自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Mary媽咪 發表於 17-10-8 14:52
公司email 應該under 公司
正路你只會用公司email 做公司野
比佢又有乜所謂

yes

珍珠宮

貓貓6299 發表於 17-10-8 15:33
就係囉我個人覺得一日位同事仍在職其他同事係冇權log in 佢公司私人電郵的!
因我識朋友間公司同事,誤信 ...

Email content原則上屬公司, 我地離職時要簽consent letter比公司保留email account內所有資料.

在職時行個人負責制, email account下的所有資料屬該員工保管. 所以如果有資料流出, 員工無籍口話個password唔止得佢一個知/ 唔知幾時比人睇左, 做左手腳, etc etc.

但你朋友個case, 佢自己交個account比老細, 之後無follow up, 交前無B&W保障自己? 如果公司無明文規定要交個password出黎比老細, 佢咁做都係疏忽, 點都係失職, 失策呀!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

公司資產,有權知。

Touchwood, 員工突然死左,公司有urgent事要處理,開唔到email 咁咪大鑊

男爵府

畀面勳章

lakgarden 發表於 17-10-8 15:38
或者去間冇權知員工'公司'密碼的公司做,又或者開間冇權知員工'公司'密碼的公司,用呢項做賣點,可能請到好幫 ...

諗真d可能佢間公司跟本一直想炒走佢很耐喇!
她月薪4.5萬 做20年,遣散費都幾和味

男爵府

畀面勳章

晴B媽 發表於 17-10-8 15:45
公司資產,有權知。

Touchwood, 員工突然死左,公司有urgent事要處理,開唔到email 咁咪大鑊

咁又係

男爵府

畀面勳章

白毛毛 發表於 17-10-8 15:44
Email content原則上屬公司, 我地離職時要簽consent letter比公司保留email account內所有資料.

在職時行 ...

呢位JM 解答得很清楚,good

侯爵府

貓貓6299 發表於 17-10-8 15:53
諗真d可能佢間公司跟本一直想炒走佢很耐喇!
她月薪4.5萬 做20年,遣散費都幾和味
...

um...深表同情
但你朋友case係誤信上司,自已交出PW? 同主題公司公有冇權知又另一回事

珍珠宮

回覆樓主:

有權

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

我覺得冇權喎,佢要知黎做咩?萬一有人心懷不軌想屈人都好冇保障喎

琥珀宮

畀面勳章

就係囉我個人覺得一日位同事仍在職其他同事係冇權log in 佢公司私人電郵的!

咪就係呢d問題囉,人地用你電郵做埋d不法野,監都有得坐喎,因為電郵就代表你,到時百辭莫辯,我唔會俾人知囉,公司要用行政手段先算

琥珀宮

畀面勳章

晴B媽 發表於 17-10-8 15:45
公司資產,有權知。

點會開唔到,IT 人要搞有幾難

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

littlesister 發表於 17-10-8 16:17
咪就係呢d問題囉,人地用你電郵做埋d不法野,監都有得坐喎,因為電郵就代表你,到時百辭莫辯,我唔會俾人 ...

1. 公司電郵就已經唔係私人。用公司電郵做私人野咪傻囉
2. 如果我放假,同事真係做左犯法野嚴重到要坐監,一check邊度login已經知唔係我啦,我都不在公司.....

蛋皇哥0127    發表於 17-10-8 16:58

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

白毛毛 發表於 17-10-8 15:44

在職時行 ...

係,我地走前都要confirm將所有工作file已backup到server。公司電腦內根本唔存在私人野

蛋皇哥0127    發表於 17-10-8 16:58

侯爵府

回覆樓主

其本上公司唔使知你密碼都可以睇晒你部機裡面既野。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

貓貓6299 發表於 17-10-8 14:45
如題:

我老世知密碼,其實我地每三個月要轉一次,多數同事都用同一pattern 改pw

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 17-10-8 16:35
係,我地走前都要confirm將所有工作file已backup到server。公司電腦內根本唔存在私人野

...

我地現在上哂雲, 人一走, 雲上面個access/system workflows全部自動轉比上司own.Emails即時由helpdesk backup去另一舊專屬的雲, 然後洗機. 完美地代表那人已"仙遊".

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

如果係xxx@公司名,咁公司絕對有權知。衰d講,del呢個email add仲得。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

畀面勳章

lakgarden 發表於 17-10-8 16:03
um...深表同情
但你朋友case係誤信上司,自已交出PW? 同主題公司公有冇權知又另一回事
...

轉聽返嚟個故事就話,係sales上司= X 博命勁call 嗰位正要做產檢的sales出報價單,X話有客正急要用L/C付錢 落大數量單,但大前提還欠公司的quotation; X情急之下跟Sales 說反證你做產檢都趕唔到返嚟,X主動提議幫佢出,X就用嗰位客人舊quotation 嚟改日期,ref nos, unit price 再用sales 的電郵account send 出去就算,點知X 就改錯 unit price 咁就衰咗出事啦!當時爭吵的問題係X 自己都係一個Sales仲要係經理級,點解X 唔用自己名嚟出Quotation, 係要用sales個名嚟出?

##至於JM 你話呢件事跟主提有出入一事,我只係想帶出公司係咪真係有權要知道員工的電郵pw ?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

咁既case真係可以上訴,因為出mail時,當事人正產檢,同埋check埋ip…可以証明邊個出…告到勞工處,同埋上司"不誠實使用電腦"…賠死間公司…
不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

貓貓6299 發表於 17-10-8 17:02
轉聽返嚟個故事就話,係sales上司= X 博命勁call 嗰位正要做產檢的sales出報價單,X話有客正急要用L/C付錢 ...X情急之下跟Sales 說反證你做產檢都趕唔到返嚟,X主動提議幫佢出,
你朋友都講左"X話幫佢出"..你朋友產檢後有無自己跟返呢?
若有, 即時通報, 結果可能不是現在那樣.

你朋友交出password不是因為公司有無權知, X無用公司或上司名義迫佢交出黎.
你朋友係怕無左張單, 信X先所以比.
所以你個主題同你朋友個case其實並無太直接關係.

首頁

尾頁

跳至