自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

Anniewinky 發表於 17-9-25 11:06
係呢,好奇問下,既然你知道佢哋視為踏腳石,點解 唔考慮請個學歷低少少嘅返嚟長做呢
...
因為,就算係踏腳石,我會知道佢地應該做到兩三年,我呢度人少少,無長線前途,倒不如俾個好讀書嘅地方俾佢地學野
呢個價,坦白講,除非有目的,否則都係好快走
我仲要要求個人"定",有交帶喎!

琥珀宮

畀面勳章

小曳人 發表於 17-9-25 09:48
現時醫療化驗所嘅lab assistant 大約11-13k, 大部份都係收大學或IVE畢業生,佢地一般想讀上去做化驗師,夠 ...

原來做助理可以有咁既出路,請問HA 請得多唔多?朋友個女之前 Polyu 讀完 MLS 之後搵唔到醫院工,私家化驗所人工唔理想

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

littlesister 發表於 17-9-25 14:01
原來做助理可以有咁既出路,請問HA 請得多唔多?朋友個女之前 Polyu 讀完 MLS 之後搵唔到醫院工,私家化驗 ...

有前輩同我講,現時接近飽和,但仲係好多人想入行

得罪講句,我地做開私家化驗所嘅,最唔鍾意請polyU畢業,private只得個別大lab先俾到HA人工,政府都無咁高!更唔好講private,呢班人出到嚟當正自己識做嘢,變得唔跟人做,轉頭有HA就走!

如果係我女,我會要佢去私家lab受下苦,學下野先...

珍珠宮

Anniewinky 發表於 17-9-25 09:34
明白,多謝你

祝你見工順利

首頁

尾頁

跳至