心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

你放鬆,有時候放低仔囡做自己喜歡咖事。
我覺得你對自己太高要求,要自己系人地心中認為非常好。
我相信你做得好,但總有人不喜歡你。我也曾經歷,別人喜歡講我呢樣果樣做得唔好
做返自己,不要太顧人感受,而冇左自己感受
你生活不錯,不會身不由己,冇得選擇。
你喜歡返工咪請工人
你喜歡自己湊小朋友就繼續湊
其實你真系有得選擇咖。
希望你活得開心。共勉之

大宅

Mrs·Cheung 發表於 17-10-11 09:14
最無言係同c6傾,佢答我一句當佢抱起磚頭的時候,就要放下所有野。有情唔可以當飲水飽。

其實我想說有錢也 ...

有冇同c6坐低慢慢傾下你感受?
可能c6挂住工作忽略你感受,令你心理有些缺失。
同你c6傾下

伯爵府

SorenLorensen 發表於 17-10-11 20:07
樓主都好清楚自己嘅狀況。身邊嘅人包括朋友對你有誤解,也許是你的面具戴得太好。要傾訴,這裡也不失為一 ...

無錯,有時候起現實中唔敢同人講自己嘅事。

難得起bk搵到同路人可以訴心中情
BB你來咗啦?

伯爵府

yanwendy 發表於 17-10-11 20:32
有冇同c6坐低慢慢傾下你感受?
可能c6挂住工作忽略你感受,令你心理有些缺失。
同你c6傾下

係啦!

比你講中咗,我心裏有缺失,覺得c6唔理解我。

BB你來咗啦?

伯爵府

yanwendy 發表於 17-10-11 20:27
你放鬆,有時候放低仔囡做自己喜歡咖事。
我覺得你對自己太高要求,要自己系人地心中認為非常好。
我相信你 ...

確實我對自己要求過高,下下都追求完美。

因為自己自身唔聰明,一直都好努力做多啲,行多幾步,務求事事完美,別人有求於我,我從不敢拒絕。

所以,而家盡量去改變自己呢種性格。
BB你來咗啦?

大宅

其實你比起好多人自己已經好幸福, 唔好將自己既眼光停留係自己既唔開心既地方, 試下將眼光放大少少, 閒時可以上網睇下佛經, 人生道理你會知道原來自己只係世界上1個微不足道既人; 世上冇人一定要對自己好, 從來冇要求就唔會有失望; 回望過去只會令自己心有不甘, 將來先至係真正把握在自己手我深信冇1個人出生就是永遠開開心心, 人生總有高低起跌才會是人生喔BB仔都要從跌倒再起身先會識得行識得跑吧....!! 做1個家庭主婦仲要1揍3我覺得你真係好叻, 不過企返係你老公立場佢又何嘗唔辛苦呢? 佢唔努力搵錢屋企仲有3個細+1個老婆等緊佢開飯, 所以凡事睇2邊, 有D男人永遠唔會用甜言蜜語而現實點用行動黎表示自己對家庭既愛護...人要長大的, 已經係3個小朋友既媽媽, 再唔可以好似18/22歲時既思想了, 成熟點現實點吧加油呀...思想開通了,人就會活得舒暢了

伯爵府

回覆樓主

樓主,我同你嘅情況好似,我也是剛生完冇耐,唔知係負面情緒影響定荷爾蒙關係,最近也很不開心,好失落。我也是覺得生活好累,只是因有小朋友的關係我至熬到現在,如果唔係我一早走了。在別人眼中我有一個好幸福的家,c6看似好先生好爸爸但一家唔知一家事,深入的我在此也不便多提了只是我和你一樣偶爾想起他對我不好的事所有情緖便湧了上來。而且當初是原諒了現在再提便變了是我們不對,很是歪理...所以我同你一樣收埋喺心中...我都係帶了面具很多年,做了幾十年人,每每對人恭恭敬敬積落了好多假朋友,現在我不做作了,不喜歡便不回,我開心了很多!
試吓慢慢地做番自己,一小步一小步咁,你會有驚喜的。我現在就是這樣,在這(emoji)的jm好好,好勉勵,大家加油共勉之

瑪瑙宮

到小朋友返學, 做下 PT, 上下興趣班, 咁會好 d .

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Mrs·Cheung 發表於 17-10-11 19:51
圖片網絡世界上面,點會有真身。

如果我生完幾件仲甘正,應該c6擔心我多啲:jo ...
同佢生左幾件,都要同佢妥協係咪?

伯爵府

littlechan 發表於 17-10-12 10:04
其實你比起好多人自己已經好幸福, 唔好將自己既眼光停留係自己既唔開心既地方, 試下將眼光放大少少, 閒時可 ...

相對而言,c6在外搵錢,的確唔容易。

所以我都一直好體諒佢,有乜事盡量自己搞定,唔敢勞煩佢。

回想起,早排自己產檢,小朋友病,都要帶埋幾個小朋友去醫院,事無大小,自己一手包辦。都唔知自己當初點解咁勁。

不過,應該係荷爾蒙影響咗我,令我呢幾日突然鑽牛角尖,小小事都唔順眼,又會想起以前的痛處,明知已經過去,但都要想起。
BB你來咗啦?

