自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主

我親人以前成日買少少股票玩下,有少少收獲就會去銀行捐$1000去慈善機構做善事,佢雖然行動唔方便,但都會慢慢行去銀行捐錢。

佢生前同我講,如果佢死時不用長期在床上,冇任何痛苦去就好,就係好大的祝福!

嗰日佢早上去取眼鏡,下午食食下飯就突然去左,死於突發性心臟病,佢如願...................我覺得係積返來的福

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

珍珠宮

LLTT 發表於 17-10-24 09:26
純粹感概-舊時D粵語長片成日都聽到咒人不得好死,人大咗就明白原來真是咒得好毒。有些人受盡病魔折磨才死, ...

agree, 瞓著死最舒服

子爵府

我媽媽已經95歲, 但仍然行得食得, 每日如果天氣好,都會落街行一陣, 但平時在家已經係多數會去瞓覺, 早午晚餐食完就去瞓, 7月時因為多數下雨, 所以有一個月無落街, 之後就發覺腳腫, 經大家商量後就送佢入院檢查, 一CHECK之下, 發現已經係腎衰竭, 腎功能無晒, 醫生表明唔會有機會出院, 叫我地心理準備 , 日子倒數中. 其實媽媽年紀咁大, 我地都係只望佢可以睡夢中去, 不要受折磨.

在醫院1個月時間, 見佢由可以食野到後期昏睡, 初時會問幾時可回家, 我地都氹佢話仲有檢查未做晒, 到後來已經係瞓多過清醒,就咁走了.

我媽生前成日講好想瞓瞓下就走, 雖然唔係佢最想的在家中去, 但起碼佢唔係有痛症下而去, 我每次去探佢, 問佢有無唔舒服, 佢都係答好攰,好想瞓, 唔痛.

而呢個月係我地見媽媽最多既時間, 佢都講點解你地咁齊人, 成日黎探佢, 個個都要番工,打理家庭, 早D番屋企休息啦.

[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

baby_yee 發表於 17-10-24 09:40
呢樣真呀,訓住覺走係最有福氣

agree

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

諗起一位uncle, 退休後鍾意同朋友打衛生麻雀,
有一次打完後去食D野先返屋企,
途中就突然暈低過身,
雖然好突然, 但做完自己最喜歡o既野過身, 而且痛苦時間唔長,
我都覺得呢位uncle好好福氣

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

千世修來福氣,希望自己都可以。

子爵府

廷廷媽 發表於 17-10-24 09:28
係呀, 老人家老左冇病冇痛下, 突然有晚瞓覺冇再起身果D, 前世一定積左好多福落黎.... ...
我驚自己冇咁好福氣

子爵府

純粹感概-舊時D粵語長片成日都聽到咒人不得好死,人大咗就明白原來真是咒得好毒。有些人受盡病魔折磨才死, ...

完全認同,可能人大了,宜家生日願望其中一個都要求好死,我奶奶走前,有柏金遜,後來插胃口,我睇到都好難受

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

珍珠宮

的確係。

珍珠宮

回覆樓主:

不嬲都係架啦

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

好認同,所以要繼續修為

珍珠宮

tom_s18 發表於 17-10-24 10:00
無自理能力,真的生不如死,香港應該有安樂死的法例,以免累人害己。我在醫院見過太多,那個時候只想若咁不 ...
有都無用, 到個人已經不能自理時, 都係後人安排. 我都好怕D後人, 一話有事唔救, 好似好衰咁. 但完全唔郁得, 唔食得, 唔講得, 真係唔係我地可以感受. 根本唔係為佢好.

公爵府

對!我太99就係.應該佢前世修左好多福!先有得好死!食食下飯食晒一起身話刷牙時話個心好痛!跟著叫白車!車到e院前後3小時走左!

珍珠宮

回覆樓主

將來我都希望自己好死………今世要做多d善事!

珍珠宮

我老細老豆, 係訓訓下走,
90歲,

個道士話,係修黎既福氣.

已刪除用户

公爵府

回覆樓主

就算無病無病,好似隔離屋個婆婆,100歲,行得走得食得訓得,但俾佢新抱同孫新抱日日鬧佢點解仲未死得,又叫佢唔好喺屋企阻住晒,叫佢冷出街坐,有時個婆婆真係早上趁新抱未起身,6點半左右就出街。之後無人先敢返屋企,夜晚就關自己喺房,半步都唔敢出來。

首頁

尾頁

跳至