自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

貓都要照顧, 尤其初頭都要湊緊啲架喎, 你等多過兩年阿b大左先啦, 起碼可以教佢幫手

別墅

tttt709394 發表於 17-9-11 10:17
有時間都陪你bb講嘢/玩,邊有時間湊多隻貓

揀貓既原因就係因為佢地會自理,只係例如貓沙呢啲先一星期清

別墅

TMC3012 發表於 17-9-11 10:19
貓都要照顧, 尤其初頭都要湊緊啲架喎, 你等多過兩年阿b大左先啦, 起碼可以教佢幫手
...

都有道理

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我同意有動物陪伴成長的bb好幸福,不過你的理由好像好奇怪

---生命無價,請支持領養---

水晶宮

wingy333 發表於 17-9-11 10:12
養過。呢啲問題都知道哂

但係你養過貓, 都應該知貓唔會無時無刻咁陪人
你無時間成日同阿b講野 但養多隻貓咪都要花時間照顧架喎 咁你咪仲少時間陪bb...

珍珠宮

回覆樓主:

點解指明黑喵,或英短?
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

別墅

DonnieBB 發表於 17-9-11 10:22
但係你養過貓, 都應該知貓唔會無時無刻咁陪人
你無時間成日同阿b講野 但養多隻貓咪都要花時間照顧架喎 ...

要係細個既時候可以訓練,選擇貓既時候都會比呀b去親近下 如果領養之前都出現大家所講既問題,我就唔會領養 多謝大家既討論

大宅

wingy333 發表於 17-9-11 10:20

吓,貓沙要日日清㗎喎,你唔係諗住一星期先清一次呀,你有個bb 更加要注意衛生啦,感覺到你覺得可以唔駛點理隻貓,隻貓只係陪bb 玩嘅玩具,其實你唔太適合依家養貓囉

別墅

carmenlau125 發表於 17-9-11 10:25
吓,貓沙要日日清㗎喎,你唔係諗住一星期先清一次呀,你有個bb 更加要注意衛生啦,感覺到你覺得可以唔駛點 ...

我指清貓沙係成盤換 ,佢地自己去完廁所訓練過既話 會自己用沙埋住 除左夜晚西選一啲屎之外,夜晚屋企都會有人

水晶宮

wingy333 發表於 17-9-11 10:20

咁日日都要剷屎剷尿, 一個星期清貓砂, 仲要洗貓廁所, 日日洗貓糧兜水機, 初初接貓返嚟又要帶佢檢查打針, 你真係有時間?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

覺得貓貓好慘

禁止訪問

公爵府

wingy333 發表於 17-9-11 10:16
多謝大家既意見

你本身都鍾意貓就另計,但如果當佢係識郁嘅玩具領養嚟俾你bb,咁就無謂喇。

不過同意有jm話同寵物成長嘅小朋友會學到同理心,我分享下。我自己由細到大,都未試過屋企冇貓,係我未出世已有。到我生咗得個仔時已有三隻老中青喺同一屋簷下,老貓guard到我個仔去到一個點,係b瞓覺時佢一定坐喺b身邊,面向外,除咗我冇其他人掂等b。中貓係保姆,bb床砌好咗都係佢第一個上去巡視下先。青貓就唔同啦,有b前佢全屋最細,所有人同貓都treat佢係個細細佬,但b出世後佢升高一級,唔再係最細,所以佢唔鍾意我個仔,到而家5年啦,都唔係太接受我個仔。但我哋屋企入面嘅風氣,我個仔係知自己係細過呢隻貓,係媽媽個細佬,所以我個仔係好努力做啲嘢等隻貓接受佢。

想講隻隻貓性格唔同,有別於狗, train唔到。所以你都係好好考慮一下。

公爵府

回覆樓主:

英短bb無咩可能有得領養

大宅

回覆樓主:

我等到個女七歲先養貓,佢重求咗我幾年先有得養,以家佢要日日幫手餵同梳毛,重有要抹地,及間中清貓沙。佢日日做得好開心。

用戶要求終止服務

yauwingkiki 發表於 17-9-11 10:32
有寵物好似會治愈d

貓同bb都慘, 感覺好似兩個都唔想多理咁

大宅

勸你諗清楚先好養
如果單純想隻貓陪BB...咁你就大錯特錯啦...因為養貓都好似照顧BB咁...
到你發現原來貓都需要人照顧日常生活的時候,兩者兼顧唔到,
你好大機會會用好多籍口棄養隻貓,所以請三思!

珍珠宮

新貓要適應新環境,
點旨意佢幫手湊BB?

子爵府

親子王國15週年勳章

好想知道如果你個 BB 唔鍾意貓貓,咁應該點?感覺你養隻貓貓就好似買隻啤啤熊畀小朋友咁。

黑貓 BB 愛協一定好多,但係要有品種,仲要英短 BB,難上加難。雖然貓算係識自理,但係都要花好多心機。

同埋唔好期望隻貓會陪 BB,一次頂多 5-10 分鐘,之後佢地就會走開唔想理人。BB 咁想互動,會唔會煩到隻貓,引起佢伸爪刮 BB,叫 BB 停?

要好多野考慮,不如等小朋友大 d,大約 2-3 歲左右,明白「貓需要空間」、「唔好扯貓鬍鬚、尾、手腳」。

水晶宮

wingy333 發表於 17-9-11 10:10
你既意思係 動物同bb唔應該一齊養?

我無話過唔應該一齊養。
但你話因為你無時間陪 bb 講嘢,所以想養貓。咁你期待隻貓會開口答個 b?

首頁

尾頁

跳至