伯爵府

babycakez 發表於 17-10-12 11:19
樓主,我同你嘅情況好似,我也是剛生完冇耐,唔知係負面情緒影響定荷爾蒙關係,最近也很不開心,好失落。我 ...

我都相信係荷爾蒙影響咗自己。

難怪生完bb之後,姑娘都話一年內都要留意一下自己情緒。

其實以前嘅過錯,真係追究都無用,當初選擇原諒,再一齊。今時今日再提,只會吵架撒氣。

琴日左思右想咗一日,其實發覺自己唔開心,真係唔好死撐,要搵方法發洩。同c6糾纏不清嘅問題,真係要講出來。
BB你來咗啦?

伯爵府

Mrs·Cheung 發表於 17-10-12 13:06
我都相信係荷爾蒙影響咗自己。

難怪生完bb之後,姑娘都話一年內都要留意一下自己情緒。

係呀,荷爾蒙有一定嘅影響
我同c6嘅問題不是一朝一夕了,以前有同佢傾訴過好多遍但因觀點唔同,彼此覺得自己先至啱冇讓步結果有好幾年過了很傷心的日子。其實到而家都未有完全解決到或䆁懷,不過大家有共識,仲係關心對方唔想分開,所以才有現在的局面。當大家價值觀唔同,但又想一齊時,係要付出好大的努力,我也努力去學緊、面對。老實說,一點也不易,尤其是我呢種拍拖愛情大過一切嘅人,簡直係痛苦。不過,見佢為家庭也是有付出,亦肯嘗試努力,那我便隨著一起吧

說回來你已很叻,可以兼顧三個小孩真是不容易。希望你能找到令你自己開心嘅事去放鬆吓

伯爵府

回覆樓主:

樓主,你發現冇咗自己,已經係行咗第一步,慢慢建立返自信,好過到老先知

大宅

Mrs·Cheung 發表於 17-10-11 07:01
(多謝bk jm嘅開解,真心多謝,我好多了)

最近唔知因乜嘢事,撩起咗我情緒

你簡直是把我的所有感受寫了出來
原來有人跟我有這麼似的生活嗎(emoji)
恭喜您已經找到出路開心返

伯爵府

lovebabyduck 發表於 17-10-12 16:34
你簡直是把我的所有感受寫了出來
原來有人跟我有這麼似的生活嗎(emoji)
恭喜您已經找到出路開心返

做人最緊要搵反自己,忠於自己。先可以做人快樂
BB你來咗啦?

大宅

回覆 Mrs·Cheung 的帖子

係唔係荷爾蒙影響都要忠於自己吧. 多事講句, 趁而家無事, 樓主可考慮點樣多啲照顧自己感受. 祝生活安好.

大宅

Mrs·Cheung 發表於 17-10-12 17:09
做人最緊要搵反自己,忠於自己。先可以做人快樂

做返自己
我好想自己一個人過

伯爵府

SorenLorensen 發表於 17-10-12 17:16
回覆 Mrs·Cheung 的帖子

係唔係荷爾蒙影響都要忠於自己吧. 多事講句, 趁而家無事, 樓主可考慮點樣多啲照 ...

係,好彩自己及時醒覺,雖然起現實世界,自己唔知可以同邊個講。

但好彩有bk jm肯聽我呻一下,大家素未謀面。但都好多jm比到意見,願意聽我內心深處的聲音。

自己一直以為自己好強硬,但原來只係自己做咗人地媽媽,無法子唔挑起重擔。一直死定死撐,對住c6,有時候佢唔理解我,覺得我唔開心係小題大做。

不過,好彩我及時知道自己唔妥,如果唔係真係會有情緒病。

所以,甘多位媽媽,有心事真係唔好收收埋埋,得閒要清下垃圾,同要比自己放下假。
BB你來咗啦?

大宅

Mrs·Cheung 發表於 17-10-12 18:27
係,好彩自己及時醒覺,雖然起現實世界,自己唔知可以同邊個講。

但好彩有bk jm肯聽我呻一下,大家素未謀 ...

做媽媽好痛苦,現在我有左,感覺好自生自滅!身體上不適自己硬食,沒有人會體諒,我老公豪不同情,我恨不得快些小產好了,我本來快重獲自由,大的孩子4歲了,現在並又有左,好抑鬱,沒人理,喊也不會有人care,心很淡很淡

伯爵府

lovebabyduck 發表於 17-10-12 18:42
做媽媽好痛苦,現在我有左,感覺好自生自滅!身體上不適自己硬食,沒有人會體諒,我老公豪不同情,我恨不 ...

孩子無辜,小朋友選擇咗你做佢媽媽,你地必定有緣份。

小產嘅痛苦係好傷心同傷身。

你都唔想日後生舊炆姜出嚟,真係有胎教有關係。

我除咗第一胎,有c6陪檢查之外,之後嗰两胎都係多數自己搞定。

男人有時候係無女人咁細心體貼,唔識照顧人。你有唔開心嘅一定要同佢講。因為有BB係大家一齊製造出嚟嘅,佢有份去承擔分享。

同埋千祈唔好自生自滅。自己一定要愛惜自己,如果自己都有事,大B點算?

有問題可以搵我地傾訴,今日你可能會覺得辛苦,但日後所得到嘅甜,一定唔會少。
BB你來咗啦?

首頁

尾頁

跳至