自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

我嗰時直頭成個月返唔到工,乜都食唔落,黃膽水都嘔出嚟,又暈又要瞓床,瘦到不似人型,慘過大病……睇婦產科醫生話我個B賀爾蒙好勁……我媽咪用盡方法都幫唔到我,後來,佢朋友叫燉燕窩比我食,食咗兩,三次已經唔再點嘔,身體重好咗,就 keep 住日日三湯匙溝鮮奶/豆漿,但年代唔同,而家你要買啲貴價野生洞燕,否則我怕會有激素。

伯爵府

熱檸水,介紹十個九個話掂

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

食乾糧,如核桃,果仁,饅頭之類。食金梅片,我上胎係咁先ok, 同埋帶個檸檬出街,聞到唔舒服既味就要索下檸檬。。我果陣最怕係街食煙既人,對面馬路都聞到呀。

子爵府

S_family 發表於 17-9-5 21:21
岩岩有第二胎,今次好辛苦,係咁想嘔,如果想嘔忍住唔嘔個人就好唔舒服,會心跳得好快,呼吸唔到咁,仲見暈 ...

飲好酸既檸檬茶

水晶宮

回覆樓主

食止嘔藥,我食左2個月

複式洋房

回覆樓主

我用帶手腕既暈浪帶,因無藥性,雖然都會嘔,但好過無帶,再飲低糖維x奶麥x,呢到啲媽媽教架,對我好有效

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主:

想嘔就嘔,果時我嘔到4-5個月,嘔到返唔到工、個人瘦哂,之後幾個月少左好多,到生果日瘋狂咁嘔
想食咩就食(除左生冷野),因為我覺得食乜嘔乜已經夠辛苦,唔想再諗食咩先有營養果時一諗到想食乜就叫老公去買,腸粉、生菜魚肉果d 食多左反正最後都會嘔返d 出黎,起碼心靈上滿足左想食既野先

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

想食咩就食,junk food都無問題。 不過唔識有咩止嘔,我懷孕時無呢個問題。

加油呀! 祝福

水晶宮

回覆樓主:

逐樣試,總有嘢食左飲左唔會嘔。
我嗰陣飲番茄湯無事,飲清水唔得,加少少利賓納,用飲管慢慢啜就得。
我又係食唔到飯粉麵,食麵包就無事。
維持左四個月

公爵府

bkfans123 發表於 17-9-5 21:46
飲寶鄺力或7 up

我飲完寶礦力個人真係好d, 冇咁暈
但汽水唔得,我唔識gur氣,d氣一頂住就嘔左出黎

大宅

回覆樓主:

我第二胎都嘔到九彩, 完全做唔到野, 結果要叫醫生開止嘔藥食到7個月先停

公爵府

sumsum_so 發表於 17-9-5 22:11
熱檸水,介紹十個九個話掂

其實早餐lunch我都係叫熱檸水,但琴日開始我一飲就頂住左個胃,個胃一搞就嘔

公爵府

Purple_0322 發表於 17-9-5 22:13
食乾糧,如核桃,果仁,饅頭之類。食金梅片,我上胎係咁先ok, 同埋帶個檸檬出街,聞到唔舒服既味就要索下檸 ...

download左個app都係話聞檸檬,我同同事講完,佢第二日整左個放香氛ge波波勁鏈俾我,我之前係無印買左檸檬味香氛,我日日帶住係身,唔好講笑,煙味我平時都唔多頂到,依家有左好似神犬咁,少少味都聞到就又想嘔
全靠陣檸檬味頂到我番公司就立刻沖去廁所嘔

大宅

15週年勳章

回覆樓主

想嘔就嘔出來,唔好忍,忍住仲辛苦。
我成個孕期都無特別介口,除咗生冷食物無食,
麥記kfc譚仔煎炸嘢泰菜乜都照食,當你對有益嘅嘢食反胃唯有食住其他無益嘅嘢先,好過咩都無嘢落肚。好多媽媽孕期都會食麥記薯條,唔過量便ok啦。
Touchwood我而家九個月bb size好正常及健康。
樓主加油

男爵府

岩岩有第二胎,今次好辛苦,係咁想嘔,如果想嘔忍住唔嘔個人就好唔舒服,會心跳得好快,呼吸唔到咁,仲見暈 ...

試下飲炒米茶

公爵府

ChloeMa 發表於 17-9-6 07:24
想食咩就食,junk food都無問題。 不過唔識有咩止嘔,我懷孕時無呢個問題。

加油呀! 祝福:f ...

多謝你我上胎都冇,行得食得訓得,身體仲健康過未懷孕前,但今胎完全相反,又超怕凍又嘔又訓唔到

公爵府

小方b 發表於 17-9-5 22:09
孕吐我覺得食咩都止唔到!我嘔左7個月!一日嘔廿幾次!入左2次医院!!

一日廿幾次咁嚴重咁我真係小巫見大巫

大宅

回覆樓主

我已經成個月無食肉同飯,淨係食到好小量湯粉同麵包餅乾等乾糧先無咁易嘔。口淡時會食萬樂珠,果汁糖,無花果絲(試過好多種最後呢幾款無咁易嘔)。
避開味道重嘅食物同飲品,小食多餐。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

S_family 發表於 17-9-6 10:08
download左個app都係話聞檸檬,我同同事講完,佢第二日整左個放香氛ge波波勁鏈俾我,我之前係無印買左檸檬 ...

我樓下住左個煙剷男,日日攻上黎,果陣我真係寧願返工 加油呀,我果陣12周就冇咁敏感了

珍珠宮

我早上一定乾啃太平梳打(原裝/奶盬)。

首頁

尾頁

跳至