自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

幸福花 發表於 17-8-27 16:06
佢昨日行都未打風!!

無人睇到呢個point....尋日任何行山徑,泳灘,水上活動係可以照常。

不過佢黃昏前都唔走,入黑先報警,的確係令消防好慘。

大宅

J.c.baby 發表於 17-8-27 15:09
女40,男20幾,一對情侶錯哂

我老公一睇又係睇到呢樣,笑到肚痛。
我話:啲人噤麻煩
我老公話:40歲都仲搞個20歲就知佢煩啦

男爵府

畀面勳章

應該要收返錢,急症室都要收錢啦。
妹妹於09年11月25日出世啦!

軒軒做哥哥啦!生生性性啦!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

pumpumpurin 發表於 17-8-27 16:57
無人睇到呢個point....尋日任何行山徑,泳灘,水上活動係可以照常。

不過佢黃昏前都唔走,入黑先報警,的 ...
可能已經被困,想走都走唔到~

男爵府

回覆樓主

唔通真係風雨同路咩辛苦消防員喇

公爵府

上山打野戰,夠刺激

子爵府

yame 發表於 17-8-27 15:31
無被人肉搜尋已算佢地好彩。香港現在太多騎呢人,只顧自己快樂。

內地人嚟架

用戶要求終止服務

Miulo 發表於 17-8-27 17:12
上山打野戰,夠刺激

加上8號角吹到呼呼邛~夠震撼!

Miulo    發表於 17-8-27 17:39

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

48? 一個無腦都算, 第2個都係無腦, 佢地真係天作之合!!!

珍珠宮

佢昨日行都未打風!!

就算真係唔掛,都應該有睇新聞,前面強風剛走,後面有個追住嚟,真係咁趧唔切要去行山咩?要拍拖見面,去食餐飯睇場戲都得啫!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢昨日行都未打風!!

天氣報告已經講咗 , 唔一定打風 , 就算天氣唔好都唔應該去行山 , 唔好累人 , 有事又要揾消防員 。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Lingo 發表於 17-8-27 16:22
最憎呢d人,明知危險都要做,咁叻唔好打999,又要成過百人救佢2條旦散
...

係呀 , 好憎呢啲人 。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

佢昨日行都未打風!!

全日都講住會掛三號,去行山自己留意天氣是常識吧

大宅

打風被困飛鵝山男女疑為內地人 專家:正常來回只需2小時

強烈熱帶風暴帕卡襲港,一對男女昨晨(26日)懸掛一號風球期間,到黃大仙飛鵝山行山,但採用了不正常行山路線,至昨晚7時兩人被困報警求助,消防人員通宵拯救,因現場陡峻,加上天氣惡劣,至今日下午5仍未能救出該對男女。消息透露,男事主求救時來電顯示為內地電話,懷疑事主為內地人。

據了解,男事主姓李,20多歲;女事主則48歲,現場消息有指他們是情侶關係。

事發於昨晚7時許,警方接獲事主報案求助,2人被困山頭,女友失足滑下百米深斜坡。

消防九龍中區指揮官姜世明今日(27日)下午指,消防昨晚約7時許接報後,已派出攀山拯救專隊協助拯救。於昨晚9時許,消防以電話成功聯絡到兩名行山人士,相信他們位處彩輝邨對上飛鵝山200米高位置。遂派員往拯救。直至昨晚11時,終找到被困男女,男子並沒有受傷,女事主則頭腳受傷。

由於當時天氣惡劣,山洪暴發,山澗水位上漲,更有狂風雨,增加拯救難度。經風險評估後,消防遂用繩索固定位置,再用斗篷築起臨時避雨點,並發出求助信號,要求上峰增援。

姜世明續稱,消防同時派出高空拯救專隊經百花林,沿山路往較高位置,終於在今晨9時34分接觸到他們,將傷者抬上擔架床。

消防已召喚高空拯救專隊到場,設法將事主吊上崖頂,但其後仍要再步行300米的山坡路段,才能到達安全位置,至今日下午5時半仍未成功救出2人。

政府飛行服務隊發言人指,消防處曾於今早8時要求飛行服務隊到現場協助拯救,但由於天氣惡劣而未能出動。至下午2時43分,服務隊到達現場,惟因為雲層太低,能見度太低,判斷不適宜進行行動。

攀山專家鍾建民估計,兩名事主所行的路線未必能在網上或行山書本中找到,估計2人可能想試行較新或較少人行的路線。他指,飛鵝山為攀石聖地,不少石頭處於不穩固的狀態,有不少路是由攀石人士開發,不是真正的山路,非供普通行山人士行。

他又指,飛鵝山過往也曾發生意外,但非黑點,惟仍不適宜初學者行,需要一定的行山經驗。行山人士若選行正常的路線,有山腳行至山頂,再由百花林落山,全程預料只需1小時45分鐘。

鍾不評論在1號風球下是否應該行山,但指若堅持1號風球下行山,應抱戒備的心態,選擇一些比較接近市區,一旦遇上風暴可以隨時撤離的地方。而颱風過後,有部分樹木或有隱藏的倒塌危機,山上的沙泥或仍濕,行山人士要謹慎注意。

在拯救過程中,一名消防隊目因滑倒及不適,需送院,消防亦調派近100張毛氈到山上,供救援隊伍使用保暖。

https://topick.hket.com/article/1890536

水晶宮

神鵰俠侶??由佢地C把啦!
自由太多會令世人失去平衡

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

極度懷疑唔單係行山……

大宅

WWT1234 發表於 17-8-27 16:49
16:10 更新】現場消息稱,受傷男女均為內地人士,男的年約20歲,女的年約48歲,她報稱頭痛及右腳受傷。
好可能去打野戰

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

J.c.baby 發表於 17-8-27 15:09
女40,男20幾,一對情侶錯哂

伯爵府

回覆樓主:

浪費資源

子爵府

正一狗男女

首頁

尾頁

跳至