8-16 17:25
我老公去年在難波的大國藥粧店睇到招請深夜時段partime的募集 (2200-0200), 上面寫明懂中文時薪2000円,其 ...

等我下星期去留意一下先

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

有乜所謂!最重要溝通到!

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

blackgarlic 發表於 17-8-16 18:24
連中國人都睇低自己,對自己民族都帶歧視,人地請番個中國人客服都唔鍾意,真係冇乜民族係咁。
...

點解近年旅遊點多咗咁多中文告示 提醒咩唔應該做 , 事必有因 , 中文人(包括我自己)都要檢討吓唔係動不動就話人歧視

公爵府

回覆樓主

佢地講國語,唔係服務hk 人,係服務內地同台灣人。無記錯,日本旅客以台灣人佔最大%.

珍珠宮

回覆樓主:

我主要在買野/食野時,用英文同佢地溝通,咁佢地唔曉英文既日本人,就會揾個識英文既staff 同我傾,serve 我㗎啦!

我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

wai001 發表於 17-8-16 23:11
我主要在買野/食野時,用英文同佢地溝通,咁佢地唔曉英文既日本人,就會揾個識英文既staff 同我傾,serve ...

我估佢地請識講「㷛冬瓜」既staff,主要係來serve 台灣人&大陸人多。

我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

大宅

thankyou201020 發表於 17-8-16 11:47
有無人發現東京大阪越來越店請中國人去服侍返華人,但好想講,我去日本都是想體驗下日本人的生活,我真是唔 ...

你要體驗日本人既生活,就唔好再去呢d地方啦。東京大阪京都北海道沖繩好多地方已經撞口撞面都係香港人/大陸人。
建議你去下次再去日本就去鳥取岡山広島東北四國,感受很不一樣。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

Charlotte_mom 發表於 17-8-16 11:59
中國勞工平丫嘛!你話唔識中文,佢一定會講日文的

No 呀! 前排去東京,導遊話識講普通話嘅時薪係當地人差不多 double。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

seaheart88 發表於 17-8-16 12:36
你去第二度囉。。。。人地不需體驗客,是想找有大消費的客。。。現在如果你去東北,四國,沖繩,北海道北d ...

新宿好多藥妝店都有識國語職員。其實幾好吖!我哋喺 big cream 買小電器,開頭有個日本人同我哋講嘢,完全溝通唔倒,跟住佢叫個識普通話嘅同我哋講,雖然我哋自己啲普通話好有限,但唔講由自何,一講原來我哋發現買錯。好在咋!

男爵府

BforGirl 發表於 17-8-16 20:42
點解近年旅遊點多咗咁多中文告示 提醒咩唔應該做 , 事必有因 , 中文人(包括我自己)都要檢討吓唔係動不動就 ...

非常同意,不過香港人亦唔見得真係咁好。

舖頭搵中國人做客服服務番華人,只係小事。講到改變原生態,要人地講英文咪一樣。

就算係歐洲d 舖頭或outlet 都有華人售貨員,有中文網頁及宣傳品,又有為中國節日攪唔同promotion。如果連遇到一個小小售貨員都抗拒,可能唔去大城巿旅行好d。

男爵府

clubman1800 發表於 17-8-16 20:22
我唔係歧視, 係鄙視.

上海、北京 ... 有南方航空、東方航空、中國國航 / ANA、JAL 去 大阪、東京、名古屋. ...

我唔坐大陸航空公司,唔想遇空管浪費時間。

我都唔鍾意佢地某d 行為。暫且返大陸時同成班內地人坐車我仲接受到,其他野難講,睇下做乜先。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

thankyou201020 發表於 17-8-16 11:47
有無人發現東京大阪越來越店請中國人去服侍返華人,但好想講,我去日本都是想體驗下日本人的生活,我真是唔 ...

我極同意啊!好討厭系日本遇到服務既人同我講中文

我都系想由日本人serve返。

珍珠宮

leng1999 發表於 17-8-17 06:10
我極同意啊!好討厭系日本遇到服務既人同我講中文

我都系想由日本人serve返。

好簡單啫,唔去遊客區

但可能似長州,上水憎到d 遊客死

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

就係因為有中國遊客, 所以先請啲中國留學生咋喎, 如果你唔識日文, 又唔知佢講乜, 咁有個人幫你我唔覺有乜問題, 其實十幾年前去已經有架啦

就算唔日本, 早幾年歐洲某啲名牌都有請華人sales, 佢仲同我講大把大陸人買野, 所以多左講中文sales

其實只要你去遠少少唔係大城市, 包你唔會咁易撞到啲講中文既

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

youhello507 發表於 17-8-17 09:09
好簡單啫,唔去遊客區

但可能似長州,上水憎到d 遊客死

系啊,所以我冇去遊客區

子爵府

其實有無留意我講是由中國人去serve中國人?一個日本人可以講中文SERVE我是開心的,點解會講到歧視。去其他國家自然想和其他國家的人接觸。我都知去郊區自然少D,但點解要咁。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至