自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

佢有無咩原因想買新衫返學?

子爵府

叫佢自己攞零用錢買

侯爵府

小朋友都到咗着重自我形象嘅階段,希望着好啲着靚啲去見人係理解嘅(例如男仔可能已經唔想着公仔t去見朋友)。
如果屋企已經好多衫褲,可以試吓陪佢一齊揀。
但係如果佢真係覺得冇乜可以見得人,我都會俾佢去買番件,當然不能太貴。

男爵府

mercurycc 發表於 17-10-11 12:52
佢有無咩原因想買新衫返學?
有講過話同學會買新 所以自己都想買

男爵府

nyfng 發表於 17-10-11 12:53
小朋友都到咗着重自我形象嘅階段,希望着好啲着靚啲去見人係理解嘅(例如男仔可能已經唔想着公仔t去見朋友 ...
係啊 啲公仔衫已經好少著..
衫佢應該足夠嘅 暫時唔需要買不過陪佢一齊揀都係個好主意

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mingwaiw 發表於 17-10-11 12:06
聽日就係公益金便服日
應該好多學校都有參加
仔仔上星期問我拎錢 話要買新衫佢仲話好多同學都係咁 我用左好 ...
你唔同佢講, 有人結婚咩? 新年呀? 冇啦啦買乜野新衫呀?

仲要講, 花C9 都唔會咁做

象牙宮

mingwaiw 發表於 17-10-11 12:59
有講過話同學會買新 所以自己都想買

佢想同 d 同學一齊去買? 大家開心行街?如果只係覺得人有佢有的,要好好同佢傾下教導下.

朋友個仔係中一二突然好喜歡名牌,
朋友好激氣但都有買來滿足佢,過左中二下學期突然話唔再買名牌,
好勤力讀書, 而家出來做野,都無特別會買名牌.

琥珀宮

mingwaiw 發表於 17-10-11 12:06
聽日就係公益金便服日
應該好多學校都有參加
仔仔上星期問我拎錢 話要買新衫佢仲話好多同學都係咁 我用左好 ...

咁多年學校便服日,未試過話要請新衫

可能剛升中學,以前少同fd 去街,d衫比較小朋友款式,而家大個仔想買番d啱青少年既衫。若然係,我覺得買黎可以便服日著都好ok,我會應承,但會解釋唔係因為便服日就要買新衫

happy+    發表於 17-10-11 13:43

男爵府

回覆樓主:

無言。
我經常同阿仔講,個人型著咩野都型。 平日著校服,根本新與舊衫都無問題無人知, 最緊要有style。

男爵府

mercurycc 發表於 17-10-11 13:15
佢想同 d 同學一齊去買? 大家開心行街?如果只係覺得人有佢有的,要好好同佢傾下教導下.

朋友個仔係中一二 ...
好彩佢又無追名牌

子爵府

esmehouse 發表於 17-10-11 12:18
我小朋友上個月都參加公益金便服日,我冇買新衫比佢,不過佢有同我講話有 d 同學好 show off,周圍同人講自 ...

學生哥既名牌?還是真正名牌,如連卡佛賣嗰D大牌子?

水晶宮

回覆樓主

貪高興

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

專登買新衫? 佢真係少炳!!!

水晶宮

平時返學都係著校服,便服日件衫新定舊都冇人知,叫佢唔使擔心.

男爵府

cy101 發表於 17-10-11 14:45
專登買新衫? 佢真係少炳!!!
又唔係炳嘅 說服到我 我真係唔介意買新衫嫁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

alima 發表於 17-10-11 14:41
學生哥既名牌?還是真正名牌,如連卡佛賣嗰D大牌子?
你不能睇少佢地,鞋要著 Y3 or NMD、衫褲著 Bathing Ape
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mingwaiw 發表於 17-10-11 12:29
啲同學有無show off我就唔知 但的確有家長響群組到show off 影啲名牌話俾小朋友著返學
...
我都有遇過依 d show off 家長
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

qqbby 發表於 17-10-11 12:13
便服日穿平時穿的衣服,不會去買新的.

agree

男爵府

回覆樓主:

係咪男女校呀!可能呀仔想買啲型啲嘅衫啫。如果呀仔平時唔多買衫,我會俾佢買,最多一齊揀!

男爵府

回覆樓主:

著返平時出街衫米得囉,

首頁

尾頁

跳至